Ingrediente
- 500 g faina
- 320 ml apa
- 50 g zahar
- 10 g drojdie uscata
- putina sare
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de scovergi de post le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de scovergi de post este una draga sufletului meu. Bunica mea ne facea aceste gogosi mari facute din aluat de paine. De fiecare data cand facea aluatul de paine framanta mai mult decat era nevoie pentru a pastra si pentru gogosi. Erau cele mai bune gogosi din lume si ne bucuram de ele ca de cel mai bun desert din lume! Nu aveam niciodata zahar pudra, asa ca mereu foloseam zahar tos. Mie nu-mi placea zaharul tos, mai ales ca mama folosea mereu zahar pudra aromat cu vanilie. Acum as manca scovergile doar cu zahar tos pentru ca-mi aduc aminte de copilarie. Imi mai place sa le mai mananc cu gem sau cu magiun de prune. Si alor mei le plac foarte mult, asa ca si mama le fac destul de des. Bunica este foarte fericita si acum cand ii cerem sa ne faca aceasta reteta.
Din fericire reteta de scovergi de post este foarte simpla. Este un aluat simplu, de paine in care eu adaug putin zahar. L-am framantat foarte bine, pana cand a devenit suplu si usor lipicios. Trebuie sa fie similar aluatului de paine, doar ca o idee mai umed. Aveti grija sa folositi faina de buna calitate, a unei marci cunoscute. Faina este foarte importanta pentru ca ea da textura aluatului perfect. Aveti grija si la cantitatea de apa. In functie de tipul de faina, aluatul poate avea nevoie de mai multa sau mai putina apa. Cantitatea de apa poate sa difere in functie de umiditatea din aer sau de cat de umeda e faina. Daca aluatul este mai dens, mai adaugati apa, daca este prea umed, mai adaugati faina. Consistenta aluatului trebuie sa fie similara cu cea din clip.
Aluatul de scovergi de post, un aluat simplu, dar bun la orice.
Acest aluat pentru scovergi de post se poate folosi si la altceva. Puteti face cu el placinte in tigaie, il puteti folosi la suberek sau pur si simpla la turte oltenesti. Este aluatul simplu pe care bunicile noastre il framantau aproape zilnic si-l foloseau in fel si chip. Dupa ce l-ati framantat, lasati-l la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Daca este mai rece in bucatarie il puteti dospi in cuptorul neincalzit sau puteti folosi functia de dospire a acestuia. Vara poate fi pus pe pervaz, undeva la soare pentru a dopsi frumos. Dupa ce si-a dublat volumul poate fi impartit in bucati mai mici sau mai mari si se poate folosi. In functie de preferinta puteti face scovergile mai mici sau mai mari. Pot fi cat tigaia de mari sau pot fi mici si finute, daca le faceti pentru copii, de exemplu.
Pentru a modela aceste scovergi de post aveti nevoie doar de ulei. Scovergile se intind cu mainile unse cu ulei, fara a folosi sucitorul. Se intind usor cu palmele pana cand sunt destul de subtiri. Pentru a le praji aveti nevoie de baie de ulei. Puneti suficient ulei intr-o cratita nu foarte larga si incingeti-l bine. Scovergile se prajesc rapid, la foc mare si sunt gata foarte repede. Pentru ca sunt destul de subtiri aveti grija sa le supravegheati in permanenta pentru ca se pot arde destul de repede. Scoateti-le apoi pe prosoape de hartie pentru a se scurge uleiul in exces. Se pot servi apoi cu orice. Pudrate cu zahar sau unse cu gem, magiun sau dulceata. Sunt foarte bune si cu branza telemea. Mie imi plac frecate cu putin usturoi, unse cu smantana si presarate cu cascaval, ca la langosi. Un deliciu!
Delicioase!
Ma bucur ca va plac!
Super