Ingrediente
- 400 ml lapte
- 1 kg faina Grania pentru cozonac
- 200 g gem
- 100 g nuca macinata
- 150 g zahar pudra
- 3 oua
- 100 g ciocolata
- 1 lingura esenta vanilie
- 1 lingura esenta lamaie
- 100 g unt topit
- 40 g drojdie proaspata (20g drojdie uscata)
- putina sare
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de cornuri moldovenesti il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de cornuri moldovenesti cu gem este una pe care trebuie neaparat s-o aveti in palmares. Imi aduc aminte de aceste cornuri inca din copilarie. Le-am mancat pentru prima data in copilarie, atunci cand am mers in excursie cu scoala in zona Moldovei. Am gasit o patiserie impreuna cu colegii mei si ne-am cumparat cele mai bune, mai aromate si mai pufoase cornuri din lume. Atat de bune si de aromate erau ca nici pana acum nu le-am uitat. Au ramas undeva intr-un colt al sufletului meu si-mi aduc aminte de acea excursie cu drag de fiecare data. Adevarul este ca in Moldova mancarea este excelenta si ca dulciurile sunt miunate. Cozonacul moldovenesc este de-a dreptul delicios.
Cu gandul la amintirile din copilarie, am incercat sa recreez acele cornuri moldovenesti cu gem pe care le mancasem eu la patiseria din Moldova. Asa cum fac de obicei, mi-am creat propria reteta pentru aluat. Am vrut sa obtin unul moale, nelipicios si suplu. Stiam ca in felul acesta, cornurile vor fi foarte pufoase, moi si ca nu se vor intari nici dupa 2-3 zile. Evident ca mi-am testat in prealabil reteta, pentru a fi sigura ca aluatul este perfect. Chiar asa a fost! Am obtinut niste minunatii pufoase, foarte aromate si de care pur si simplu nu te mai saturi. Le-am umplut cu gem si ciocolata, insa gemul a curs in timpul coacerii. Din acest motiv am adaugat in reteta si nuca macinata alaturi de gem.
Ce ingrediente folosim pentru cele mai bune si mai pufoase cornuri?
Cel mai important ingredient la aceste cornuri moldovenesti este faina. Eu am folosit faina Grania pentru cozonac. Imi place pentru ca e perfecta pentru aluaturile dospite si ca rezultatele sunt de fiecare data perfecte. Am folosit multe marci de faina de-a lungul timpului. Unele au fost bune, altele mai putin. Unele mi-au distrus preparetele, altele au fost ok. De ceva timp insa, am trecut la Grania si o folosesc in orice aluaturi. Cea pentru cozonac este minunata pentru orice aluat, nu numai pentru cozonaci. Pe langa faina, este foarte important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. In plus, untul trebuie sa fie gras, cu cel putin 80% grasime, iar laptele sa fie gras, cu cel putin 3,5% grasime.
Apoi, pe langa ingrediente, framantatul este foarte important. Aluatul se framanta foarte bine pana cand devine suplu, nelipicios si are o textura omogena. Dupa framantare, aluatul pentru cornuri moldovenesti se lasa sa dospeasca pana cand isi dubleaza volumul. Pentru umpluturi am folosit gem cu nuca si ciocolata. Pe langa acestea, mai puteti folosi rahat, magiun, nuca, mac sau chiar branza. Puteti umple cornurile cu tot ceea ce doriti, iar daca omiteti zaharul, puteti folosi si umpluturi sarate. Sunt minunate atat calde cat si reci si se pastreaza bine pentru mai multe zile. Daca va plac deserturile moldovenesti, va recomand si reteta de poale-n brau.