Langosi pufosi cu smantana si cascaval – reteta video

Langosi cu smantana si cascaval
Reteta de langosi cu smantana si cascaval este una dintre cele mai bune pe care le-am mancat pana acum. Ultima data am mancat un langos undeva la Romexpo.
Preparare 30 minute
Gatire 30 minute
Timpul total 1 ora
Categorie Aperitiv
Bucatarie Romaneasca
Servire 9 bucati
Calorii 350 kcal
Va place aceasta reteta?Va rog sa-i acordati 5 stelute!
4.24 from 295 votes

Ingrediente
 

pentru langosi:

  • 500 g faina
  • 400 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 25 g drojdie proaspata

pentru decor:

  • 100 g cascaval
  • 100 g smantana
  • cativa catei de usturoi

Mod de preparare video
 

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de langosi cu smantana le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Sustine-o pe Jamila cu distribuire!

Nutritie pe portie/bucata

Calorii: 350kcal | Glucide: 46g | Proteine: 10g | Grasimi: 13g | Grasimi saturate: 4g | Colesterol: 21mg | Sodiu: 357mg | Fibre: 1g | Zahar: 3g | Vitamina A: 255IU | Vitamina C: 0.4mg | Calciu: 153mg | Fier: 2.7mg

Reteta de langosi pufosi cu smantana este una dintre cele mai bune pe care le-am mancat pana acum. Ultima data am mancat un langos undeva la Romexpo unde vazusem o ghereta cu aceste minunatii si nu m-am putut abtine. A fost bun, insa nu la fel de buni ca acestia. Ce sunt langosii? Langosii sunt niste gogosi uriase care se servesc cu cu diferite toppinguri. Smantana, cascaval, mujdei, sunca, gem. Sunt de origine maghiara, insa s-au raspandit in toata partea de sud-est a Europei, inclusiv in Romania. Daca vreti, langosii fac parte din categoria mancarii de strada, atat de populara acum. Ii mai gasiti in Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Serbia, Slovenia si Macedonia. In unele tari isi pastreaza denumirea maghiara, in altele au un alt nume.

In copilarie nu mancam langosi, insa mancam scovergi, niste gogosi asemanatoare, insa care se faceau de post si se mancau cu zahar. Bunica mea le facea mari-mari iar in tigaie se umflau si mai tare. Erau extraordinare si ne placeau la nebunie. In Bucuresti am descoperit langosii umpluti cu branza sau cu smantana. Imi aduc aminte ca ai mei mi-i cumparau de la o gogoserie din piata. Imi placeau cei cu branza, dar si cei cu smantana. Mama nu ne facea langosi cu smanatana si cascaval acasa, ramaneau doar rasfatul acela pe care-l mancam doar in oras si foarte rar. Uneori ne mai facea gogosi umplute cu branza. Si spun gogosi pentru ca erau facute fix din aluatul de gogosi dulce si cu mirodenii, in care punea branza sarata. Mie imi place mai mult varianta cu aluatul fara mirodenii.

Langosi pufosi cu smantana si cascaval, aluatul perfect pentru cei mai buni langosi!

Am studiat foarte multe retete unguresti de langosi si pornind de la ideea de baza, mi-am facut propria reteta de langosi. Bineinteles ca am testat-o pentru a ma asigura ca e ce trebuie. Adevarul ca au fost nemaipomeniti! Langosii perfecti! Crocanti la exterior, pufosi la interior si foarte, foarte gustosi. I-am servit cu putin usturoi cu smantana si cascaval. Sotul meu a mancat vreo doi cu gem de fructe de padure. Adevarul este ca putini dintre noi putem rezista unui aluat prajit in ulei si servit cu ceva dulce. Daca si marocanului meu i-au placut, inseamna ca am facut niste super langosi cu smantana. Dacare vreti sa obtineti gustul papanasilor, ungeti langosii cu smantana, apoi cu gem. Pe cuvant ca o sa va placa si o sa va duca cu gandul la papanasi. Asta daca vrei o varianta dulce a acestei retete.

Aluatul se face simplu si trebuie sa fie foarte moale si lipicios. Se framantana doar pana ce e suplu si se lasa la dospit. Se iau apoi bucati din aluat, se aplatizeaza cu mana si li se dau o forma rotunda. Se prajesc apoi pe ambele parti pana devin aurii. Pentru a-i servi, am frecat ficare langos cu o jumatate de catel de usturoi, am pus smantana si apoi cascaval. Au fost atat de buni incat cu greu te poti opri la unul. Mai puteti sa faceti si un mujdei simplu si sa stropiti langosii cu el. Din pacate este una din retetele pe care le prepar rar. La fel ca gogosile marocane sfanj, sunt buni si a doua zi. Va recomand totusi sa faceti portie dubla pentru ca vor zbura de pe farfurie. Ii puteti incerca cu diferite toppinguri deasupra si sunt absolut minunati in orice combinatie.

3 COMENTARII

  1. Este cea mai usoara reteta cu aluat dospit. Metoda dvs simplifica f mult munca, va multumesc!
    Sunt cei mai buni langosi pe care i-am mancat, usturoiul cu care se freaca langosii da o aroma suficienta si placuta fara a deranja ca si mujdeiul.
    Felicitari, multumesc si mult succes!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Evaluați această rețetă




Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele retete

Urmăriți-ma pe:

1,131,200FaniÎmi place
306,659CititoriConectați-vă
19,703CititoriConectați-vă
549,900CititoriConectați-vă
1,860,000AbonațiAbonați-vă