Ingrediente
- 7 kg prune
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de magiun de prune fara zahar le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Reteta de magiun de prune este perfecta atunci cand avem prea multe fructe pe care nu le putem manca in timp util in stare proaspata. Eu am primit o ladita de vreo 10 kg si primul gand a fost magiunul. Tatal meu este diabetic si imi place sa prepar conserve pe care sa le poata manca si el. Fac dulceata de capsuni in fiecare vara sau din alte fructe, dar imi place sa fac si ceva pentru el. Adora prunele si adevarul este ca uneori nici el nu mai stie ce sa manance la micul dejun. A renuntat si la carne de niste luni bune asa ca nu-i este deloc usor. S-a bucurat foarte tare cand a aflat ca voi face aceasta reteta pentru ca stie ca voi imparti borcanele cu el.
Ce-mi place la reteta de magiun de prune este faptul ca se face foarte simplu. Nu aveti nevoie decat de fructe si de nimic mai mult. Nu va trebuie zahar ca la gemul de prune, nu va trebuie lamaie, nici macar apa. Foarte importat este sa aveti fructe dulci, moi, bine coapte. Le taiati in jumatati si le puneti la fiert. Veti observa ca vor incepe sa-si lase lichid, iar fructele se vor inmuia. Lasati-le in continuare sa fiarba la foc potrivit. Amestecati foarte des astfel incat sa nu se prinda de baza cratitei. Tineti cont ca nu aveti zahar in compozitie, deci ca se pot afuma foarte usor. Aici aveti nevoie de multa rabdare. Amestecati des, aproape continuu pana cand fructele scad la jumatate.
Cum pregatim un magiun delicios, aromat si care va rezista toata iarna?
Un magiun de prune trebuie fiert destul de mult pana sa fie gata, asa ca acesta e cel mai importat lucru. Ati observat ca magiunul din comert este foarte gros, ca o pasta inchisa la culoare. Este fiert sub presiune in cazane mari pana cand se evapora mare parte din apa pe care o contin fructelor. Acasa nu avem aceste echipamente, asa ca am facut un magiun ceva mai lichid. Nu am vrut sa-l fierb excesiv si sa pierd toti nutrientii din fructe. Bineinteles ca se poate fierbe si mai mult, pana cand devine si mai gros. Fiti totusi cu ochii pe el si amestecati continuu pana cand sunteti multumiti de rezultat. Acest lucru e valabil la toate conservele, fie ca vorbim de zacusca sau diferite gemuri sau dulceturi.
Un magiun de prune ar trebui sa fiarba cam 3 ore, 3 ore si jumatate. Pot fi si patru, asa ca nimic nu e batut in cuie. In cazul meu magiunul a scazul la o treime fata de cantitate initiala de fructe. Puteti sa-l scadeti si pana la un sfert, chiar si mai putin de atat. Dupa ce sunteti multimiti de rezultat, puneti magiunul fierbinte in borcane sterilizate. Folositi borcane micute, cat stiti ca mancati de 2-3 ori. Neavand zahar se va strica mult mai usor chiar si daca il pastrati in frigider. Il puteti apoi folosi la orice. E perfect pentru micul dejun, il puteti folosi pentru a umple clatite sau gogosi. Merge la fel de bine si la prajituri sau diferite deserturi. Daca va place gemul de prune, nu ezitati sa incercati si magiunul.