M-ati tot intrebat cum se bate corect frisca naturala. Se intampla sa primesc destul de des intrebari despre frisca si despre cum o batem pentru a fi perfecta. Unii nu o racesc suficient sau chiar deloc, altii nu o omogenizeaza bine, altii o bat prea mult. Indiferent de greseala, rezutatul nu este cel asteptat si poate strica un desert foarte important. Frisca este prezenta in multe prajituri, cum ar fi savarina, de exemplu sau in torturi, cum e tortul diplomat. Nu putem concepe savarinele fara frisca, la fel si diplomatul. Desi sunt un mare fan al ciocolatei, stiu sa apreciez un desert cu frisca, mai ales cand e vorba de frisca naturala, foarte gustoasa.
Am tot vrut sa fac un clip despre cum se bate corect frisca naturala, insa l-am tot amanat. Pentru ca se apropie sarbatorile si sigur faceti ceva dulce cu frisca, acest tutorial este perfect. Am incercat sa va arat pas cu pas ce trebuie sa faceti pentru a obtine o frisca perfecta de fiecare data. Ca de obicei, eu folosesc frisca neindulcita de la LaDorna. Este marca de care am fost mereu multumita si careia i-am ramas fidela. Inainte de a o folosi, am grija s-o pun in fridider, macar 12 ore. Frisca se bate intotdeauna foarte, foarte rece. Daca nu e suficient de rece nu se va bate cum trebuie si va ramane moale. Totusi aveti grija sa n-o congelati pentru ca iarasi nu se va bate cum trebuie.
Ce pasi trebuie sa urmam pentru a bate frisca perfecta pentru deserturi?
Ca sa intelegeti cum se bate corect frisca naturala, am filmat fiecare pas. Dupa ce ati racit bine produsul, cutia trebuie foarte bine agitata. Eu prefer s-o desigilez, apoi s-o agit bine de tot pentru a se omogeniza. In felul acesta stiu ca nu va ramane grasime la baza cutiei. Daca ramane grasime neomogenizata, frisca nu va fi suficient de grasa si nu se va bate cum trebuie. O puteti bate cu un stand mixer sau cu un mixer de mana. Adaugati zahar pudra in ea si bateti-o bine de tot, la viteza cat mai mare. La stand mixer mixarea dureaza cam 7-10 minute, la mixer de mana, 15, chiar 20 de minute. Depinde foarte mult de puterea acestuia.
Dupa ce ati vazut cum se bate corect frisca naturala din smantana laptelui de vaca, am vrut sa va arat si ce se intampla daca o batem prea mult. Evident se separa. Dar ce facem cu frisca separata? O aruncam? Nu! Continuam s-o batem si se a transforma in unt. Grasimea se va separa de zer si vom obtine un unt de casa foarte gustos. Nu trebuie decat sa continuam sa mixam pana vedem ca s-a format untul, apoi sa scugem zerul. Untul se clateste cu apa rece framantandu-l putin, iar zerul este celebrul buttermilk pe care il puteti folosi la briose sau blaturi umede. Asta inseamna ca putem folosi tot si nu mai aruncam nimic. Sper sa va fie si voua de folos acest tutorial si sa batete frisca perfect!