Ingrediente
Pentru aluat:
- 500 g faina
- 100 g zahar
- 250 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 100 g unt topit
- 1 pastaie de vanilie (semintele)
- 10 g drojdie uscata
- coaja de la o lamaie
- putina sare
Pentru umplutura:
- 150 g smantana
- 100 g zahar
- 150 g crema de branza
- 3 oua separate
- 50 g faina
- coaja de la o lamaie
- 1 pastaie de vanilie (semintele)
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de pasca cu smantana il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de pasca cu smantana este perfecta pentru cei care nu se impaca prea bine cu umplutura de branza de vaci. Imi amintesc ca in copilarie nu ma omoram dupa pasca traditionala, desi mama face o pasca minunata. Imi placea alutul de cozonac, dar nu si umplutura. Din acest motiv am vrut sa va arat si o alta reteta de pasca, cea cu smantana. Are tot aluat de cozonac, dar o umplutura delicioasa de smantana aromatizata cu lamaie si vanilie.
Pentru ca am vrut sa va arat o varianta mai usoara de aluat, am ales sa-l pregatesc cu ajutorul masinii de paine. Pana acum ceva timp nu am folosit masina de paine. Aveam impresia ca folosirea ei dureaza mult si ca n-am niciodata timp pentru a o folosi. Asta pana am incercat masina de paine de la Tefal Pain & Délices care mi-a schimbat parerea. Framantarea si dospirea dureaza putin peste o ora, iar partea buna e ca pot pune totul in masina si ea isi face treaba singura. Pentru persoanele carora le e frica de framantat este solutia perfecta.
In plus, masina are 20 de programe si poate face chiar si paine fara gluten, prajituri, iaurt, branza de vaci sau gem. Pentru reteta de pasca cu smantana am facut un aluat clasic de cozonac. Am respectat insa ordinea in care ingredientele trebuiesc puse in masina. Pentru umplutura am optat sa amestec smantana cu crema de branza, dar puteti pune fara probleme doar smantana. Crema de branza confera cremozitate umpluturii, iar mie imi place s-o folosesc.
Coaceti pasca cu smantana in cuptorul preincalzit, la foc mic, 150-160 de grade pana cand alautul este bine copt, iar crema este inchegata. Ca sa verificati umplutura, miscati usor tava, iar ca sa fie gata, aceasta nu trebuie sa fie deloc lichida. Inainte de a servi pasca e foarte important s-o lasati sa se raceasca bine. Daca nu la temperatura camerei, macar sa fie doar putin calduta. Cu cat pasca e mai bine racita, cu atat umplutura se va taia mai frumos. Daca pasca cu smantana nu e pe gustul vostru, puteti incerca si reteta mea de pasca cu ciocolata.