Ciorba de potroace dreasa cu smantana – video

Ciorba de potroace
Ciorba de potroace, o reteta minunata de ciorba aromata si gustoasa. Facuta cu pasare de tara, acrita cu zeama de varza si dreasa cu smantana
Preparare 20 minute
Gatire 1 ora 30 minute
Timpul total 1 ora 50 minute
Categorie Supa / Ciorba
Bucatarie Romaneasca
Servire 8 portii
Va place aceasta reteta?Va rog sa-i acordati 5 stelute!
4.73 from 11 votes

Ingrediente
 

  • 1 kg carne de pasare de curte
  • 2 cepe tocate marunt
  • 50 g orez
  • zeama de varza
  • 4 galbenusuri
  • 200 g smantana
  • 1 legatura patrunjel
  • putina sare
  • 2 morcovi
  • 1/4 telina
  • 1 radacina pastarnac
  • radacina patrunjel
Sustine-o pe Jamila cu distribuire!

Reteta de ciorba de potroace este ideala pentru perioada iernii, mai ales dupa sarbatori. Sarbatorile la romani sunt mereu imbelsugate, asa ca dupa sarmale, piftii si fripturi, o ciorba acra este fix ce ne trebuie. La noi in familie aceasta ciorba se facea dupa petreceri mari, in special dupa nunti sau botezuri. Era ciorba care se facea a doua zi dupa petrecere cand musafirii mahmuri voiau sa se « dreaga » cu ceva acru, fierbinte si gustos. Se prepara de obicei intr-un ceau mare si se puneau cel putin doua pasari intregi sau maruntaie de la mai multe pasare care fusesera folosite la preparatele pentru petrecere. Se puneau aripile, spatele, gatul, organele, dar si bucati de pulpa sau chiar piept. Ciorba era bogata, cu multe legume si foarte gustoasa. Se manca imediat si era fix cele trebuia invitatilor.

Aceasta ciorba de potroace are multe versiuni si se prepara in multe feluri in functie de regiune. In unele variante nu se drege cu smantana, in altele se foloseste bors pentru a o acri. Eu va prezint varianta care se face in familia mea, cu mici adaptari din partea mea. Pentru o ciorba super gustoasa veti avea nevoie de carne de pui de tara. Daca nu aveti acces la un astfel de pui, nu e nicio problema, puteti alege si varianta de pui crescut lent. Puteti pune in aceasta ciorba doar partile cu os ale puiului, adica gatul, aripile, spinarea. Eu prefer si putina carne in ciorba, asa ca pun si pulpe sau chiar bucati de piept. Dupa cum v-am zis, la noi in familie la aceasta ciorba se folosea intreaga pasare. Era o ciorba de sarbatoare si se facea cat se facea cu destul de multa carne.

Ce legume folosim pentru aceasta ciorba de potroace delicioasa si nutritiva ?

Ca legume, am folosit radacinoase in ciorba de potroace si bineinteles ca am adaugat si ceapa. Am pus radacina de patrunjel, de pastarnac si de telina, impreuna cu morcov. Ceapa am tocat-o marunt, iar radacinoasele le-am dat prin razatoare. Puteti pune orice legume va plac voua, mai multe sau mai putine. Eu sunt obisnuita cu multe legume in ciorba pentru ca mama asa face ciorba, iar eu o fac tot la fel mai ales de cand sunt la randul meu mama. Inainte de a adauga legumele, aveti grija sa fierbeti carnea cam pe trei sferturi. Legumele fierb foarte repede, mai ales ca sunt razuite si chiar nu vreit sa le fierbeti mai mult decat este nevoie. In acest preparat nu se adauga rosii, cel putin nu in varianta pe care eu o stiu. Fiind o ciorba care se drege cu smantana, ea trebuie sa ramana « alba » Daca nu o dregeti, puteti adauga si rosii.

Pentru a acri ciorba de potroace am folosit zeama de varza asa cum faceasi bunica. Zeama de varza este minunata pentru a acri ciorbele, insa aveti grija s-o gustati. Puteti nimeri o zeama de vaza foarte sarata sau foarte acra, asa ca aveti grija cata puneti. Pentru pentru ca zeama poate fi sarata, nu adaugati prea multa sare in ciorba, ci doar ca sa ajute sangele sa iasa din carne. Zeama va sara ciorba exact cat trebuie si va fi foarte gustoasa. Daca aveti o pasare de curte mai batrana, folositi cu incredere oala sub presiune pentru a scurta timpul de gatire. Aproape de final adaugati zeama de varza, iar cand este gata o dregeti cu galbenusuri si smantana. Procedati ca la ciorba de burta si veti obtine o minunatie de ciorbita numai buna de servit cu ardei uite. Pofta buna!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Evaluați această rețetă




Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele retete

Urmăriți-ma pe:

1,131,200FaniÎmi place
304,966CititoriConectați-vă
19,703CititoriConectați-vă
538,100CititoriConectați-vă
1,850,000AbonațiAbonați-vă