Ingrediente
- 300 g suc de rosii
- 600 g fasole verde
- 500 ml bors
- 2 cepe tocate marunt
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras verde
- 1 radacina pastarnac
- 2 morcovi mari
- 3-4 linguri ulei
- 1 radacina patrunjel
- 1 legatura patrunjel verde
- putina sare
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de ciorba de fasole verde de post le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de ciorba de fasole verde sau de fasole pastai este una simpla, gustoasa si usor de preparat. Mie imi place foarte mult fasolea verde si o folosesc destul de des in preparatele mele. O adaug in tocane, o prepar cu usturoi sau pur si simplu o mananc trasa la tigaie cu putin unt. In copilarie bunica mea isi cultiva toate legumele pe care le folosea, iar fasolea verde se numara printre ele. Aveam mereu pastai pe perioada verii si a toamnei, iar cand ajungea la maturitate aveam fasole boabe. In zona noastra se numea «țucără» si toata lumea o cultiva si o folosea in preparate. Bunica mea fie facea mancare de fasole pastai, fie o folosea la ciorbe. Eu o adoram in orice forma.
Imi place sa gatesc aceasta ciorba de fasole verde atunci cand vreau o mancare usoara, fara carne, dar si pe timpul verii. Imi place insa in orice anotimp si am mereu fasole pastai in congelator. De data aceasta am avut noroc s-o mai avem in gradina parintilor mei, asa ca era si pacat sa n-o folosesc. A fost gata si foarte repede pentru ca am avut la indemana plita cu inductie Electrolux. Gatesc foarte des pe aceasta plita pentru ca e puternica, economica si foarte usor de curatat. In plus, gateste si foarte repede, deci fac si economie la energia electrica. Pentru mine este foarte important sa am o plita buna si de calitate care sa gateasca bine, sa aiba suprafata mare si sa fie usor de intretinut.
Cum facem o ciorba de fasole pastai gustoasa si aromata?
Pentru ca ciorba de fasole verde sa fie gustoasa si aromata aveti nevoie de destul de multe legume. Necontinand carne, trebuie sa-i adaugati legume pentru a fi gustoasa.Eu am folosit ceapa, morcovi, albitura si ardei gras de doua feluri. Ca albitura am pus pastarnac si patrunjel, dar puteti adauga si telina. Nu am vrut sa pun cartofi pentru ca bunica mea nu punea, insa voi sunteti liberi sa puneti. La fel de bine puteti pune si putina fidea sau puteti drege ciorba cu ou. Eu o prefer doar cu legume, fasole si verdeata. Pentru un plus de gust, am calit usor legumele inainte de a pune fasolea si va recomand si voua sa faceti la fel. Ciorbita va fi mult mai gustoasa.
Legumele pentru aceasta ciorba de fasole verde nu trebuie calite foarte mult. Aveti grija sa nu le prajiti pentru ca nu acesta este rostul. Ele trebuie doar sa se inmoaie pentru a-si lasa tot gustul in preparat. Puteti apoi sa adaugati apa si bineinteles fasolea. Aceasta poate sa fie proaspata, congelata sau chiar la borcan. Daca este conservata la borcan, o adaugat numai dupa ce legumele sunt bine fierte, aproape de final. Tot la final adaugati si borsul fiert in prealabil si sucul de rosii. Terminati totul cu o mana generoasa de patrunjel verde sau chiar de leustean. Incercati si reteta mea de ciorba de rosii olteneasca pentru un alt preparat delicios din copilaria mea.