Babka / Cozonac european cu ciocolata

Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Babka / Cozonac european cu ciocolata
Babka / Cozonac european cu ciocolata
Servire Preparare Gatire
1 cozonac 40 minute 60 minute
4.4/545 voturi
Ingrediente
pentru aluat
pentru crema:

Babka sau cozonac european cu ciocolata, un super desert pe care il puteti incerca si voi de Craciun si nu numai. E primul an in care fac aceasta reteta si recunosc sincer ca am fost foarte curioasa de rezultat, mai ales ca reteta e diferita de cozonacul nostru traditional. Babka e un tip de cozonac care se face in mai multe tari ale Europei de Est. Se pare ca e reteta pe care evreii polonezi au facut-o cunoscuta si pe care au dus-o pana in America. Acolo, acest cozonac este foarte faimos si se face cu tot felul de umpluturi, dar in special cu ciocolata sau crema de ciocolata. Este o reteta minunata, plina de umplutura delicioasa si mi se pare chiar mai usor de facut ca cel cu care suntem obisnuiti.

Acest Babka sau cozonac european cu ciocolata este diferit si incalca cam toate regulile pe care eu le stiam de la mama. Ea tinea ingredientele la temperatura camerei peste noapte, il dospea la cald si niciodata nu adauga albusurile in aluat.  Cand i-am zis acum cativa ani ca exista o reteta de cozonac fara framantare, i s-a parut doar ca e o gluma foarte buna! Adevarul e ca nu poate accepta o alta reteta daca nu e a ei. Pentru ca drojdia este foarte importanta, eu am folosit drojdie proaspata Secretul Bunicii. Nu m-a dezamagit niciodata, este minunata in orice aluat dospit si din fericire o gasim in orice supermarket. De cand am descoperit-o, e drojdia pe care o folosesc la orice si care ma ajuta de fiecare data.

Babka, cozonac european cu ciocolata, o reteta mult mai usora si la fel de gustoasa.

Cum eu ador ciocolata, am fost foarte entuziasmata sa incerc aceasta reteta de cozonac european. Mi s-a parut genial ca nu trebuie sa fii atat de atent cu ingredientele si mai ales ca il lasam sa dospeasca de la inceput in frigider. In plus, pentru ca sta la rece, aluatul e suficint de ferm pentru a lucra mult mai usor cu el. Nu se lipeste de blatul de lucru, nu-si pierde forma, se intinde usor si se modeleaza la fel de usor. Un alt lucru difert, e faptul ca adaugam ouale intregi. Tot impul mi s-a spus ca albusurile nu se pun la cozonac pentru ca il intaresc. De data aceasta le-am pus si cozonacul nu s-a intarit, deci nu stiu cat de adevarat acest lucru. Cert e ca voi mai incerca aceasta varianta pentru a ma convinge.

Si crema pentru acest babka, cozonac european este super buna si usor de preparat. Eu am optat doar pentru crema de ciocolata, dar mai puteti adauga nuci, migdale sau alune de padure. Ideal ar fi sa puneti totusi o cantitate mica pentru a nu ingreuna aluatul. Dupa ce l-ati umplut si modelat, cozonacul trebuie sa stea la cald pana ajunge la temperatura camerei si creste putin. Nu trebuie copt rece pentru ca nu se va coace uniform si va ramane crud in interior. Dupa coacere, trebuie uns cu sirop de zahar, insa eu am renuntat la acest pas. Am preferat sa-l ung cu putina miere, dar e ok si neuns. E suficient de dulce si de gustos. Sper din suflet sa va placa si voua! Pe noi ne-a cucerit!

Mod de preparare Babka / Cozonac european cu ciocolata: