Ingrediente
- 1 kg faina
- 650 ml apa
- 10 g drojdie uscata / 25g drojdie proaspata
- 10 g sare
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de turte oltenesti pufoase in tigaie le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de turte oltenesti in tigaie imi aduce aminte de copilaria petrecuta la bunici. Acestea erau painile pe care bunica ni le facea cel mai des si am crescut cu ele. Cand trebuia sa framante aceste turtite, bunica se trezea mai devreme ca de obicei. Devreme insemna ora 5 dimineata sau uneori chiar 4 si jumatate. Iarna framanta in casa pentru ca era foarte frig si o puteam urmari pe jumatate adormita. Framanta in ceea ce se numea «capistere» o covata de lemn folosita doar pentru aluaturi. Cernea faina pe care si-o macina singura la moara din satul vecin, adauga drojdie, sare si apa calduta. Mirosea extraordinar! A aluat, a drojdie, a dragoste de bunica.
Dupa ce dospea aluatul pentru turte oltenesti in tigaie, bunica il impartea cu rabdare in bilute egale si le intindea. Uneori folosea sucitorul, alteori le intindea pur si simplu cu mana. Iarna le cocea pe plita sobei, vara le cocea in tigaia din aluminiu turnat, pe pirostrii, in bucataria de vara. Foarte rar folosea aragazul pentru a coace turtele. Ii placea mai mult varianta cu lemne pentru gustul acela adevarat de paine. Eu folosesc tigaia antiaderenta de clatite si plita cu gaz sau electrica. Din pacate inca nu am posibilitatea de a gati la foc de lemne, dar imi doresc foarte mult un gratar de gradina unde sa pot face mancarea copilariei mele, o saramura sau o ciorba ca la bunica.
Cum facem cele mai bune turte fara cuptor repede si usor.
Pentru aceste turte oltenesti in tigaie aluatul este cel mai important. Bunica imi spunea ca nu trebuie sa fie prea vartos, dar nici prea moale. Daca e prea vartos, turtele nu sunt asa de pufoase, iar daca e prea moale e greu de lucrat cu el si se lipeste. Bunica nu cantarea niciodata nimic. Nici faina, nici drojdia, nici apa. Punea totul dupa ochi si cu toate astea painea ei era perfecta de fiecare data. Eu am cantarit totul ca sa fiu sigura ca obtineti niste paini perfecte. Ingredientele sunt cele clasice pentru paine. Faina, apa, drojdie si sare. Nu am pus nici macar ulei in aluat pentru ca nici bunica nu pune. Nu am pus nici prea multa drojdie pentru ca nu e nevoie, ci am lasat aluatul sa creasca in legea lui, fara sa-l grabesc.
Cand coaceti aceste turte oltenesti in tigaie nu va grabiti si nu dati focul la maxim. Ele se coc la foc mediu spre mic astfel incat sa fiti sigur ca sunt bine coapte fara sa fie arse la suprafata. Bunica facea acelasi lucru si folosea putine lemne pentru a coace turtele la foc mic. Nu-i placea sa se arda si mai stia ca bunicul comenta daca se intampla asta. Pastra mereu putin din acest aluat de paine pentru a face si gogosi. Da, nu erau gogosile cu lapte si oua, ci erau mai mult scovergi, dar erau excelente. Prima data mancam turte calde cu telemea de oaie apoi ne bucuram de gogosi. Mergeam la butoiul cu branza si scoteam o bucata din zerul rece. O taiam felii si mancam toti trei. Eu, fratele meu si verisoara noastra! Erau cele mai bune si mai gustoase turte din lume! Pe cuvant!