Ingrediente
- varza
- marar uscat
- sare neiodata
- porumb
- hrean
- gutui
- mere
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de varza murata la butoi pentru iarna le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Reteta de varza murata la butoi este una draga sufletului meu si-mi trezeste o multime de amintiri. In copilarie, cand eram la bunici, murarea verzei era un adevarat ritual. Bunicul incepea prin pregatirea putinii in care urma sa mureze verzele pe care bunica le cultiva in gradina ei. Spala bine putina cu apa fiarta si soda de rufe si o limpezea cu apa fiarta in care punea o planta careia noi ii spuneam «maturica». Era un intreg procedeu pe care doar el il facea. Putina respectiva era uriasa, de cel putin 400 de litri si o umplea in fiecare toamna. Bunicul meu iubea muraturile si o punea pe bunica sa-i puna la acrit din fiecare. La fiecare masa scotea din pivnita un castron mare cu muraturi si le manca cu o pofta incredibila. Varza pe care o puneau ei la acrit era perfecta pentru varza calita.
La noi in familie tata a pus mereu varza murata la butoi. Mama cred ca o singura data a facut asta, atunci cand tata era in spital. El merge si alege verzele, el spala butoaiele, el se ocupa de varza pana cand se mureaza bine. Incepe cu alegerea verzei si are grija sa ia mereu varza de Buzau, cea cu frunza subtire. Tata spune ca doar varza romaneasca este buna pentru a fi pusa la acrit pentru ca are frunza subtire, dar mare si cu putine nervuri. Pe langa varza el mai pune mere, gutui, putin hrean si neaparat marar uscat. Stiu ca se mai pune cimbru sau chiar frunze de telina, insa tata nu le foloseste. Adevarul este ca fiecare are propria metoda pentru a mura varza si ca sunt multe variante. Aceasta este cea care se face in familia de peste 35 de ani si tata chiar este un expert.
Cum punem varza murata la butoi pentru sarmale si nu numai?
Foarte important atunci cand facem varza murata la butoi este sa folosim ingredientele potrivite. Sarea este ingredientul crucial in aceasta reteta. Trebuie neaparat sa folosim sare neiodata, sare romaneasca de salina. Daca traiti in afara Romaniei, cautati orice sare neiodata gasiti. Este adevarat ca aceasta sare e din ce in ce mai greu de gasit, insa cea iodata inmoaie varza excesiv si o putem arunca. Tata scoate cotorul verzelor iar in locul acestuia pune sare. Pune apoi verzele in butoaie si le lasa 1-2 zile sa se inmoaie. Abia apoi umplea butoaiele cu apa si mai presara putina sare deasupra. Nu stiu cum face, dar de fiecare data pune fix cata sare este nevoie. De fiecare data varza lui iese perfecta, potrivit de acra, potrivit de sarata. O poti manca pur si simplu sau o folositi la varza a la Cluj.
Un alt lucru important cand punem varza murata la butoi este vanturarea acesteia. La o zi dupa ce ati pus apa trebuie s-o vanturati. Cum faceti asta? Pur si simplu scoateti din apa din butoi si o turnati inapoi. In felul acesta aerati zeama si varza va fi perfect murata. Puteti folosi un furtun pentru a scoate apa sau puteti cumpara un butoi cu robinet. Zeama se poate si sufla pentru a se aera, tot folosind un furtun prin care suflam cat mai mult aer cu putinta. Varza va fi gata in 2-3 saptamani in functie de temperatura de afara. Daca este cald, se va mura mult mai repede. Butoiul se poate tine afara, in pivnita sau balcon. Varza murata rezista chiar si la inghet, asa ca daca cumva se congeleaza, nu trebuie decat s-o decongelati. E minunata la sarmale si nu numai.