Acasa Retete Video Dulciuri Budinca de gris, reteta copilariei - reteta video

Budinca de gris, reteta copilariei – reteta video

Budinca de gris, reteta copilariei
Preparare: 20 minute
Gatire: 1 ora
Timpul total: 1 ora 20 minute
Fel: Desert
Bucatarie: Romaneasca
Servire: 14 portii
Calorii: 235kcal

Ingrediente

  • 150 g gris Pambac
  • 1 litru lapte
  • 150 g zahar
  • 2 linguri dulceata caise
  • 5 oua separate
  • 100 g faina
  • 100 g unt
  • 50 g stafide
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 1 lingurita esenta lamaie
  • sare

Mod de preparare:

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de budinca de gris il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Mergeti la reteta video completa!

Nutriție

Calorii: 235kcal | Glucide: 30g | Proteine: 6g | Grasimi: 10g | Grasimi saturate: 6g | Colesterol: 81mg | Sodiu: 105mg | Potasiu: 173mg | Fibre: 1g | Zahar: 14g | Vitamina A: 379IU | Vitamina C: 1mg | Calciu: 95mg | Fier: 1mg
Ai incercat aceasta reteta?Urmărește-mă pe @JamilaCuisine sau tag #jamilacuisine!

Reteta de budinca de gris este una a copilariei noastre. Cu totii avem cateva retete pe care mamele sau bunicile ni le tot faceau in copilarie. De obicei erau retete simple, economice, cu putine ingrediente. Fac parte din generatie pe timpul careia nu se gaseau prea multe ingrediente pentru prajituri, ingrediente pe care acum le gasim peste tot. Mama ne facea orez cu lapte, gogosi, placinte, tort de biscuiti sau gris cu lapte. Iubesc grisul cu lapte, e unul din deserturile pe care le mancam in special iarna, alaturi de dulceata de visine. Pentru mine e combinatia perfecta. Imi place combinatia de dulce cu acrisor, iar dulceata de visine se regasea mereu in bucataria familiei mele.

Cu gandul la copilaria mea, am vrut sa transform grisul cu lapte, intr-o budinca de gris fina, delicioasa si foarte gustoasa. Am pornit de la o reteta veche, dintr-o carte de bucate a Silviei Jurcovan pe care am modificat-o si am personalizat-o. Mi-a placut la nebunia combinatia de ingrediente, mai ales adaosul de dulceata de caise. Reteta e simpla, doar ca necesita respectarea unor pasi. Grisul pe care l-am folosit a fost cel de la Pambac. Este de foarte buna calitate si se poate folosi la orice preparat. E bun pentru reteta de supa de pui cu galuste sau pentru prajitura albinita. Il gasiti cu usurinta in orice supermarket si cu cu ajutorul lui puteti face un gris cu lapte minunat.

Cum se face budinca de gris, cat o coacem si cum o servim?

Pentru reteta de budinca de gris pornim de la un simplu gris cu lapte. In el vom adauga restul ingredientelor, iar la final vom pune ouale separate. Pentru ca e budinca, o vom coace in cuptor si vom avea nevoie si de albusurile batute spuma pentru a o face aerata si cu o textura perfecta. Eu am mai adaugat si stafide in compozitie, insa voi le puteti omite sau le puteti inlocui cu portocale confiate, merisoare sau visine confiate. Si dulceata de caise se poate inlocui cu orice alta dulceata deschisa la culoare, asa cum e cea de portocale, de piersici sau de smochine. E buna si cea de gutui. Evident ca o puteti si omite, insa mie mi se pare ca parfumeaza minunat preparatul.


Dupa ce ati incorporat si albusurile, budinca de gris se coace in cuptor la foc mic pana cand se incheaga. Este gata atunci cand „tremura” ca o piftie, dar nu este lichida. Fiind un fel de sufleu, va creste in cuptor si se va lasa in primele minute dupa ce o scoatem din cuptor. E un lucru normal, nu va faceti griji! Dupa preferinta o puteti servi fierbine, calda, la temperatura camerei sau chiar rece. Mie imi place la temperatura camerei, dar e minunata si rece. O puteti servi cu dulceata, ciocolata sau pur si simplu ca atare. E buna si cu putina smantana acra batura cu zahar sau cu putin mascarpone. Pentru un alt preparat al copilariei, incercati si reteta mea de cornuri moldovenesti super pufoase.

Mod de preparare budinca de gris:

Retete de cozonaci

Cozonac moldovenesc cu aluat oparit

Cozonac moldovenesc cu aluat oparit Pentru ca se apropie sarbatorile, nu puteam sa nu revin cu o noua reteta de...

Baigli / Beigli cozonac unguresc – reteta video

Baigli / Beigli - cozonac unguresc - reteta video Baigli sau beigli este un cozonac unguresc cu umplutura bogata de...

Cozonac fara framantare – reteta video

Cozonac fara framantare - reteta video Reteta de cozonac fara framantare poate reprezenta solutia salvatoare pentru cei care nu vor,...

Cozonaci pas cu pas – reteta video

Cozonaci pas cu pas - reteta video pentru aluat:500 ml lapte (cald)200 g zahar150 g unt20...

Cozonac floare cu Nutella – reteta video

Cozonac floare cu Nutella - reteta video 500 g faina300 ml lapte200 g Nutella50 g unt10 g drojdie (uscata)2 linguri...

Babka / Cozonac european cu ciocolata

Babka / Cozonac european cu ciocolata Babka sau cozonac european cu ciocolata, un super desert pe care il puteti incerca...

Ultimele retete:

Rulada diplomat cu fructe, gustul copilariei – reteta video

Rulada diplomat cu fructe, gustul copilariei - reteta video Reteta de rulada diplomat este inca una a copilariei mele. Chiar...

Rulada de bezea cu capsuni – reteta video

Rulada de bezea cu capsuni - reteta video 250 g mascarpone200 ml smantana pentru frisca6 albusuri200 g zahar tos50...

Ciocolata de casa, gustul copilariei – reteta video

Ciocolata de casa, gustul copilariei - reteta video 400 g lapte praf100 g cacao (Coseli)400 g zahar200 ml ...

Prajitura Carpati pentru Craciun – reteta video

Prajitura Carpati pentru Craciun - reteta video Prajitura Carpati, desertul anului 2019 pe JamilaCuisine! Una din cele mai bune prajituri...

Cheesecake cu miere si lamaie – reteta video

Cheesecake cu miere si lamaie - reteta video Cheesecake cu miere si lamaie, un desert foarte aromat, usor de preparat...

Fursecuri spritate cu ciocolata – reteta video

Fursecuri spritate cu ciocolata si scortisoara - reteta video 1 lingura scortisoara macinata (Delikat)400 g faina250 g unt (moale)2...