Tort egiptean cu nuci caramelizate – reteta video

Tort egiptean cu nuci caramelizate
Reteta de tort egiptean adica de tort cu foi cu nuca, crema de vanilie si crema de frisca si nuci caramelizate. Reteta acestui tort egiptean circula
Preparare 1 ora
Gatire 1 ora 30 minute
Timpul total 2 ore 30 minute
Categorie Desert
Bucatarie Internationala
Servire 16 portii
Calorii 456 kcal
Va place aceasta reteta?Va rog sa-i acordati 5 stelute!
4.07 from 749 votes

Ingrediente
 

Pentru 1 blat (veti avea nevoie de 4 blaturi)

  • 40 g nuca macinata
  • 30 g zahar
  • 15 g faina
  • 2 albusuri
  • foarte putina sare

Pentru crema de vanilie:

  • 600 ml lapte
  • 200 g unt moale
  • 150 g zahar pudra Coseli
  • 50 g amidon de porumb
  • 8 galbenusuri
  • 1 lingurita Superesenta Vanilie Coseli

Pentru crema de frisca cu nuci caramelizate:

  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 250 g nuca
  • 200 g zahar

Mod de preparare video
 

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de tort egiptean colada il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Sustine-o pe Jamila cu distribuire!

Nutritie pe portie/bucata

Calorii: 456kcal | Glucide: 33g | Proteine: 7g | Grasimi: 35g | Grasimi saturate: 15g | Colesterol: 163mg | Sodiu: 126mg | Fibre: 1g | Zahar: 26g | Vitamina A: 870IU | Vitamina C: 0.3mg | Calciu: 91mg | Fier: 0.8mg

Reteta de tort egiptean adica de tort cu foi cu nuca, crema de vanilie si crema de frisca si nuci caramelizate. Reteta acestui tort egiptean circula pe internet de cativa ani, in diverse variante, pornindu-se de la una de origine sarba. A fost facuta in diferite feluri, cu diferite ingrediente si in diferite forme. Am analizat si eu reteta si mi-am facut propria varianta, asa cum am considerat eu ca ar fi cel mai bine. Am facut aceasta reteta acum foarte multi ani, inainte sa fiu Jamila, si mi s-a parut complicata, dar foarte buna. Am mai refacut-o de cateva ori, de fiecare data imbunatatind cate ceva.

Astfel, am ajuns la aceasta varianta de tort egiptean, una dintre cele mai bune, dupa parerea mea. Foile se fac usor, insa sunt migaloase pentru ca trebuie sa coacem fiecare foaie in parte. Foile sunt de bezea, in care adaugam nuca macinata si putina faina. Pentru acest tort, vom avea nevoie de 4 foi de bezea si nuca. Eu v-am dat cantitatile pentru o foaie, voi trebuie sa multiplicati totul cu patru. E foarte important sa separati bine ouale, astfel incat nicio picatura de galbenus sa nu pice in albusuri. Astfel, albusurile se vor bate bine si foile vor fi perfecte.

Cum preparam crema, cum montam tortul?

Crema de vanilie pentru acest tort egiptean este la fel de simplu de facut si foarte gustoasa. Se folosesc galbenusurile de la ouale pe care le-am separat pentru foi. Se prepara o crema de patiserie, cum este cea de la reteta de tarta cu fructe. Este foarte important sa fierbem crema la foc mediu si sa amestecam continuu pentru a nu se lipi si afuma. Pentru aroma, am adaugat superesenta de vanilie de la Coseli. Imi place pentru ca trebuie sa adaug o cantitate mica de esenta, iar gustul este mereu foarte placut fara sa fie mult prea intens. Crema astfel preparata pentru acest tort egiptean se lasa la racit si se mixeaza cu untul gras, la temperatura camerei. Este foarte important sa se foloseasca unt cu cel putin 80% grasime si neaparat sa fie la temperatura camerei pentru a se incorpora bine si uniform in crema. Untul mai slab are in compozitie o cantitate prea mare de apa si poate strica crema.

Pentru cea de-a doua crema, trebuie sa caramelizam nucile. Se mai pot folosi si alune de padure, insa eu am ales nucile pentru ca sunt mai accesibile si foarte gustoase.Zaharul se lasa la caramelizat la foc destul de mare pana cand este aproape in intregime auriu si apoi adaugam nuca. O mai lasam cateva minute pe foc, la foc mic cat sa acoperim bine nuca si zaharul sa fie complet caramelizat. Se macina apoi si se amesteca cu frisca bine batuta. Acest tort egiptean se monteaza in tava in care am copt foile si se lasa la frigider peste noapte. Va spun cu mana pe inima ca este unul din cele mai bune torturi pe care le-am gustat. Mi-e foarte greu sa aleg intre el si prajitura felie de lapte, ambele sunt delicioase, aromate si fac furori de fiecare data.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Evaluați această rețetă




Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele retete

Urmăriți-ma pe:

1,131,200FaniÎmi place
306,659CititoriConectați-vă
19,703CititoriConectați-vă
549,900CititoriConectați-vă
1,860,000AbonațiAbonați-vă