Gem de caise simplu de facut – reteta video

Gem de caise simplu de facut
Reteta de gem de caise este minunata atunci apar pe piata caisele romanesti. E un gem aromat, gustos si care e pe placul tuturor.
Preparare 15 minute
Gatire 40 minute
Timpul total 55 minute
Categorie Mic dejun
Bucatarie Romaneasca
Servire 4 borcane (500g)
Calorii 253.6 kcal
Va place aceasta reteta?Va rog sa-i acordati 5 stelute!
4.95 from 71 votes

Ingrediente
 

  • 2,5 kg caise fara samburi
  • 1 kg zahar
  • zeama de la 2 lamai

Mod de preparare video
 

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de gem de caise le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Sustine-o pe Jamila cu distribuire!

Nutritie pe portie/bucata

Serving: 100g | Calorii: 253.6kcal | Glucide: 63.8g | Proteine: 1.8g | Grasimi: 0.4g | Grasimi saturate: 0.2g | Sodiu: 1.8mg | Fibre: 2.6g | Zahar: 61.4g | Vitamina A: 2408IU | Vitamina C: 12.5mg | Fier: 0.5mg

Reteta de gem de caise este minunata atunci apar pe piata caisele romanesti. E un gem aromat, gustos si care e pe placul tuturor. Imi place foarte mult acest gem, iar sotul meu pur si simplu il adora. De fiecare data cand il intreb, alege acest gem sau dulceata de cirese amare. Pe mine ma leaga amintiri dragi de acest preparat. Strabunica mea avea in curte un zarzar din care ne facea gem in fiecare vara. In zona Olteniei, zarzarul este pomul care face niste caise mai mici, un fel de cais nealtoit. In Muntenia, zarzarul este corcodus, asa ca am vrut sa fac aceasta precizare. Am crescut cu aceste fructe mici, foarte acre cat erau crude, dar dulci si parfumate cand se coceau. Zarzarele sunt si ele bune la gem si se pot folosi. Mie imi place si gemul de zarzare pentru ca e foarte aromat.

Cu gandul la zarzarele din copilarie, m-am multumim cu un gem de caise facut in casa, bun aromat si nu in ultimul rand, natural. Tot ce-am pus in el au fost zahar, zeama de lamaie si caise. Nimic altceva, nu pectina, nu arome. Am vrut sa ma bucur de gustul si aroma caiselor romanesti care se gasesc peste tot, iar preturile sunt accesibile. Daca aveti cais in curte, atunci e si mai bine. Profitati de ele si folositi-le cat puteti de mult. Pentru a obtine un gem perfect si lucios, nu este nevoie de pectina adaugata. Eu prefer sa fac cantitati mici de gem si sa folosesc o cratita mare si larga. In acest fel lichidul din fructe se evapora mult mai repede, iar culoarea gemului se va pastra. Cu cat fierbem gemul mai mult, cu atat zaharul se va carameliza, iar culoarea va fi inchisa.

Cum obtinem un gem de caise gros si lucios, cu un gust minunat?

Pentru a obtine un gem de caise cu o consistenta perfecta, e imporant sa-l fierbeti la foc mediu spre mare si sa amestecati foarte des. Stiu ca tot timpul ati fost indemnati sa fierbeti gemurile la foc mic, insa cu cat focul e mai mic, cu atat lichidul se va evapora mult mai greu. Acesta este si motivul pentru care obtineti gemuri lichide. Totusi, nu plecati de langa gem si amestecati cat se poate de des. Fiind o temparatura mare, gemul se poate arde foarte usor. La fel de importanta este si cratita. Neaparat sa fie una cu baza groasa, din inox si de buna calitate. Chiar daca aveti cantitati mari de fructe, impartit-le astfel incat sa aveti maxim 3 kg de fructe pentru fiecare tura de gem. Credeti-ma pe cuvant ca timpul de gatire va fi chiar mai mic in acest fel, decat daca puneti 10 kg odata la fiert.

Cand minunatul gem de caise este suficient de gros pentru gustul vostru il puteti pasa cu un blender vertical sau il puteti lasa asa cum este. Eu nu-l pasez pentru ca fructele se destrama suficient in timpul fierberii. Daca totusi aveti in familie mofturosi care nu vor bucatele de fructe in gem, il puteti pasa fara probleme. Mama mai dadea fructele si prin masina de tocat carne pentru ca gemul sa fie cat mai fin. Cat este inca fierbinte, puneti gemul in borcane sterilizate si inchideti-le bine. Pentru a steriliza borcanele, le spalati cu apa si detergent, apoi fie le fierbeti, fie le puneti in cuptorul incins pana cand sunt complet uscate. Nu puneti si capacele in cuptor, ci oparati-le cu apa clocotita. Daca va plac gemurile facute in casa, incercati si reteta mea gem de prune. Este la fel de minunata si de aromata.

23 COMENTARII

  1. Buna seara .am făcut gen de caise dar nu dupa reteta dvoastra si au ramas fibre in el .ce pot sa fac pentru al repara sa nu mai rămână fibre .Multumesc

  2. Tot asa îl fac și eu . Dar nu pun lămâie. O sa pun dc o sa fac . Și poate mai puțin zahăr. Nu îmi place prea dulce . Oricum rețeta este aceeași cu a mea . Foarte bun .

    • Ma bucur ca va place reteta! Lamaie ajuta gemul sa-si pastreze culoarea. Daca puneti mai putin zahar tineti cont ca gemul trebuie fiert mai mult pentru a rezista peste iarna.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Evaluați această rețetă




Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele retete

Urmăriți-ma pe:

1,131,200FaniÎmi place
309,485CititoriConectați-vă
19,703CititoriConectați-vă
556,400CititoriConectați-vă
1,870,000AbonațiAbonați-vă