Pulpa de miel la cuptor - Secretele pentru a obtine o friptură perfetca pentru masa de Paste.

Budinca de gris, reteta copilariei – reteta video

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de budinca de gris il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Sustine-o pe Jamila cu distribuire!

4.03 from 48 votes
Preparare 20 minute
Gatire 1 ora
Timpul total 1 ora 20 minute
Categorie Desert
Bucatarie Romaneasca
Servire 14 portii
Calorii 235 kcal

Ingrediente
 

  • 150 g gris Pambac
  • 1 litru lapte
  • 150 g zahar
  • 2 linguri dulceata caise
  • 5 oua separate
  • 100 g faina
  • 100 g unt
  • 50 g stafide
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 1 lingurita esenta lamaie
  • sare

Nutritie pe portie/bucata

Calorii: 235kcal | Glucide: 30g | Proteine: 6g | Grasimi: 10g | Grasimi saturate: 6g | Colesterol: 81mg | Sodiu: 105mg | Fibre: 1g | Zahar: 14g | Vitamina A: 379IU | Vitamina C: 1mg | Calciu: 95mg | Fier: 1mg

Reteta de budinca de gris este una a copilariei noastre. Cu totii avem cateva retete pe care mamele sau bunicile ni le tot faceau in copilarie. De obicei erau retete simple, economice, cu putine ingrediente. Fac parte din generatie pe timpul careia nu se gaseau prea multe ingrediente pentru prajituri, ingrediente pe care acum le gasim peste tot. Mama ne facea orez cu lapte, gogosi, placinte, tort de biscuiti sau gris cu lapte. Iubesc grisul cu lapte, e unul din deserturile pe care le mancam in special iarna, alaturi de dulceata de visine. Pentru mine e combinatia perfecta. Imi place combinatia de dulce cu acrisor, iar dulceata de visine se regasea mereu in bucataria familiei mele.

Cu gandul la copilaria mea, am vrut sa transform grisul cu lapte, intr-o budinca de gris fina, delicioasa si foarte gustoasa. Am pornit de la o reteta veche, dintr-o carte de bucate a Silviei Jurcovan pe care am modificat-o si am personalizat-o. Mi-a placut la nebunia combinatia de ingrediente, mai ales adaosul de dulceata de caise. Reteta e simpla, doar ca necesita respectarea unor pasi. Grisul pe care l-am folosit a fost cel de la Pambac. Este de foarte buna calitate si se poate folosi la orice preparat. E bun pentru reteta de supa de pui cu galuste sau pentru prajitura albinita. Il gasiti cu usurinta in orice supermarket si cu cu ajutorul lui puteti face un gris cu lapte minunat.

Cum se face budinca de gris, cat o coacem si cum o servim?

Pentru reteta de budinca de gris pornim de la un simplu gris cu lapte. In el vom adauga restul ingredientelor, iar la final vom pune ouale separate. Pentru ca e budinca, o vom coace in cuptor si vom avea nevoie si de albusurile batute spuma pentru a o face aerata si cu o textura perfecta. Eu am mai adaugat si stafide in compozitie, insa voi le puteti omite sau le puteti inlocui cu portocale confiate, merisoare sau visine confiate. Si dulceata de caise se poate inlocui cu orice alta dulceata deschisa la culoare, asa cum e cea de portocale, de piersici sau de smochine. E buna si cea de gutui. Evident ca o puteti si omite, insa mie mi se pare ca parfumeaza minunat preparatul.

Dupa ce ati incorporat si albusurile, budinca de gris se coace in cuptor la foc mic pana cand se incheaga. Este gata atunci cand „tremura” ca o piftie, dar nu este lichida. Fiind un fel de sufleu, va creste in cuptor si se va lasa in primele minute dupa ce o scoatem din cuptor. E un lucru normal, nu va faceti griji! Dupa preferinta o puteti servi fierbine, calda, la temperatura camerei sau chiar rece. Mie imi place la temperatura camerei, dar e minunata si rece. O puteti servi cu dulceata, ciocolata sau pur si simplu ca atare. E buna si cu putina smantana acra batura cu zahar sau cu putin mascarpone. Pentru un alt preparat al copilariei, incercati si reteta mea de cornuri moldovenesti super pufoase.

RETETA NOUA

Cozonac cu aluat oparit, cozonaci babani si pufosi – reteta video

Cozonac cu aluat oparit, cozonaci babani si pufosi - reteta video Cozonac cu aluat oparit, o super reteta de cozonac urias, foate aromat, pufos si...

Urmăriți-ma pe:

1,131,200FaniÎmi place
299,409CititoriConectați-vă
19,703CititoriConectați-vă
532,000CititoriConectați-vă
1,830,000AbonațiAbonați-vă

Ultimele retete


Adblocker a fost detectat! Va rog mult sa cititi urmatorul mesaj!

S-a detectat ca folositi Adblock Plus sau un alt software de blocare a reclamelor de pe acest site.

Site-ul jamilacuisine.ro este unul independent care se autosustine din crearea de continut online pentru toti cei care vor sa gateasca gustos si sanatos la ei acasa.

Retetele noastre au costuri mari de productie, costuri pe care le suportam in intregime noi, iar reclamele ne ajuta sa continuam sa facem asta oferindu-va voua in continuare continut 100% gratuit.

De asemenea, mentenanta acestui site necesita resurse financiare importante pe care trebuie sa le achitam lunar.

Va rugam sa adaugati site-ul jamilacuisine.ro in whitelist sau sa dezactivati software-ul de adblock.

Va multumim pentru sustinere! 

Echipa JamilaCuisine.

×