Ingrediente
Pentru peste:
- 230 ml apa minerala
- 400 g file de peste alb (cod, salau)
- 140 g faina
- 1 lingurita rasa praf de copt
- sare
- piper
Pentru cartofi:
- 500 g cartofi taiati in felii
- ierburi aromatice
- 2 linguri ulei
- sare
- piper
Pentru sosul tartar:
- 1 lingura capere
- 130 ml ulei
- 3 castraveciori murati
- 1/2 legatura marar
- 1 lingura generoasa mustar
- 1 lingura otet
- 1/4 ceapa mica
- 1 galbenus de ou
- piper
Pentru piureul de mazare:
- 100 ml smantana pentru gatit
- 200 g mazare
- cateva frunze menta
- 1 lingura unt
- sare
- piper
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de fish and chips il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Fish and chips reprezinta unul dintre felurile de mancare preferate ale englezilor si consta in peste pane cu crusta crocanta si cartofi prajiti, la fel de crocanti. Se serveste peste tot in Marea Britanie, in mici restaurante care de obicei au in meniu doar fish and chips. Ca garnitura, se serveste de obicei cu piure de mazare si cu sos tartar sau pur si simplu cu sare si otet. Si pentru ca este un preparat atat de popular, mi-am facut curaj si l-am preparat si eu, curioasa fiind de ce este atat de iubit si apreciat. In plus, am avut si un nou ajutor in bucatarie, este vorba de noul meu mixer vertical .
Dupa cum stiti, imi plac foarte mult mixerele verticale, iar acesta a devenit oficial preferatul meu datorita accesoriului pentru maioneza si sosuri. Ce-ti poti dori mai mult de la un mixer vertical, decat sa fie puternic (acesta are 700W) si sa aibe accesoriu si recipient speciale pentru pregatirea maionezei? Sa va spun ca pregateste maioneza in maxim 15-20 de secunde? Da, stiu maioneza care in mod traditional se pregateste in cateva zeci de minute, este gata aproape instantaneu. In plus, aveti in pachet si instructiuni de pregatire a maionezei, avand nevoie doar de un galbenus de ou, o lingura de otet/zeama de lamaie, o lingura generoasa de mustar si evident de ulei.
Aluatul pentru pestele pane se face in mod traditional cu bere, insa eu am optat sa folosesc apa minerala pentru ca este mai la indemana si pentru ca nu toata lumea gateste cu alcool. Bineinteles ca voi puteti pune fara probleme bere in locul apei minerale. Important este sa aiba acid. Am lasat aluatul sa se odihneasca putin, , am trecut pestele prin faina condimentata, apoi prin aluatul cu apa minerala. Am prajit pestele cam 3 minute pe fiecare parte, cat sa devina auriu. Am obtinut crusta crocanta si absolut delicioasa. Pentru piureul de mazare, am folosit mazare congelata si bineinteles tot mixerul Tefal Infiny Force cu care am pasat mazarea pana am transformat-o in piure.
Pentru un plus de aroma, am adaugat frunze de menta proaspata din gradina mea. Cartofii am preferat sa-i prajesc la cuptor, pentru ca deja aveam in reteta pestele prajit in ulei si am zis ca e suficient sa avem un singur preparat gatit in baie de ulei. Au iesit deliciosi, crocanti si mult mai dietetici. Daca vreti sa respectati totusi reteta clasica, fierbeti cartofii pentru 10 minute, lasati-i bine la scurs si prajiti-i in uleiul in care ati prajit pestele. Ultima componenta a acestei retete a reprezentat-o sosul tartar, care e un sos pe baza de maioneza, la care se adauga ceapa, castraveciori murati, capere si verdeata.
Eu am optat sa maruntesc toate aceste ingrediente in mini tocatorul aceluiasi de la Tefal si ma bucur ca am facut-o pentru ca am obtinut cel mai bun sos tartar din viata mea si cu siguranta de acum inainte il voi prepara doar asa. Ingredientele au fost maruntite exact cat a trebuit pentru ca aromele sa se completeze una pe cealalta. Sincer, mi-a placut extrem de mult preparatul, toate componentele se potrivesc de minune si voi mai face aceata reteta si cu alte ocazii. Pana atunci va las si pe voi s-o incercati.