Ingrediente
Pentru aluat:
- 800 g cartofi fierti in coaja
- 200 g faina
- 50 g zahar pudra
- 1 ou
- putina sare
Pentru umplutura:
- 15 prune
- 100 g zahar
Pentru decor:
- 300 g pesmet
- 150 g unt
- 100 g zahar
- 2 lingurite scortisoara
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de gomboti cu prune le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de gomboti cu prune este una pe care trebuie neaparat s-o incercati cel putin in fiecare toamna. Atunci gasim cele mai bune si mai aromate prune si e pacat sa nu profitam de ele. Din fericire prunele romesti sunt pe piata pana la sfarsitul lunii octombrie, deci le putem folosi din plin. Am crescut la bunici si am avut norocul sa avem pomi fructiferi in curte. Si bunica, si trabunica aveau mai multi pruni si nu risipeau niciun fruct. Faceau chiselita, gem, iar ceea ce ramanea mergea la tuica. Noi ne delectam cu fructele proaspete, uneori chiar necoapate, pe care le culegeam direct din pom. Am invatat sa apreciez natura si ceea ce ne ofera an de an.
In satul in care am copilarit nu se faceau gomboti cu prune. I-am descoperit mult mai tarziu, la Bucuresti. Aici se numesc galuste cu prune si este exact aceeasi reteta. Un aluat pe baza de cartofi umplut cu prune si tavalit prin pesmet crocant. Erau de-a dreptul delicioase si imi placea la nebunie combinatia de prune cu scortisoara. Mi se pare ca aromele se potrivesc foarte bine. Plus ca-mi plac pastele cu pesmet, deci nu avea cum sa nu-mi placa si galustele. Este una dintre acele retete de care te indragostesti pe loc si pe care ajungi s-o apreciezi din ce in ce mai mult. Imi plac toate deserturile cu prune si n-as refuza niciodata o prajitura cu aceste fructe.
Cum facem aluatul perfect pentru gomboti cu prune.
Aluatul pentru acesti gomboti cu prune este unul pe baza de cartofi. De aceasta data am fiert cartofi in coaja, asta pentru a absorbi mai putina apa. Drept consecinta veti avea nevoie de mai putina faina pentru a se lega aluatul. Cu cat puneti mai putina faina, cu atat galustele vor fi mai fragede si pur si simplu se vor topi in gura. Daca adaugati faina in exces aluatul va fi tare, ferm si va deveni gumos cand va fi fiert. La un kilogram de cartofi am adaugat doar 200g de faina, deci o cantitate foarte mica. Chiar daca aluatul a fost lipicios, am folosit faina doar pentru a modela galustele. In felul acesta am redus la minimum cantitate de faina, iar galustele au fost foarte moi.
Chiar daca am facut gomboti cu prune, sa stiti ca-i puteti umple si cu alte fructe, cum ar fi caisele. La fel de bine merg si corcodusele sau prunele uscate. Mai puteti face si galuste cu ciocolata sau cu orice altceva va trece prin cap. Pentru ca prunele sa-si lase zeama, adaugati putin zahar in mijlocul lor, in locul samburilor. Vor fi mai dulci si mai gustoase. Zahar veti mai adauga si in pesmetul crocant prin care veti tavali galustele dupa ce vor fi fierte. Sunt de-a dreptul minunate fierbinti pentru ca pur si simplu se topesc in gura. Daca va mai raman prune, faceti si cateva placinte cu prune care sunt la fel de delicioase si au un aluat fraged absolut perfect. O sa va placa la nebunie!
Mulțumesc, desertul copilăriei. O rețetă pentru lichiu cu prune, va rog, as dori tare mult.
❤️❤️❤️ Cu drag! Urmeaza si o reteta de lichiu.
O reţetă excelentă, uşor de preparat şi foarte gustoasă. Toată familia o adoră.
Ma bucur mult! ❤️❤️❤️
Excelentă!
❤️❤️❤️
Acum pun să fac și eu niște gomboti cu prune ❤️de la tine multe rețete fac ca îmi plac
Ma bucur mult ca va plac retetele! ❤️ ❤️ ❤️
F bune
❤️❤️❤️
Buna seara! Se pot pune la congelator după fierbere?
Daca vreti sa le congelati, le congelati inainte de a le fierbe. Cand vreti sa le mancati, le puneti la fiert asa congelate si le lasati cam 15-20 de minute la foc mediu.
Apreciez mult aceasta reteta .
Ma bucur!
Delicioși!
❤️❤️❤️