Aluat de tarta / Crusta pentru tarta

Aluat de tarta / Cursta pentru tarta
Aluat de tarta / Crusta pentru tarta
Servire Preparare Gatire
1 tarta 20 minute 20 minute
  • 4.3/5
  • 117 voturi
117 voturiX
Nu imi place!Reteta Ok!Buna!Foarte buna!Excelenta!
9.4%5.1%4.3%8.5%72.6%
Ingrediente

Reteta de aluat de tarta / crusta pentru tarta era de mult timp pe lista retetelor de baza pe care trebuie sa vi le prezint. V-am aratat deja cum se face aluatul pentru tarta in reteta de tarta cu lamaie sau de mini tarte cu fructe. Acum mi-am propus sa va arat o reteta de sine statatoare de aluat, cu care sa puteti realiza cruste pentru tot felul de tarte, atat dulci cat si sarate. Reteta acestui aluat de tarta este clasica si extrem de simpla. Aveti nevoie doar de ingrediente putine pe care probabil le aveti deja in bucatarie. Cel mai important este sa aveti unt gras, cu 82% grasime si neaparat sa fie rece. In rest, cu proportiile corecte si tehnica din clip, treaba merge foarte usor.  Veti obtine o crusta pentru tarta absolut minunata, frageda, gustoasa si cu o aroma minunata de unt.

In primul rand untul rece se incorporeaza in faina, fie cu degetele, fie cu ajutorul unui robot de bucatarie. In cazul in care vreti sa folositi crusta la o tarta dulce, mai puteti adauga in faina si 2-3 linguri de zahar pudra. Totusi nu este neaparata nevoie deoarece veti avea oricum umplutura dulce. Se adauga apoi galbenusul si lichidul, apa in cazul meu, dar se poate adauga si lapte sau chiar smantana dulce. Aluatul nu se framanta mult, ci doar cat sa se formeze aluatul intr-o bila. Urmeaza apoi fraisage-ul, tehnica pe care o puteti vedea in reteta video si cu ajutorul careia ne asiguram ca untul este bine distribuit in faina.

Lasam apoi aluatul sa stea in frigider pentru a se odihni si pentru a permite untului sa se intareasca. Il intindem apoi cu grija si-l punem intr-o tava de tarta pe care o punem din nou la frigider. Este foarte important ca acest aluat pentru tarta sa fie pus in cuptor foarte rece. Astfel veti preveni micsorarea acestuia sau o veti diminua cat mai mult. Coacem aluatul pentru 20 de minute, cat sa fie pe jumatate copt, apoi inlaturam boabele. Acestea nu permit aluatului sa se umfle si sa creasca prea mult.

In continuare avem doua optiuni. Pentru tartele sarate, adaugam umplutura si mai coacem tarta conform retetei. Pentru tartele dulci, care nu mai trebuiesc coapte, coacem aluatul din nou pentru inca 15-20 de minute, cat crusta pentru tarta sa fie complet coapta. Si gata! Oficial ne-am realizat propriul aluat de tarta care este bun la orice. Sper din suflet ca aceasta reteta de aluat de tarta sa fie si pe placul vostru si sa va ajute sa pregatite preparate delicioase pentru cei dragi.

Mod de prep. aluat de tarta / crusta pentru tarta:

Carte de bucate JamilaCuisine
Carte de bucate JamilaCuisine
Carte de bucate JamilaCuisine