Ingrediente
- 500 g rosii
- 1 salata verde
- 5 castraveti
- 2 cepe
- 200 g branza telemea (branza feta)
- 150 g masline
- putin oregano
- 1 lingura zeama de lamaie
- 3 linguri ulei
- putina sare
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de salata greceasca cu branza feta il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Salata greceasca este preferata mea! Pur si simplu o ador! Este extrem de sanatoasa, satioasa fara sa fie grea si bineinteles ca nu trebuie sa va mai spun cat e de gustoasa. Eu sunt o mare amatoare de salate, mai ales de cele cu rosii. Rosiile sunt preferatele mele si imi plac atat de mult incat le mananc tot anul. Pe timpul iernii le aleg pe cele cherry care sunt gustoase si dulci. Toata familia iubeste salatele asa ca le tot pregatesc. Fac salata de cartofi, cu pui, fac tabbouleh sau de vinete. Daca vreau o salata satioasa, fac una cu orez si ton.
Salata greceasca e foarte usor de preparat si foarte rapida. Cel mai important e sa folositi ingrediente de buna calitate. Pentru rosii, eu am ales sa folosesc rosii cherry, de trei feluri, pentru ca sunt foarte dulci si chiar au gust de rosie. Castravetii, ceapa si salata verde au fost romanesti, la fel si branza telemea. In mod traditional la salata greceasca se foloseste branza feta greceasca. Aceasta este foarte asemanatoare cu branza noastra telemea, asa ca era pacat sa nu o folosesc. Aveam acasa branza de tara, bio si foarte gustoasa, adusa de tatal meu de la un prieten.
Ce ulei de masline folosim pentru o salata ca in Grecia?
Masline am folosit kalamata, naturale si fara samburi. Le prefer pe acestea in salata greceasca pentru ca nu sunt colorate in mod artificial si pentru ca au si un gust foarte bun. Foarte important e sa folositi un ulei de masline extravirgin, de foarte buna calitate. Uleiul de masline presat la rece e extrem de sanatos si de benefic sanatatii, iar noi romanii nu-l folosim suficient. Cel mai bine e sa-l folosim crud, nepreparat termic pentru a ne bucura de toate proprietatile lui. Uleiul de masline grecesc e foarte bun. Aveti grija doar sa nu fie acid pentru ca e foarte amar. Eu prefer unul cu aciditate 0,2 sau 0,3.
In loc de lamaie puteti folosi si otet, dar cautati-l pe cel cat mai natural. Poate sa fie din vin rosu sau alb sau pe cel de mere, pe care eu il folosesc in mod obisnuit. Bineinteles ca va puteti personaliza salata greceasca dupa cum doriti. Puteti adauga sau omite ce ingrediente nu va sunt pe plac. N-as renunta totusi la masline, la branza si la uleiul de masline. Puteti in schimb sa renuntati la salata verde care nu e prezenta in toate variantele. Sper din suflet sa incercati si voi varianta mea de salata greceasca si sa consumati cat mai multe salate asa cum e salata tabbouleh.