Ingrediente
Pentru aluat:
- 400 g faina
- 5 oua
- 100 g unt topit
- 200 ml lapte cald
- 30 g zahar vanilat
- 10 g drojdie uscata
- putina sare
Pentru sirop:
- 500 ml apa
- 200 g zahar
- 2 linguri esenta de rom
Pentru jeleu:
- 700 g capsuni
- 200 g zahar
- 25 g gelatina
Pentru decor:
- 700 ml smantana pentru frisca
- 80 g zahar pudra
- 1 lingura esenta de vanilie
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de prajitura savarina la tava le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de prajitura savarina la tava este de-a dreptul minunata. E genul de desert perfect pentru vara, insiropat, cu jeleu natural de capsuni si frisca fina si aerata. Eu iubesc savarinele inca din copilarie. Se numara printre prajiturile mele preferate, iar tata ni le cumpara mereu de la cofetarie cand eram copii. Ne bateam pe ele si visam sa avem atat de multe savarine incat sa nu se termine niciodata. Imi plac si astazi la fel de mult, insa nu le mai cumpar ci prefer sa le fac in casa. Folosesc frisca naturala, nu pun prea mult zahar si nici jeleu din plic. Sunt mult mai sanatoase si mult mai gustoase ca varianta pe care o gasesc in cofetarii.
In plus, reteta de prajitura savarina la tava este foarte simpla, usoara si are acelasi gust precum cele clasice. Nu aveti nevoie de forme ci folositi o tava mare in care puneti tot aluatul. Doar inainte de a le decora taiati prajiturile in bucati mai mici sau mai mari. Aluatul este unul simplu, asemanator celui de cozonac si se face super usor. Eu l-am avut alaturi pe sotul meu pentru un nou episod din seria «retete in familie» cu Electrolux. Am folosit cuptorul lor Electrolux Steamboost EOB9S31WX pe care il ador de-a dreptul. Imi place pentru ca este foarte complex si ca gateste si cu ajutorul aburului, ceea ce este foarte important pentru mine.
Cum pregatim cele mai bune savarine la tava?
Pentru o reteta de prajitura savarina la tava perfecta trebuie sa avem grija in primul rand la aluat. Va fi un aluat moale, mult mai moale ca cel de cozonac, si care va trebui sa creasca foarte mult. Pentru ca e un aluat pe baza de drojdie, trebuie sa aveti laptele caldut si toate ingredientele la temperatura camerei. La fel de important este si siropul pentru ca este o prajitura insiropata, asa ca trebuie neaparat sa puneti tot siropul sau chiar puteti pune si mai mult daca vreti sa fie foarte insiropate savarinele. Jeleul l-am facut din capsuni, insa se pot folosi si alte fructe: zmeura, afine, mure sau chiar visine. Pot fi proaspete sau congelate.
Dupa ce ati montat prajitura savarina la tava, trebuie neaparat s-o lasati sa stea la frigider inainte de a adauga frisca batuta. Folositi frisca naturala din smatana dulce pentru ca e mult mai gustoasa. Eu am preferat sa tai savarina in bucati inainte de a o decora, insa puteti pune si un strat de frisca peste toata prajitura apoi o feliati. Este perfecta si pe post de tort aniversar si e foarte spornica. Eu am impartit-o in 15 bucati, insa puteti obtine cu usurinta si 20 de portii. Inainte de servire pastrati-o in frigider si serviti-o mereu direct de la rece. Optional puteti s-o serviti alaturi de extra sirop pentru cei care o vor mai insiropata. Alaturi de amandina, aceasta este una din cele mai gustoase prajituri.