Ingrediente
- 1,5 kg visine fara samburi
- 1,5 kg zahar
- zeama de la o lamaie
- 1 pastaie de vanilie
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de dulceata de visine le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Iubesc dulceata de visine inca din copilarie. Era preferata mea, iar iarna o aveam aproape in fiecare dimineata la micul dejun. Tata ne prajea paine, o ungea cu unt si punea un strat bun de dulceata acrisoara de visine. Mai aveam o cana de lapte sau una de ceai si aceasta era micul nostru dejun. Era perfect pentru perioada iernii cand afara era frig si aveam nevoie de multa energie pe tot parcursul zilei. Aveam norocul sa avem visini in curte, atat la Bucuresti, cat si la bunici. Eu am stat din totdeauna la casa, deci am avut pomi fructiferi, gradina cu flori si chiar cu cateva legume. La bunica avem multii visini si multi pomi fructiferi in general. Bunica mea are o curte mare cu o gradina uriasa. Avea acolo multa vita de vie din care faceau vin si aveau o gradina mare pentru legume.
Mama pregatea dulceata de visine in fiecare vara cand se coceau visinele. Pe atunci facea multe conserve pe care le punea in pivnita si pe care le aveam la indemana pentru iarna. Aveam de la varza murata pana la tot felul de legume si tot felul de fructe conservante. Tata punea castraveti bulgaresti, iar mama facea cea mai buna zacusca de vinete. Ne bazam mult pe aceste conserve si le tot foloseam. Varza murata era perfecta pentru sarmalute, varza calita sau pur si simplu pentru salata de varza murata. Zacusca o mancam la micul dejun sau o foloseam in alte preparate. Mie imi placea intinsa pe paine si presarata cu telemea veche. Adevarul este ca imi e dor de copilaria mea si de mancarurile pe care ni le faceau parintii. Erau cele mai bune.
Cum preparam cea mai buna dulceata de visine aromata si gustoasa?
Pentru reteta de dulceata de visine nu aveti nevoie de multe ingtediente. Va trebuie in primul rand visine, evident. Apoi aveti nevoie de zahar si de zeama de lamaie. Lamaia ajuta la pastrarea culoarii frumoase a dulcetii, asa ca va recomand s-o folositi. Optional puteti pune si o pastaie de vanilie sau putin zahar vaniliat. Spun optional pentru ca vanilia nu este un ingredient necesar in aceasta reteta si se poate exclude fara probleme. Cel mai greu lucru in aceasta reteta este sa scoateti samburii visinelor. Daca aveti un aparat pentru scoaterea samburilor lucrurile merg mult mai usor. Daca insa le scoateti manual, inarmati-va cu multa rabdare si cu manusi. Visinele pateaza si culoarea respectiva nu mai iese de pe maini decat cu clor.
Reteta de dulceata de visine incepe prin a pune la fiert fructele impreuna cu zaharul si zeama de lamaie. Se amesteca cu atentie si se lasa la fiert pana cand se leaga suficient. Cum stim daca dulceata este bine legata? O testam foarte simplu.Punem o farfurie in congelator si o lasam vreo 15 minute. Pe farfuria rece punem o lingura de dulceata si o lasam sa se raceasca bine. In felul acesta ii vom vedea consistenta finala. Daca sunteti multumiti de consistenta puteti pune dulceata in borcanele sterilizate. Spalati bine borcanele cu apa si detergent, apoi puneti-le in cuptorul incalzit la 120 de grade pana cand sunt complet uscate. Capacele le opariti in apa clocotita. Obtineti o dulceata minunata, asa cum e si dulceata de capsuni.
Doresc să pun mai puțin ZAHĂR, este ok.????0,5kg la un 1kg de vișine???Mulțumesc frumos!
Este ok, dar dulceata trebuie fiarta mai mult timp.
Multumesc mult pentru toate retetele minunate.
Cu drag! ❤️❤️❤️