Ingrediente
- 1 kg dovleac placintar
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de dovleac placintar la cuptor le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Cum se coace dovleacul pentru placinta si nu numai? Cum stim ca este gata? Cum ne asiguram ca nu se arde si ca nu se rumeneste mai mult decat trebuie? Acestea sunt intrebari pe care le primesc mai mereu cand e vorba despre dovleacul copt. Toamna placinta cu dovleac este desertul preferat al romanilor, dar trebuie sa-l folosim si in alte preparate. Este o leguma sanatoasa si dulce. In Maroc dovleacul se foloseste foarte mult, in special in preparatul lor national, couscous. In aceasta mancare se adauga multe legume, insa dovleacul este nelipsit. Mie imi place foarte mult aceasta leguma si chiar o folosesc in preparatele mele. Fac supa de dovleac, in adaug in legumele la cuptor, il pun in risotto si in deserturi. Este minunat in multe mancaruri si se pastreaza timp indelungat.
Am tot vrut sa va fac un clip despre cum se coace dovleacul placintar pentru a-l folosi la placinta, dar si pentru a-l manca pur si simplu. In primul rand trebuie sa va spun ca toti dovlecii sunt comestibili. Indiferent de felul lor, toti se pot manca. Unii dintre ei nu sunt dulci si s-ar putea sa nu va placa, dar toti sunt comestibili, chiar si cei care se numesc «dovleci porcesti ». Cei mai buni sunt dovlecii placintari sau dovlecii turcesti. Bunica imi spunea ca dovlecii sunt mai buni dupa ce cade bruma pe ei, asa ca ii lasa in gradina pana dupa prima bruma. Apoi il culegea pe toti si ii punea in pivnita. In serile geroase de iarna scotea cate un dovleac si ni-l punea la copt. Il cocea in cuptorul sobei cu care ne incalzeam. Daca nu era dulce, mai puneam zahar si il mancam ca pe cel mai bun desert.
Cum se coace dovleacul pentru placinta? Cum ne asiguram ca este perfect copt?
Inainte sa vedem cum se coace dovleacul pentru placinta si nu numai trebuie sa ne asiguram ca l-am ales cum trebuie. Mie imi place sa aleg dovleci nu foarte mari pentru ca cei mai mici sunt mai dulci. Apoi am grija sa aleg devleci fermi, grei, cu coaja lucioasa. Daca dovleacul nu pare greu si daca este moale, atunci e vechi si deshidratat. Dovlecii turcesti sunt de obicei mai mari, dar aveti grija sa-i alegeti dupa aceleasi criterii.. Daca vreti sa-i pastrati pe o perioada mai lunga tineti minte ca trebuie sa stea intr-un loc rece si intunecat. Totusi verificati-i frecvent pentru ca se pot strica. Mie imi place sa coc devlecii si sa congelez pulpa coapta. Daca vreau sa-i folosesc in stare proaspata, in curat si ii tai in bucati. Ii pun la congelator si apoi in mancare fara a-i decongela. Se pot folosi fara probleme.
De ce este important sa stim cum se coace dovleacul pentru placinta? Pentru ca asta face diferenta intre un desert reusit si unul mediocru. Sunt oameni care fac placinta cu dovleac calit, chiar si eu fac asta uneori, insa cu cel copt placinta e mai buna si mai gustoasa. Pentru a nu se rumeni excesiv eu il coc intotdeauna cu partea taiata in jos, adica incerc sa protejez cat mai mult pulpa. Expun coaja la caldura directa pentru ca oricum nu o folosim sau daca dorim s-o mancam, este mult mai buna rumenita. Sfaturile din clip sunt foarte pretioase mai ales daca sunteti la inceput de drum. Va arat cum sa faceti piure de dovleac copt pe care il puteti pune la orice. Este perfect in checul cu doveac, dar si in orice alte prajituri. Se poate si congela si folosi cu alte ocazii.