Ingrediente
- 3 conserve (400g) pulpa de rosii Naturelo
- 4-5 linguri ulei
- 3 cuiburi de taietei
- 2 morcovi taiati cubulete
- 2 cepe taiate cubulete
- 1 ardei gras taiat cubulete
- 1 bucata telina taiata cubulete
- 1 pastarnac mic taiat cubulete
- 1 legatura patrunjel
- putin cimbru proaspat
- sare
- piper
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de ciorba de rosii cu taietei le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de ciorba de rosii cu taietei imi aduce mereu aminte de copilaria mea la bunici. Bunica avea cele mai bune rosii din lume, mari, carnoase si zemoase. Cea mai mare rosie pe care a avut-o in gradina a cantarit putin peste 800 de grame, un gramaj foarte mare pentru un singur fruct. Am iubit rosiile inca de cand eram foarte mica, iar bunica imi povestea ca imi placea sa le mananc direct din gradina, fara ca macar sa le spal. Pentru ca bunica cultiva mai mult decat puteam manca, aveam rosii conservate pe tot parcursul anului. Facea suc de rosii sau rosii pentru ciorba si le pastra in beci, la racoare. Ii dadea si mamei si nu stiu cum le facea pentru ca erau dulci si gustoase.
Ciorba de rosii cu taietei pe care o facea bunica mea era cea mai buna din intreaga lume. Incerca si mama s-o faca la fel de buna, insa niciodata nu avea gustul celei pe care o facea bunica. De fiecare data o puneam sa faca aceasta ciorba sau sa ne faca ostropel de pui. Vara facea ciorba cu rosii proaspete, din gradina ei. In restul anului folosea rosii conservate, asa cum am facut si eu. Eu am folosit pulpa de rosii la conserva de la Naturelo. Sunt rosii romanesti cultivate de producatorii nostri si sunt gustoase si de buna calitate. Imi place foarte mult sa folosesc produse romanesti, mai ales atunci cand sunt bune si sunt facute cu responsabilitate si grija.
Cum pregatim cea mai gustoasa si mai aromata ciorba cu taietei?
Reteta de ciorba de rosii cu taietei e una foarte simpla si foarte gustoasa. Totusi, nu se face pe tot teritoriul Romanie si este caracteristica mai mult zonei de sud. In aceasta parte a tarii sunt ciorbe mai simple, cu mai putine calorii, fara rantasi si tone de smantana sau afumatura. Pe langa rosii, aveti nevoie de legume diverse pe care sa le folositi ca baza pentru ciorba. Ceapa, morcovi, ardei, albitura. Puteti pune orice legume va plac, insa aveti grija sa fie suficiente si diverse. Pentru un plus de gust, eu le-am calit o idee, fara sa le prajesc. Le-am lasat doar sa se inmoaie, apoi am adaugat pulpa de rosii si bineinteles apa. Asa-i ca e o reteta super simpla?
Cand au fiert legumele din ciorba de rosii, puteti sa adaugati taietei sau puteti opta pentru galuste de gris sau chiar pentru oua batute. Mie imi place aceasta varianta, insa nici cea cu galuste nu e de lapadat. Tot pentru aroma am mai adaugat cimbru. Bunica il punea de fiecare data in ciorba de rosii si la fel fac si eu. Voi il puteti omite, insa va conferi ciorbei o aroma minunata. Pentru ca pune o cantitate mare de rosii, nu e nevoie sa punem bors sau sa acrim ciorba cu ceva. Rosiile sunt sunficient de acide pentru ca ciorba sa fie potrivit de acra. Serviti cu multa verdeata si neaparat cu ardei iute! Daca faceti si turte oltenesti, o sa aveti o masa ca in copilarie.
Foarte gustoasa, se poate munca și rece, eu i-am pus cartofi și leuștean , o mănânc wara pe căldură și e foarte bună și cu orez