Ingrediente
- 3-4 linguri maioneza
- 2 kg vinete
- 1 ceapa tocata foarte marunt
- sare
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de salata de vinete il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Salata de vinete cu maioneza imi aminteste mereu de copilarie si de vara. Iubesc aceasta salata, neaparat facuta cu maioneza proaspata facuta in casa. Lasata apoi in frigider pentru a se raci bine si mancata cu felii de rosii dulci si zemoase. Mie imi plac foarte mult vinetele, se numara printre legumele mele preferate, desi cam toate legumele imi plac. Imi plac preparate oricum, dar mai ales facute salata. Iubesc musacaua de vinete, vinetele la gratar si cam orice cu vinete. Bunica mea le cultiva in gradina, asa ca le-am avut mereu pe perioada verii fara sa le cumparam.
Salata de vinete cu maioneza este salata mea preferata pe timpul verii, alaturi de salata de rosii. Inca din copilarie mama ne facea aceasta salata cu maioneza destul de des si le mai si congela coapate pentru a ne face salata si iarna. Vinetele se pot coace in mai multe feluri. Pe flacara, pe gratar sau in cuptor, varianta pe care am ales-o eu, fiind cea mai simpla si care va va scuti de mizerie si de fum. Coc mereu vinetele la cuptor pentru ca e cel mai usor si cel mai la indemana. Le pun la 200 de grade pentru 40-50 de minute, maxim o ora. Le intorc o data pentru a se coace uniform si sunt gata.
Cum obtinem vinete albe pentru salata?
Odata coapte, vinetele pentru salata de vinete trebuie curatate imediat, chiar daca sunt fierbinti. Imediat ce vor incepe sa lase lichid, se vor inchide la culoare. Asta nu le afecteaza cu nimic gustul sau proprietatile, dar sunt persoane care vor ca vinetele sa ramana albe. Ele lasa mult lichid, lichid care trebuie indepartat pentru a obtine o salata cu o consistenta potrivita. Se spune ca vinetele nu se toaca cu un cutit obisnuit, ci cu unul de lemn sau de plastic pentru ca vinetele sa nu se oxideze. Sunt de parere ca cutitele din ziua de azi nu mai oxideaza pentru simplu fapt ca sunt facute din otel inoxidabil.
Am pastrat insa traditia si am folosit o racleta din plastic cu care am tocat vinetele pentru salata de vinete. Pentru maioneza, trebuie neaparat sa folositi maioneza de casa, cea din comert este de foarte proasta calitate si va va strica salata. Are un gust pe care eu il simt de fiecare data si care nu-mi place. Mi-a fost servita cand am fost in vizita la prieteni si pot sa spun ca o prefer pe cea de casa oricand. Pentru o salata reusita, trebuie neaparat s-o tineti la frigider inainte de a o servi. Mie imi place sa o servesc pe felii de paine cu rosii proaspete si patrunjel.