
Ingrediente
pentru langosi:
- 500 g faina
- 400 ml lapte
- 50 ml ulei
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
- 25 g drojdie proaspata
pentru decor:
- 100 g cascaval
- 100 g smantana
- cativa catei de usturoi
Mod de preparare
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de langosi cu smantana il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de langosi cu smantana si cascaval este una dintre cele mai bune pe care le-am mancat pana acum. Ultima data am mancat un langos undeva la Romexpo unde vazusem o ghereta cu aceste minunatii si nu m-am putut abtine. A fost bun, insa nu la fel de buni ca acestia. Ce sunt langosii? Langosii sunt niste gogosi uriase care se servesc cu cu diferite toppinguri. Smantana, cascaval, mujdei, sunca, gem. Sunt de origine maghiara, insa s-au raspandit in toata partea de sud-est a Europei, inclusiv in Romania. Daca vreti, langosii fac parte din categoria mancarii de strada, atat de populara acum.
In copilarie nu mancam langosi, insa mancam scovergi, niste gogosi asemanatoare, insa care se faceau de post si se mancau cu zahar. Bunica mea le facea mari-mari iar in tigaie se umflau si mai tare. Erau extraordinare si ne placeau la nebunie. In Bucuresti am descoperit langosii umpluti cu branza sau cu smantana. Imi aduc aminte ca ai mei mi-i cumparau de la o gogoserie din piata. Imi placeau cei cu branza, dar si cei cu smantana. Mama nu ne facea langosi cu smanatana si cascaval acasa, ramaneau doar rasfatul acela pe care-l mancam doar in oras si foarte rar.
Am studiat foarte multe retete unguresti de langosi si pornind de la ideea de baza, mi-am facut propria reteta de langosi. Bineinteles ca am testat-o pentru a ma asigura ca e ce trebuie. Adevarul ca au fost nemaipomeniti! Langosii perfecti! Crocanti la exterior, pufosi la interior si foarte, foarte gustosi. I-am servit cu putin usturoi cu smantana si cascaval. Sotul meu a mancat vreo doi cu gem de fructe de padure. Adevarul este ca putini dintre noi putem rezista unui aluat prajit in ulei si servit cu ceva dulce. Daca si marocanului meu i-au placut, inseamna ca am facut niste super langosi cu smantana.
Aluatul se face simplu si trebuie sa fie foarte moale si lipicios. Se framantana doar pana ce e suplu si se lasa la dospit. Se iau apoi bucati din aluat, se aplatizeaza cu mana si li se dau o forma rotunda. Se prajesc apoi pe ambele parti pana devin aurii. Pentru a-i servi, am frecat ficare langos cu o jumatate de catel de usturoi, am pus smantana si apoi cascaval. Au fost atat de buni incat cu greu te poti opri la unul. Din pacate este una din retetele pe care le prepar rar. La fel ca gogosile marocane sfanj, sunt buni si a doua zi. Va recomand totusi sa faceti portie dubla pentru ca vor zbura de pe farfurie.