Tort egiptean cu nuci caramelizate – reteta video

Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Tort egiptean cu nuci caramelizate
Tort egiptean facut in casa - reteta video
Servire Preparare Gatire
10 portii 60 minute 90 minute
4.1/5325 voturi
Ingrediente
pentru 1 blat (veti avea nevoie de 4 blaturi)
pentru crema de vanilie:
pentru crema de frisca cu nuci caramelizate:

Reteta de tort egiptean adica de tort cu foi cu nuca, crema de vanilie si crema de frisca si nuci caramelizate. Reteta acestui tort egiptean circula pe internet de cativa ani, in diverse variante, pornindu-se de la una de origine sarba. A fost facuta in diferite feluri, cu diferite ingrediente si in diferite forme. Am analizat si eu reteta si mi-am facut propria varianta, asa cum am considerat eu ca ar fi cel mai bine. Am facut aceasta reteta acum foarte multi ani, inainte sa fiu Jamila, si mi s-a parut complicata, dar foarte buna. Am mai refacut-o de cateva ori, de fiecare data imbunatatind cate ceva.

Astfel, am ajuns la aceasta varianta de tort egiptean, una dintre cele mai bune, dupa parerea mea. Foile se fac usor, insa sunt migaloase pentru ca trebuie sa coacem fiecare foaie in parte. Foile sunt de bezea, in care adaugam nuca macinata si putina faina. Pentru acest tort, vom avea nevoie de 4 foi de bezea si nuca. Eu v-am dat cantitatile pentru o foaie, voi trebuie sa multiplicati totul cu patru. E foarte important sa separati bine ouale, astfel incat nicio picatura de galbenus sa nu pice in albusuri. Astfel, albusurile se vor bate bine si foile vor fi perfecte.

Crema de vanilie pentru acest tort egiptean este la fel de simplu de facut si foarte gustoasa. Se folosesc galbenusurile de la ouale pe care le-am separat pentru foi si se prepara o crema de patiserie, cum este cea de la reteta de tarta cu fructe. Este foarte important sa fierbem crema la foc mediu si sa amestecam continuu pentru a nu se lipi si afuma. Pentru aroma, am adaugat superesenta de vanilie de la Coseli. Imi place pentru ca trebuie sa adaug o cantitate mica de esenta, iar gustul este mereu foarte placut fara sa fie mult prea intens.

Crema astfel preparata se lasa la racit si se mixeaza cu untul gras, la temperatura camerei. Este foarte important sa se foloseasca unt cu cel putin 80% grasime si neaparat sa fie la temperatura camerei pentru a se incorpora bine si uniform in crema. Untul mai slab are in compozitie o cantitate prea mare de apa si poate strica crema. Pentru cea de-a doua crema, trebuie sa caramelizam nucile. Se mai pot folosi si alune de padure, insa eu am ales nucile pentru ca sunt mai accesibile si foarte gustoase.

Zaharul se lasa la caramelizat la foc destul de mare pana cand este aproape in intregime auriu si apoi adaugam nuca. O mai lasam cateva minute pe foc, la foc mic cat sa acoperim bine nuca si zaharul sa fie complet caramelizat. Se macina apoi si se amesteca cu frisca bine batuta. Tortul se monteaza in tava in care am copt foile si se lasa la frigider peste noapte. Va spun cu mana pe inima ca este unul din cele mai bune torturi pe care le-am gustat. Mi-e foarte greu sa aleg intre el si prajitura felie de lapte, ambele sunt delicioase, aromate si fac furori de fiecare data.

Mod de preparare tort egiptean: