Reteta de crema de zahar ars simplu de facut – reteta video

Reteta de crema de zahar ars
Reteta de crema de zahar ars imi aduce aminte de copilarie si de deserturile pe care ni le facea mama. Cand eram copii cele mai multe dulciuri
Preparare 20 minute
Gatire 1 ora
Timpul total 1 ora 20 minute
Categorie Desert
Bucatarie Romaneasca
Servire 16 portii
Calorii 235 kcal
Va place aceasta reteta?Va rog sa-i acordati 5 stelute!
4.63 from 8 votes

Ingrediente
 

Pentru zaharul ars:

  • 150 g zahar

Pentru crema:

  • 600 ml lapte
  • 400 ml smantana pentru gatit 20% grasine
  • 200 g zahar
  • 10 oua
  • 1 lingura extract de vanilie

Mod de preparare video
 

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de crema de zahar ars le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Sustine-o pe Jamila cu distribuire!

Nutritie pe portie/bucata

Calorii: 235kcal | Glucide: 25g | Proteine: 5g | Grasimi: 13g | Grasimi saturate: 7g | Grasimi polinesaturate: 1g | Grasimi mononesaturate: 4g | Grasimi nesaturate: 0.01g | Colesterol: 135mg | Sodiu: 61mg | Zahar: 25g | Vitamina A: 581IU | Vitamina C: 0.2mg | Calciu: 80mg | Fier: 1mg

Reteta de crema de zahar ars imi aduce aminte de copilarie si de deserturile pe care ni le facea mama. Cand eram copii cele mai multe dulciuri pe care le mancam erau facute in casa. Mama ne facea destul de des salam de biscuiti, chec sau gogosi. Daca aveam dulceata sau gem punea repede de o portie de clatite si mereu facea mai multe decat puteam manca. Ne placeau la nebunie clatitele si le mancam si a doua zi, reci din frigider. Dulciurile din comert nu prea ajungeau la noi in casa si cand ajungeau erau intotdeauna putine. Parintii nostri incercau sa ne dea cat mai putine dulciuri cu putinta si ne spuneau mereu ca nu sunt sanatoase. Adevarul este ca aveau dreptate si ca noi, copiii, am fi mancat dulciuri in fiecare zi, de mai multe ori pe zi chiar.

Mama ne facea reteta de crema de zahar ars de fiecare data cand avea prea multe oua in frigider. De obicei primeam oua de la tara de la una dintre bunici si erau mai multe decat puteam manca. Mama incerca sa le foloseasca in timp util pentru a nu se strica, asa ca ne facea ceva dulce cu ele. Uneori era placinta cu iaurt, alteori ne facea checuri cu cacao. De fiecare data erau retete in care se foloseau multe oua, asa cum este si aceasta. Culmea este ca i-am preluat obiceiul si la fel fac si eu. De fiecare data cand am prea multe oua, incerc sa le folosesc inainte sa se invecheasca. Pentru ca imi place orice are caramel, aceasta budinca cu multe oua este preferata mea. Am mai facut aceasta reteta acum ceva timp, insa trebuia sa revin cu o varianta noua.

Cum facem cea mai buna reteta de crema de zahar ars?

Pentru o reteta de crema de zahar ars reusita trebuie sa tineti cont de cateva lucruri. In primul rand ingredientele trebuie sa fie de buna calitate. Nu aveti nevoie decat de cateva, deci ar fi si pacat. Laptele trebuie sa fie gras, cu cel putin 3,5% grasime. Ouale ar trebui sa fie cat mai proaspete, de preferat bio sau chiar de tara. Pentru un plus de cremozitate amestecati laptele cu smantana pentru gatit. Smantana poate fi oricat de grasa vreti, eu am folosit cu 20% grasime. Neaparat sa fie smantana de gatit naturala, din lapte de vaca. Nu folositi smantana vegetala pentru ca nu are acelasi gust si are si multe chimicale. Ca aroma am folosit extract de vanilie, insa puteti folosi si esenta sau chiar pastaie daca aveti la indemana. Bineinteles ca poate fi orice alta aroma va place.

Tot pentru o reteta de crema de zahar ars reusita e foarte important cat si cum o coaceti. In primul rand trebuie coapta la temperatura joasa si doar pana cand se coaguleaza. Apoi, pentru a se gati uniform si a ramane cremoasa trebuie gatita in baie de abur. Asta inseamna ca trebuie sa punem tava cu desertul in alta in care am pus apa fierbinte. In felul acesta crema va fi coapta suficient, dar nu prea mult cat sa devina poroasa sau sa se transforme in omleta. Cand crema arata ca un jeleu, inseamna ca e gata. O lasati in apa cat sa se raceasca, apoi o puneti in frigider pana cand e bine racita, cel putin 6 ore. O puteti apoi felia si servi! Este excelenta, asa cum este si prajitura desteapta, un desert similar si la fel de gustos.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Evaluați această rețetă




Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele retete

Urmăriți-ma pe:

1,131,200FaniÎmi place
306,189CititoriConectați-vă
19,703CititoriConectați-vă
548,700CititoriConectați-vă
1,860,000AbonațiAbonați-vă