Cozonac cu aluat oparit, cozonaci babani si pufosi – reteta video

Cozonac cu aluat oparit
Cozonac cu aluat oparit, o super reteta de cozonac urias, foate aromat, pufos si cu multa umplutura Se desface fasii si se pastreaza proaspat.
Preparare 1 ora
Gatire 1 ora
Timpul total 2 ore
Categorie Desert
Bucatarie Romaneasca
Servire 2 cozonaci
Va place aceasta reteta?Va rog sa-i acordati 5 stelute!
5 from 13 votes

Ingrediente
 

Pentru cozonac:

  • 1 kg faina
  • 300 g zahar
  • 400 ml lapte
  • 8 galbenusuri
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 lingura pasta de vanilie
  • 150 g unt
  • 100 g smantana
  • 50 ml ulei
  • coaja de la 1 lamaie
  • 1 lingura esenta de lamaie
  • putina sare

Pentru aluatul oparit:

  • 200 ml lapte
  • 100 g faina

Pentru umplutura:

  • 8 albusuri
  • 350 g nuca macinata
  • 200 g zahar
  • 50 g cacao
  • 150 g stafide

Mod de preparare video
 

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de cozonac cu aluat oparit le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Sustine-o pe Jamila cu distribuire!

Reteta de cozonac cu aluat oparit este cea mai buna reteta pe care eu am incercat-o pana acum pentru a face cozonacul copilariei mele, mare, super pufos si foarte gustos. La noi in familie mama facea cozonacii. Reteta o invatase de la o vecina batrana foarte priceputa care facea niste cozonaci senzationali. Ea a fost cea care a venit la mama acasa si a invatat-o pas cu pas cum sa framante aluatul. I-a aratat si cum sa-l impleteasca si cum sa-l coaca. Mama face cozonaci datorita acestei femei, iar eu am  invatat de la mama. Uneori mama oparea o mica parte din faina si atunci parca ii ieseau si mai bine cozonacii. Erau mai bine crescuti, mai mari si mult mai pufosi. In plus ramaneau proaspeti si moi zile la rand, lucru esential la cozonaci.

Eu iubesc aceasta reteta de cozonac cu aluat oparit pentru ca nu e greu de facut si pe cuvant ca obtineti niste cozonaci uriasi, super pufosi si foarte gustosi. Bineinteles ca si reteta de cozonac obisnuita este buna, nu ma intelegi gresit, insa aceasta parca este si mai buna. In plus, acest aluat se poate folosi si la reteta de pasca cu aluat de cozonac, deci e minunat si pentru Paste. De-a lungul timpului am facut multe retete de cozonaci, cu diferite forme sau diferite umpluturi. Totusi, daca ar fi sa recomand una, ar fi cu siguranta aceasta. Pentru cei care nu pot sau nu vor sa framante, urmatoarea recomandare ar fi reteta de cozonac fara framantare. O alta reteta super simpla si care iese foarte bine de fiecare data. Singurul inconvenient este ca dureaza mai mult pentru ca trebuie sa stea la rece peste noapte.

Cum facem cel mai pufos si mai gustos cozonac cu aluat oparit?

Acest cozonac cu aluat oparit nu este atat de greu de facut pe cat ati crede. Incepem prin a opari o cantitate mica de faina cu lapte clocotit. Ingredientele pentru acest procedeu de oparire sunt cantarite separat de ingredientele pentru aluat. Apoi, tineti cont ca toate ingredientele trebuie sa fie neaparat la temperatura camerei, mai putin laptele. Acesta trebuie sa fie cald cat sa nu arda la deget. Faina trebuie sa aiba un continut cat mai mare de proteina, iar daca puteti cumpara faina manitoba este si mai bine. Daca nu, mergeti in supermarket si alegeti faina cu cea mai mare cantitate de proteina per 100g. Drojdia poate fi proaspata sau uscata. Daca folositi drojdie proaspata veti avea nevoie de 50g, daca folositi uscata 20g. Ambele variante sunt bune, depinde doar ceea ce gasiti.

Pentru a obtine un cozonac cu aluat oparit foarte pufos trebuie sa framantati foarte bine aluatul. Eu am ales varianta cea mai usoara si am folosit un mixer, insa puteti la fel de bine sa-l framantati si manual. Va dura mai mult, va fi mai greu, dar va iesi la fel de bine. Umplutura am facut-o clasic, cu albusuri, dar le-am batut spuma tare cu zaharul. Abia apoi am pus nuca macinata si cacaoa. Peste aceasta umplutura am mai pus rahat si stafide, insa voi puneti ce vreti. Va puteti adauga orice umpluturi doriti, in functie de ceea ce aveti la indemana sau de ceea ce va place. Anul trecut am facut un cozonac cu crema de fistic care a fost excelent. Coaceti cozonacul fara ventilatie, la 155-160 de grade pentru aprox. o ora. Daca folositi ventilatia, scadeti temperatura cu 15-20 de grade pentru a nu ramane crud.

16 COMENTARII

  1. Cei mai buni ,cei mai babani ,cei mai gustoși și pufoși cozonaci .Se fac cel mai ușor și se păstrează foarte bine în punga de celofan .Ramane rețeta favorita !
    Mulțumesc Jamila ,multe binecuvântări !

  2. Reteta merita 1000 de stele.Mi-au iesit niste cozonaci nemaipomeniti de buni si pufosi.Au fost proaspeti pt o saptamana. Multumesc Jamila pt.reteta. Asta o fac de acum incolo.💯

  3. Au iesit super buni! Am avut si cozonaci de la vestita cofetărie Claus, dar ai mei care au facuti după această reteta s au pastrat pufosi, moi si foarte gustosi.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Evaluați această rețetă




Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele retete

Urmăriți-ma pe:

1,131,200FaniÎmi place
304,729CititoriConectați-vă
19,703CititoriConectați-vă
536,100CititoriConectați-vă
1,840,000AbonațiAbonați-vă