Ingrediente
Pentru cozonac:
- 1 kg faina
- 350 ml lapte
- 250 g zahar
- 200 g smantana
- 100 ml ulei
- 100 g unt topit
- 20 g drojdie uscata / 50 g drojdie proaspata
- 10 g coaja de portocala
- 10 g coaja de lamaie
- 8 galbenusuri
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 lingura esenta de lamaie
- putina sare
Pentru crema:
- 500 g nuca macinata
- 200 g rahat
- 200 g zahar
- 50 g cacao
- 4 albusuri
- 1 lingura esenta de rom
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de cozonac cu smantana si nuca le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de cozonac cu smantana si umplutura de nuca este perfecta pentru incepatori sau pentru cei care n-au facut niciodata cozonac pana acum. La mine in familie cozonacul a fost si este la loc de cinste. Mama a invatat sa-l faca de la tanti Fana, vecina noastra foarte priceputa. Facea niste super cozonaci, foarte pufosi si aromati. A invatat-o pe mama pas cu pas cum sa-i prepare si ea si de atunci ii urmeaza reteta. Mama face cozonaci de Craciun si de Paste si se mananca mereu pana la ultima bucatica. Tata ii mananca si dupa o saptamana, chiar daca nu mai sunt la fel de moi. Isi incalzeste putin lapte si inmoaie cozonacul in el. E mic dejunul lui preferat. Adevarul e ca si mamei ii place la fel de mult cozonacul si mereu face mai multi decat putem manaca.
Aceasta varianta de cozonac cu smantana si umplutura de nuca este una simpla si la indemana. Ca de obicei trebuie sa aveti ingrediente de buna calitate si aveti grija sa fie la temperatura camerei. Adaosul de smantana face cozonacul sa se pastreze moale si pufos pentru mai multe zile. La noi s-a mentinut 4 zile foarte moale, asta pana l-am terminat de mancat. Imi place sa fac cozonaci pentru ca nu consider ca e o reteta grea. Ganditi-va la el ca avand un aluat de paine imbogatit cu lapte, oua si grasime. Nu e nimic mai mult si daca respectati cativa pasi, iese bine de fiecare data. Cea mai importanta este maiaua pe care o faceti la inceput. Daca maiaua nu creste, nu o folositi! Nu va creste nici cozonacul. Aveti grjia ca laptele sa fie mereu caldut, nu fierbinte pentru ca opariti drojdia.
Cum facem aluatul perfect pentru un cozonac cu smantana?
Dupa ce ati facut aluatul pentru acest cozonac cu smantana si umplutura de nuca la fel de importanta e framantarea. Aluatul trebuie la inceput sa fie mai vartos. De ce? Pentru ca veti framanta folosind grasime, unt, ulei sau ambele. Grasimea va inmuia aluatul, iar daca e moale de la inceput, va fi mult prea moale la final. Tineti cont ca un aluat prea moale nu-si va pastra forma, se va sparge, iar daca tava e prea mica, va curge. Daca la final e prea moale, puneti faina pana cand ii modificati usor consistenta. Nu se intampla nimic rau cu el, dimpotriva, il ajuta. Nu puneti nici prea mult zahar pentru ca va place mai dulce. Zaharul in exces nu-i permite cozonacului sa creasca sau il face sa creasca foarte greu. Cel mai bine e sa puneti mai mult zahar in crema, nu in aluat.
Pentru a coace acest cozonac cu smantana si umplutura de cacao am folosit cuptor electric Electrolux Steamboost. Este un cuptor performant care combina modurile clasice de gatire cu gatirea cu abur. Eu am folosit una dintre functiile cu abur, steamify, pentru a obtine un cozonac perfect. L-am copt pentru aproximativ o ora ca sa ma asigur ca e bine copt si foarte frumos rumenit. Nu va speriati daca cozonacul se crapa. Aluatul este unul moale si are multa umplutura, deci e normal sa se crape. Daca doriti sa nu se crape, puneti mai putina umplutura si lasati aluatul mai dens. Dupa ce s-a copt, lasati cozonacul sa se raceasca cel putin 30 de minute inainte de a-l rupe. Incercati si reteta mea de savarina la tava pentru un alt desert cu aluat similar cu cel al cozonacului!