Ingrediente
- 1.5 kg ciuperci asortate
- 500 ml sos de rosii
- 6-7 catei de usturoi
- 4-5 linguri ulei
- 2 cepe tocate marunt
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura marar
- sare
- piper
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de tocanita de ciuperci le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de tocanita de ciuperci este una simpla, delicioasa si foarte usor de preparat. Mie imi plac forte mult ciupercile si de obicei le adaug la pizza sau le folosesc in salate sau diferite antreuri. In copilarie tata culegea ciuperci de padure, ciuperci salbatice foarte gustoase. Le cunostea pe cele comestibile si se intorcea mereu din padure cu foarte multe ciuperci. Ni le pregatea simplu de obicei, fie cu usturoi, fie in omlete. Avea grija sa adauge mult marar si sa faca mamaliga calda. Mama folosea ciupercile la ciulama pe care o pregatea de obicei in weekend. Mama face cea mai buna ciulama cu ciuperci din lume si-mi aduce si acum cate o portie. Este de fiecare data delicioasa!
Pentru aceasta tocanita de ciuperci nu aveti nevoie de multe ingrediente, dar este foarte important sa fie de calitate. Eu am folosit mai multe tipuri de ciuperci, insa doar pentru ca am vrut. Voi va puteți limita la un singur fel, cum ar fi ciupercile de tip champignon. Sunt cele mai comune ciuperci pe care le putem gasi in comert, sunt ieftine și gustoase. Daca aveti ciuperci de padure cu atât mai bine, le puteti folosi. Pot fi proaspete sau congelate in functie de cum le aveti la dispozitie. Daca folositi ciuperci congelate, nu le decongelati inainte. Nu este nevoie de decongelare ci pur si simplu le adaugati in mancare asa cum sunt. Va iesi la fel de bine tocana.
Cum pregatiti ciupercile inainte de a le gati in tocanita?
Inainte sa preparati tocanita de ciuperci aveti mare grija la spalarea ciupercilor. Spalati-le bine cu apa rece astfel incat sa nu aiba urme de pamant si sa fie complet curate. Se pot sterge cu prosoape de bucatarie, insa eu prefer sa le spal pentru a fi sigura ca sunt curate. Le taiati apoi in bucati potrivite nici prea mari, nici prea mici, dar daca aveti ciuperci micute le puteti lasa si intregi. Pentru un plus de gust am calit inainte ceapa pana cand s-a inmuiat si bineinteles ca am adaugat mult usturoi. Usturoiul este foarte important atunci cand gatim ciupercile pentru ca se potriveste foarte bine. Aveti grija sa nu prajiti ceapa, nici usturoiul, ci doar sa se inmoaie.
Tocanita de ciuperci este foarte gustoasa daca gatiti bine ciupercile astfel incat sa-si elibereze cat mai mult din zeama. Veti observa ca lasa mult lichid, iar acest lucru este normal. Abia apoi puteti adauga rosiile si apa la nevoie. Nu lasati tocana sa fiarba prea mult pentru ca ciupercile nu au nevoie de gatire indelungata. Cand mancarea este aproape gata, faceti repede si o mamaliga moale. Nu putem servi tocana fara o porție de mamaliga fierbinte. La final nu uitati nici de verdeata: marar, patrunjel sau ambele. Daca si voua va plac ciupercile, nu uitati sa incercati si reteta mea de supa crema de ciuperci, la fel de simpla si de gustoasa. Este un deliciu! Pofta buna!
Buna , desi gatesc de o viata , de multa vreme imi verific retetele cu sfaturi de la tine . Mereu gasesc ceva de corectat sau noutati .
E bun video si in engleza , ii trimit norei mele care e departe si vrea sa i faca baiatului meu mancaruri fe acasa , ii plac si ei .
Esti un ajutor pentru mine .multumesc
Retetele sunt delicioase dar si pana le citesti sunt inflorite cu atat de multe cuvinte ca te saturi pana citesti tot , adica mult ” papagal ”.Seamana de tip ” gazetaresc ”. Oricum , multumesc !
Reteta nu este in articol, ci in clipul video. Acela trebuie urmarit. Iar cititul este bun, face bine creierului. :) :)
O rețetă excelentă. Sunteți o bucătăreasă foarte pricepută. Mulțumesc pentru rețetă .
Cu tot dragul!❤️❤️❤️
Foarte mulțumit.
❤️❤️❤️
Buna dimineața.Excelent.
Buna seara! Ma bucur ca va place!