Aceasta reteta de rosii in bulion este minunata pentru vara, atunci cand aveti rosii proaspete la indemana. Pentru mine rosiile se numara prin legumele pe care le iubesc cel mai mult. Imi plac din copilarie si-mi aduc aminte ca eram fascinata de ele. Pe timpul iernii nu erau rosii cand erau eu foarte mica. Au aparut abia la cativa ani, atunci cand au venit in Romania lanturile de hypermarketuri. Odata cu ele au ajuns si rosiile din import, in special din Turcia. Sufeream teribil iarna cand rosiile fie nu erau, fie erau prea scumpe, fie nu aveau gust. Vara bunica mea planta rosii in gradina si aveam pana toamna tarziu. Abia asteptam sa se coaca si le verificam zilnic. Bunica folosea intens rosiile in mancare si salate. Facea cea mai buna ciorba de rosii si cel mai bun ostropel. Ceea ce nu puteam consuma se transforma in conserve.
Din acest motiv imi place sa fac rosii in bulion acasa. Imia duce aminte de bunica mea si de conservele pe care le faceam impreuna. O ajutam de fiecare data si nu o lasam singura pana nu terminam. Verisoara mea ne mai ajuta si ea, insa se plictisea repede. Bunica culegea rosiile, le spala, apoi eu trebuia sa le tai si sa le scot cotoarele. Pe cele mari le mai taiam in cuburi potrivite. Bunica le dadea prin masina de rosii si facea suc de rosii sau bulion de casa. Punea rosiile la fiert in ceaunul cel mai mare si le fierbea la foc de lemne. Avea multe lemne, iar gustul era mult mai bun. Pe aragaz ar fi consumat butelia pe care trebuia apoi s-o recumpere. Dupa ce fierbea bine sucul de rosii, il punea in sticle curate, punea dopuri cauciuc, iar bunicul le sigila cu smoala.
Cum facem cele mai bune rosii in bulion, intregi sau tocate ?
Am facut aceste rosii in bulion pentru ca ai mei au pus rosii in solar si aveam foarte multe. Nu le puteam consuma pe toate inainte sa se strice, asa ca am vrut sa le conserv. Anul acesta mama a plantat rosii roz lunguiete si m-am gandit ca ar fi bine sa le conserv intregi pentru ca sunt super aspectuoase. In plus, la noi in familie se consuma cantitati marii de rosii atat vara, cat si iarna. Vara folosesc proaspete, iarna din conseva. Le folosesc la sosul de pizaa, la sosul pentru paste sau pentru lasagna. Le pun la ciorbe, in supe si in orice imi mai trece prin cap. Pe timpul verii facem aproape zilnic salata de rosii si o mancam rece, din frigider. Daca imi raman cateva kg de rosii le tai si le pun in congelator. Pe pasez congelate si le pun la mancare.
Am inceput reteta de rosii in bulion cu opararirea rosiilor. In felul acesta le decojesc foarte usor si nu mai este nevoie sa folosesc masina care separa cozile si semintele de pulpa. Totusi, o varianta mai simpla este sa folositi storcatorul de fructe, cel cu melc. Acesta stoarce tot sucul din rosii si elimina cojile si semintele. Am lasat rosiile lunguiete intregi pentru pentru restul am procedat in doua feluri. Jumatate le-am pasat, jumatate le-am taiat in cuburi.Pentru cele tocate a fost cel mai usor. Le-am pus in borcane cu tot cu zeama si am inchis bine. Pentru cele intregi am pus intai rosiile in borcane, apoi am turnat sucul obtinut din rosiile pasate. Le-am pus la fiert la bain marie si aceasta este toata reteta. La fel de simpla precum reteta de ketchup de casa!
Nu ati pus sare sau zahar ? sau ceva condimente ?
Am pus sare, zahar nu! Puteti urmari reteta video. Am mai pus oregano.