Ingrediente
Pentru blat:
- 200 g zahar
- 150 g faina
- 5 oua
- 4 linguri cacao
- 1 pliculet praf de copt
- putina sare
- 1 esenta de vanilie
Pentru sirop:
- 400 ml apa
- 200 g zahar
- 2 pliculete capuccino de ciocolata
- 1 esenta de rom
Pentru crema:
- 400 g unt
- 200 g zahar pudra
- 3 linguri cacao
- 1 esenta de rom
Pentru glazura:
- 300 ml smantana dulce
- 250 g ciocolata amaruie
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de prajitura amandine le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Reteta de prajitura amandina este absolut incredibila. Blat pufos de cacao, sirop aromat, crema fina de cacao si glazura delicioasa de ciocolata. Intr-un cuvant prajitura perfecta pentru iubitorii de ciocolata. In plus, amandina este una dintre prajiturile din cofetariile copilariei noastre. Imi amintesc cat de fascinata ma uitam la amandinele frumos aranjate in vitrina, alaturi de savarine, prajitura cartof, tarte cu fructe si eclere. Prajiturile din cofetariile de pe vremuri aveau gust, erau facute cu ingrediente bune si de calitate si nu erau nici foarte scumpe. Tata ne lua prajituri o data la doua saptamani si imi aduc aminte ca asteptam cu nerabdare sa vedem ce fel de prajituri ne aducea, desi toate erau la fel de bune.
Pentru ca sunt o mare iubitoare de ciocolata si pentru ca o ador in combinatie cu aroma de rom, nu puteam sa nu fac o portie de prajitura amandina, pregatita pas cu pas. Nu se prepara atat de greu pe cat credem iar rezultatul este minunat. Obtinem o prajitura delicioasa, insiropata si aromata, mult mai buna ca cea din comert. Sincer, de mult timp n-am mai gasit prajituri bune in cofetariile noastre. Toate sunt facute din premixuri si sunt pline de margarina. Retetele cu unt se pare ca s-au pierdut. Sau mai bine spus nu s-au pierdut, insa se opteaza pentru variantele mai ieftine care sunt mai profitabile. In plus, cu premixuri retetele sunt si mai usor de preparat si ies la fel de fiecare data.
Cum facem cea mai buna crema pentru amandine?
Dupa cum v-am spus, reteta de prajitura amandina e simpla. Blatul este un pandispan pufos cu cacao, siropul se face usor si rapid din apa, zahar, rom si praf de capuccino. Daca nu aveti capuccino, il puteti inlocui cu putina cafea instant. Crema e si ea usor de facut si nu necesita gatire. Aveti totusi nevoie de unt cu 80% grasime, cacao de buna calitate si esenta de rom. E buna la orice si se pastreaza foarte bine in frigider. Reteta clasica de amandine avea o glazura de fondant de ciocolata, insa aceasta e greu de facut si mult prea dulce pentru gustul meu, asa ca am renuntat la ea. Bineinteles ca puteti folosi si fondant daca doriti. Daca aveti fondant alb, adaugati in el putina cacao sau putina ciocolata topita. Veti obtine un fondant de ciocolata numai bun pentru a decora prajituri sau torturi.
In schimb am facut pentru prajitura amandina un ganache din ciocolata amaruie, bun si aromat. Dupa ce v-ati pregatit toate partile componente ale prajiturii, trebuie doar s-o asamblati. Eu am facut o cantitate mare de sirop pentru a fi sigura ca impac toate gusturile. Unii prefera mai mult sirop, altii mai putin. Daca stiti ca preferati mai putin sirop, faceti doar jumatate din cantitate. O glazurati apoi, ii puneti un mot de crema deasupra si minunatele amandine sunt gata. Numai bune de devorat. Cu gust placut de unt si cacao si cu aroma delicata de rom. Exact ca amandinele copilariei noastre. Incercati si reteta mea de eclere cu ciocolata pentru un alt desert ca in copilarie!
Ador retetele tale mult succes și multă sănătate alături de cei dragi 🫶🌹🌹🌹
Multumesc mult de tot!
Super bune