Ingrediente
Pentru aluat:
- 1 kg faina
- 450 ml lapte
- 20 g drojdie uscata
- 3 oua
- coaja de la o lamaie
- 50 ml ulei
- 150 g zahar
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 lingura extract de portocala
- putina sare
Pentru sirop:
- 400 ml apa
- 200 g zahar
- 1 pastaie de vanilie
- coaja de la o lamaie
- coaja de la o portocala
Pentru decor:
- 300 g nuca macinata
- 300 g miere
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de mucenici moldovenesti cu nuca si miere le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de mucenici moldovenesti cu nuca si miere este preferata mea. Iubesc mucenicii in general si imi plac si cei muntenesti, insa acestia parca imi plac si mai mult. La noi, in Bucuresti, se fac cei cu zeama. Imi aduc aminte ca vecinele noastre ne imparteau fiecare cate un bol de sfintisori cu zeama. Ne bucuram de ele si chiar faceam un clasament cu mucenicii cei mai buni si mai aromati. Mama ii facea mereu pe cei moldovenesti, desi ea e olteanca. In zona noastra nu se faceau, dar in unele parti ale Olteniei gasiti reteta de bradosi care e similara cu aceasta. Mama ii facea mari, din aluat de cozonac, ii insiropa destul de putin, dar ii ungea bine cu miere si ii presara cu nuca. Erau cei mai buni din lume!
Am facut pentru prima data aceasta reteta de mucenici moldovenesti cu nuca si miere acum 11 ani. De atunci a devenit foarte faimoasa si multi dintre voi ati incercat-o. Pentru mine ramane cea mai buna reteta pentru mucenicii de dulce, cei cu lapte si oua. Bineinteles ca aici, pe site, gasiti si mucenicii de post, tot cu aluat pufos si gust nemaipomenit. Anul acesta sarbatoarea celor 40 de Mucenici nu cade in post, asa ca puteti incerca reteta de mucenici de dulce. Ambele sunt foarte bune si pe ambele vi le recomand cu drag. Pentru mine toate aluaturile cu nuca sunt pe placul meu. Ador nuca si imi place s-o adaug in cat mai multe deserturi. Daca o mai combin si cu caramel, rezulta un desert perfect pentru mine.
Cum facem cei mai pufosi mucenici moldovenesti cu nuca?
Pentru a face reteta de mucenici moldovenesti cu nuca si miere va trebui sa incepem cu aluatul. Acesta nu e deloc greu de facut, Aveti nevoie de ingrediente, iar aluatul seamana foarte mult cu cel de gogosi. De aceasta data l-am framantat la mana, dar la fel de bine se poate framanta la robot. Foarte important e sa aveti ingrediente de buna calitate. Lapte gras, faina buna, oua proaspete. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, in afara de lapte care trebuie sa fie caldut cat sa nu arda la deget. Drojdie am folosit uscata, dar poate fi si proaspata, 50g. Framantati cat puteti voi de bine, in asa fel incat aluatul sa fie suplu si nelipicios. Nu mai adaugati deloc faina, dar continuati framantarea.
Pentru a modela acesti mucenici moldovenesti cu nuca si miere va invit sa urmariti reteta video. V-am lasat acolo 3 variante de modelare, toate simple si de efect. Am pornit de la cea mai simpla pana la cea mai complexa. Siropul este si el simplu de facut si-l puteti indulci dupa preferinta, mai mult sau mai putin. Daca vi se pare prea dulce, mai adaugati apa sau pur si simplu puneti mai putin zahar de la inceput. Cand sfintisorii sunt complet raciti ii puteti scufunda in siropul fierbine. Ii ungeti apoi cu miere si ii tavaliti prin nuca. Pentru ca nuca sa fie mai gustoasa, o puteti rumeni usor in tigaie. Pe langa nuca mai puteti pune si scortisoara. Puteti incerca si reteta mea de mucenici umpluti cu nuca care e la fel de delicioasa!