Ingrediente
- 2 kg gutui taiate cubulete
- 1 1/2 kg zahar
- 30 g zahar vanilat
- 1 litru apa
- zeama de la 2 lamai
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de dulceata de gutui le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Dulceata de gutui se numara printre preferatele mele. Parfumul gutuilor fierte cu zahar mi-a ramas intiparit in memorie din copilarie. Bunica din partea tatalui meu are in curte un gutui imens si in fiecare an o parte din acele gutui ajungeau si la noi, mai exact la mama, care trebuia sa le foloseasca la ceva. Erau prea multe pentru a le manca in stare cruda. Tata le manca puri si simplu sau le punea la muraturi, dar tot ramaneau multe. De cele mai multe ori facea dulceata de gutui si uneori compot de gutui. O mancam in special cu clatite sau o foloseam sa umplem gogosi. Imi plac la nebunie retetele care ma aduc din nou in copilarie pentru ca aceea era cea mai buna mancare. Acesta este si motivul pentru care ador ostropelul de pui, de exemplu, pentru ca il mancam des cand eram mica.
Pana acum recunosc sincer ca n-am facut dulceata de gutui. Mama o facea mereu, asa ca o lasam pe ea sa se ocupe de asta. Anul acesta insa, m-au coplesit mesajele voastre si am decis s-o pregatesc exact asa cum o facea mama in copilarie. Singura diferenta e ca eu am pus zahar vanilat, iar mama punea uneori scortisoara, uneori niciun fel de aroma. Pentru o dulceata perfecta, trebuie neaparat sa alegeti gutui coapte (de culoare galbena), ferme la atingere si fara pete negre. Se spune ca trebuie sa cada bruma peste ele pentru a fi bune si aromate. Eu am fost in piata, pentru ca tata nu a ajuns inca la bunica, si am ales cele mai frumoase gutui pe care le-am gasit. Doamna de la care le-am cumparat a fost extrem de draguta si chiar m-a lasat sa le aleg. De aceea imi place sa merg la piata.
Gustul gutuilor intr-o super reteta simpla si delicioasa!
Acum urmeaza partea cea mai grea la dulceata de gutui. Daca aveti de gand sa faceti o cantitate mare, inarmati-va cu multa rabdare si incepeti sa taiati fructele in cubulete. Va previn ca dureaza si ca se poate lasa cu zgarieturi „pe ochi” de la atatea gutui. Cel putin la mine asa s-a intamplat pentru ca am avut 5 kg de gutui pe care le-am taiat singura si sincer, la un moment dat le pusesem gand rau sarmanelor fructe. Am incercat la inceput sa le pun in apa cu zeama de lamaie crezand ca nu se vor oxida. Din pacate a fost in zadar pentru ca gutuiele oxidau la fel de repede oricum. Adevarul este ca ele oricum isi schimba culoarea intr-una rosiatica in tipul fierberii. Deci nu va faceti griji daca gutuile oxideaza, este normal si nu afecteaza cu nimic gustul sau aspectul dulcetii.
Dupa ce ati scapat cu bine de taiatul gutuilor, restul retetei de dulceata de gutui e floare la ureche. Fierbeti-o pana ce gutuile devin translucide si culoarea lor este caramizie. In functie de cata apa contin fructele fierberea poate dura mai mult sau mai putin. Ca sa fiti siguri ca dulceata e bine legata, puneti putina pe o farfurie si puneti dulceata la congelator pentru 5-10 minute. In ea puteti pune orice aroma doriti sau puteti sa nu mai adaugati nimic. Verificati apoi consistenta dulcetii si daca sunteti multumiti de rezultat, lasati-o sa se racoreasca putin si puneti-o in borcane sterilizate. Rezulta o dulceata nemapomenita, extrem de parfumata si de gustoasa. O alta dulceata fina si aromata este dulceata de cirese amare. Este la fel de migaloasa, insa super gustoasa si merita efortul.
Am facut mereu dupa reteta asta in ultimii ani !
Merita incercat, dulceata rezista foarte bine !
Eu am pus in unele borcane si mies de nuca !😉
Numai bine si felicitari !
Ma bucur mult ca va place reteta!
Multumesc
Foarte buna,multumesc frumos, am facut-o exact cum a-ți descris-o D-neavoastra.
Cu tot dragul! ❤️ ❤️ ❤️