Ingrediente
- 1 kg carne tocata de vita (500 g carne mai grasa, 500 g carne macra)
- 200 g orez
- 5 linguri ulei
- 4 cepe medii tocate marunt
- 2 linguri pasta de tomate
- 1 litru suc de rosii
- frunze varza acra
- piper boabe
- foi de dafin
- cimbru
- piper
- boia
- sare
Reteta de sarmale este indispensabila pentru orice sarbatoare, dar mai ales pentru Craciun si Paste. In copilarie bunica mea facea cele mai bune sarmale din lume. Mari cat pumnul, aromate si extrem de gustoase. Le servea cu mamaliga fierbine si ardei iute si erau minunate. Pentru ca-mi plac foarte mult, m-am gandit sa va arat pas cu pas reteta mea de sarmale in foi de varza mostenita de la bunica. Bineinteles ca am modificat-o dupa gustul meu, asa ca va pot arata propria versiune.
Eu am facut o varianta cu carne de vita pentru ca eu si sotul meu nu manacam carne de porc. In plus, vreau sa le arat si celor care cred ca sarmalele din carne de vita sunt uscate si fara pic de gust, ca se inseala amarnic. Sarmalele din carne de vita sunt extrem de gustoase, zemoase si mult mai usoare pentru stomac decat cele din carne de porc. Secretul este insa sa cumparati jumatate din carne mai grasa si jumatate carne macra.
De obicei romanii au o parere proasta despre carnea de vita si evita s-o foloseasca. Aud mereu ca vita e tare, e fada, nu are grasime, e uscata. Adevarul este ca nu stim sa alegem carnea de vita si ne ferim de ea fara motiv. Pentru sarmale alegeti ceafa de vita care este mai grasa si pulpa, care este mai slaba. Amestecati-le si veti obtine carnea perfecta pentru aceasta reteta. Bunica a calit mereu ceapa si orezul impreuna cu bulionul, asa ca si eu si mama facem la fel. Nu prajesc ceapa si nici nu o ard. Astept doar ca se inmoaie si sa scada in volum. Varza murata este foarte importanta la sarmale.
Ea poate face diferenta intre o reteta buna si una dezastruoasa. La noi in familie tata pune cea mai buna varza la murat. E perfecta in fiecare an. Perfect murata, nici prea acra, nici prea sarata. In orice caz, gustati varza murata. Daca e prea acra sau prea sarata o puteti lasa in apa rece pentru cateva ore. Mie imi place sa gatesc sarmalele la cuptor, dar se pot fierbe fara probleme si pe ochiul aragazului. Trebuie doar sa le fierbeti la foc mic, sa le supravegheati si la nevoie sa adaugati apa. Serviti sarmalele cu mamaliga, smantana si ardei iute! Vor fi perfecte, va asigur!
perfect ! fix ce cautam, sa imi arate ingredientele curat fara harababura
Mi-au iesit la fel de bune ca la mama acasa 🥰🥰