Babka / Cozonac european cu ciocolata

Babka / Cozonac european cu ciocolata
Babka sau cozonac european cu ciocolata, un super desert pe care il puteti incerca si voi de Craciun si nu numai.
Preparare 40 minute
Gatire 1 ora
Timpul total 1 ora 40 minute
Categorie Desert
Bucatarie Internationala
Servire 10 portii
Calorii 464 kcal
Va place aceasta reteta?Va rog sa-i acordati 5 stelute!
4.33 from 105 votes

Ingrediente
 

pentru aluat

  • 500 g faina
  • 200 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 100 g unt moale 80% grasime
  • 20 g drojdie proaspata Secretul Bunicii
  • 2 oua
  • 1 lingura esenta vanilie
  • 1 lingura esenta portocala
  • coaja de la o lamaie
  • putina sare

pentru crema:

  • 100 g ciocolata
  • 50 g zahar pudra
  • 50 g unt moale 80% grasime
  • 30 g cacao

Mod de preparare video
 

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de cozonac Babka il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Sustine-o pe Jamila cu distribuire!

Nutritie pe portie/bucata

Calorii: 464kcal | Glucide: 66g | Proteine: 8g | Grasimi: 18g | Grasimi saturate: 11g | Colesterol: 67mg | Sodiu: 132mg | Fibre: 3g | Zahar: 23g | Vitamina A: 455IU | Calciu: 50mg | Fier: 4.1mg

Babka sau cozonac european cu ciocolata, un super desert pe care il puteti incerca si voi de Craciun si nu numai. E primul an in care fac aceasta reteta si recunosc sincer ca am fost foarte curioasa de rezultat, mai ales ca reteta e diferita de cozonacul nostru traditional. Babka e un tip de cozonac care se face in mai multe tari ale Europei de Est. Se pare ca e reteta pe care evreii polonezi au facut-o cunoscuta si pe care au dus-o pana in America. Acolo, acest cozonac este foarte faimos si se face cu tot felul de umpluturi, dar in special cu ciocolata sau crema de ciocolata. Este o reteta minunata, plina de umplutura delicioasa si mi se pare chiar mai usor de facut ca cel cu care suntem obisnuiti.

Acest Babka sau cozonac european cu ciocolata este diferit si incalca cam toate regulile pe care eu le stiam de la mama. Ea tinea ingredientele la temperatura camerei peste noapte, il dospea la cald si niciodata nu adauga albusurile in aluat.  Cand i-am zis acum cativa ani ca exista o reteta de cozonac fara framantare, i s-a parut doar ca e o gluma foarte buna! Adevarul e ca nu poate accepta o alta reteta daca nu e a ei. Pentru ca drojdia este foarte importanta, eu am folosit drojdie proaspata Secretul Bunicii. Nu m-a dezamagit niciodata, este minunata in orice aluat dospit si din fericire o gasim in orice supermarket. De cand am descoperit-o, e drojdia pe care o folosesc la orice si care ma ajuta de fiecare data.

Babka, cozonac european cu ciocolata, o reteta mult mai usora si la fel de gustoasa.

Cum eu ador ciocolata, am fost foarte entuziasmata sa incerc aceasta reteta de cozonac european. Mi s-a parut genial ca nu trebuie sa fii atat de atent cu ingredientele si mai ales ca il lasam sa dospeasca de la inceput in frigider. In plus, pentru ca sta la rece, aluatul e suficint de ferm pentru a lucra mult mai usor cu el. Nu se lipeste de blatul de lucru, nu-si pierde forma, se intinde usor si se modeleaza la fel de usor. Un alt lucru difert, e faptul ca adaugam ouale intregi. Tot impul mi s-a spus ca albusurile nu se pun la cozonac pentru ca il intaresc. De data aceasta le-am pus si cozonacul nu s-a intarit, deci nu stiu cat de adevarat acest lucru. Cert e ca voi mai incerca aceasta varianta pentru a ma convinge.

Si crema pentru acest babka, cozonac european este super buna si usor de preparat. Eu am optat doar pentru crema de ciocolata, dar mai puteti adauga nuci, migdale sau alune de padure. Ideal ar fi sa puneti totusi o cantitate mica pentru a nu ingreuna aluatul. Dupa ce l-ati umplut si modelat, cozonacul trebuie sa stea la cald pana ajunge la temperatura camerei si creste putin. Nu trebuie copt rece pentru ca nu se va coace uniform si va ramane crud in interior. Dupa coacere, trebuie uns cu sirop de zahar, insa eu am renuntat la acest pas. Am preferat sa-l ung cu putina miere, dar e ok si neuns. E suficient de dulce si de gustos. Sper din suflet sa va placa si voua! Pe noi ne-a cucerit!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Evaluați această rețetă




Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele retete

Urmăriți-ma pe:

1,131,200FaniÎmi place
309,854CititoriConectați-vă
19,703CititoriConectați-vă
557,000CititoriConectați-vă
1,870,000AbonațiAbonați-vă