Ingrediente
- 1 kg rosii proaspete decojite
- 2 ardei iuti
- 5-6 catei de usturoi
- 1 lingura ieburi uscate
- cateva frunze busuioc
- cateva crengute cimbru
- cateva linguri ulei
- putina sare
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de sos de rosii facut in casa il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Aceasta reteta de sos de rosii este preferata mea. Pur si simplu este bun la orice. Chiar asa ar trebui numit, sosul de rosii bun la toate. Il puteti pune la orice preparat. De la pizza, paste, lasagna, la supa de rosii, pui cu parmezan sau peste la cuptor. Aceasta este reteta mea preferata pentru sosul de rosii, rapid, delicios si extrem de aromat. Vara tin neaprat sa profit de rosiile romanesti bune si coapte, mai ales ca ador rosiile si mai ales ca tata imi aduce permanent rosii din gradina lui, bio, dulci si zemoase. Ador rosiile de tara, cele creescute doar cu apa, fara chimicale. Rosiile pe care le crestea bunica cu atata dragoste. Avea cele mai zemoase si mai dulci rosii!
Imi place sa pregatesc acest sos de rosii bun la toate pentru ca am o pasiune pentru rosiile de gradina. Nu de putine ori bunica ma gasea printre tulpini, mancand rosii cu ambele maini, fara macar sa le spal. Si acum fac la fel. Ador sa rup o rosie coapta, s-o sterg cu mana si s-o mananc cu pofta. Din pacate vara aceasta nu am reusit sa ajung la bunica, dar din fericire au ajuns rosiile de la tatal meu care si-a facut casa „de retragere la batranete” foarte aproape de bunica mea. Acolo are pomi fructiferi, legume felurite, zmeura si nuci. Il apreciez pentru ca este un om muncitor si ii place sa ne aduca mancare curata fara chimicale. Este din ce in ce mai greu sa gasesti legume crescute curat.
Sosul de rosii bun la toate, reteta pe care trebuie s-o aveti mereu la indemana.
Pe langa rosiile de la tata pentru a face sos de rosii, bunica insista sa-mi trimita oua proaspete de la gainile ei, ceapa, usturoi, patrunjel. Sunt intr-adevar foarte norocoasa ca ii am pe ei acolo. Revenind la reteta de sos, alegeti rosiile cele mai coapte, dulci si zemoase. Chiar daca le cumparati din piata, alegeti-le pe cele mai mici si complet rosii, cu coaja subtire. Si neaparat feriti-va de cele care arata toate la fel, de parca au fost facute pe calculator, cum spune tata. Eu am ales sa fac o reteta simpla, fara ceapa, si fara alte legume, asta pentru a ma bucura cat mai mult de gustul rosiilor. Aceasta este varianta care imi place el mai mult. Bineinteles ca voi puteti adauga si ceapa.
Pentru un sos de rosii gustos si aromat am pus usturoi, ierburi aromatice, busuioc proaspat si cimbru verde. Pentru ca am vrut sa fie si usor picant, am adaugat si doi ardei iuti mici. Am taiat rosiile in cuburi pentru ca am vrut sa pastrez putin din textura acestora, dar le puteti si marunti cu un robot de bucatarie sau cu un blender vertical. La fel de bine puteti folosi si o masina de tocat pentru rosii care separa semintele si coaja. Rezulta un sos de rosii delicios, aromat si atat de bun incat se poate manaca pe paine. Il puteti folosi la orice reteta doriti, sau il puteti pune fierbinte in borcane sterilizate si-l puteti folosi la iarna.Este perfect pentru orice reteta si-l puteti folosi chiar ca baza pentru supa de rosii. Minunat!