Ingrediente
Pentru aluatul:
- 500 g faina
- 300 ml apa calduta
- 60 g zahar
- 60 ml ulei
- 10 g drojdie uscata
- 1 esenta vanilie
- coaja de la o lamaie
- putina sare
Pentru sirop:
- 200 ml apa
- 100 g zahar
- 1 esenta vanilie
- coaja de la o lamaie
Pentru decor:
- 300 g miere
- 200 g nuca macinata
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de mucenici de post il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de mucenici moldovenesti de post este una din cele mai cautate la inceputul lunii martie. Pe 9 martie se sarbatoresc cei 40 de Mucenici, prilej cu care in Moldova se coc aceste minunatii in forma de opt. Am mai facut anul trecut o reteta de mucenici moldovenesti, insa era “de dulce” adica avea in compozitie oua si lapte, alimente interzise in post. Pentru ca mi-ati tot cerut o varianta de post a acestei retete, nu aveam cum sa nu o fac. In plus, desi sunt din partea de sud a tarii, mucenicii moldovenesti imi plac foarte mult. Imi plac si mucenicii muntenesti, insa daca ar fi sa aleg, aleg mereu mucenicii cu aluat de cozonac, insiropati si cu multa nuca. Sunt preferatii mei si ii fac in fiecare an.
Sincera sa fiu, am fost putin sceptica in privinta acestor mucenici moldovenesti de post. Ma gandeam ca nu vor fi la fel de pufosi ca cei facuti cu lapte si oua. Ca sa fiu sigura, i-am testat sa vad ca reteta este una buna. Am facut-o dupa priceperea mea, gandindu-ma la un aluat de paine in care sa pun ceva zahar, ulei si ceva mirodenii pentru aroma. Fac foarte des lucrul asta, mai ales la aluaturi. Imi construiesc singura reteta si o testez pana cand sunt multumita de rezultat. Daca nu-mi place cum iese, o modific pana cand sunt 100% convinsa ca e ce trebuie si ca iese perfect. Daca nu iese perfect, pur si simplu nu o postez. Fac asta din respect pentru mine si mai ales din respect pentru cei ce-mi incearca retetele.
Mucenici moldovenesti de post, cea mai buna reteta.
Imediat ce i-am bagat in cuptor, mucenicii moldovenesti au inceput sa-si raspandeasca aroma in toata casa. Mirosea divin, a paine dulce si a lamaie. Dupa ce i-am scos din cuptor, am rupt unul sa vad cum se prezinta si in interior. Si surpriza, minunatii mucenici moldovenesti de post erau foarte pufosi, aromati si foarte gustosi. Cu miere si nuca sunt de-a dreptul irezistibili! Chiar este cea mai buna reteta de mucenici de post pe care am incercat-o! I-am mancat calzi, inmuindu-i in miere si presarandu-i cu nuca macinata. Ca reteta pentru aluat o mai puteti folosi si pe cea a cozonacului de post. Si acesta iese foarte bine si poate fi folosit la o gramada de deserturi in perioada postului.
Cu o asa o reusita, nu putea sa nu impart si cu voi reteta de mucenici moldovenesti de post mai ales ca mai sunt cateva zile pana pe data de 9 martie cand toata lumea prepara mucenici de post. Odata copti, mucenicii se insiropeaza, se ung cu miere si se presara cu nuca macinata. Sunt absolut minunati, se pastreaza bine 3-4 zile inveliti in folie de plastic, insa sunt sigura ca nu vor vedea lumina zilei de 10 martie. Se vor manca cu siguranta calzi si va promit ca veti framanta din nou inca o portie. Pentru o alta varianta de mucenici de post, va recomand reteta de mucenici muntenesti. Puteti incerca si reteta de mucenici moldovenesti umpluti cu nuca, o alta varianta delicioasa si aromata.