Ingrediente
- 1.5 kg cartofi noi
- 50 g parmezan
- 3-4 linguri ulei
- 1 lingura boia dulce
- 1 lingura ierburi aromatice
- cateva crengute rozmarin
- cateii de la 1 capatana de usturoi
- putin piper
- putina sare
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de cartofi noi la cuptor cu parmezan si rozmarin le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de cartofi noi la cuptor cu parmezan si rozmarin este una absolut minunata. De fiecare data cand apar cartofii noi in piete abia astept sa-i pregatesc in fel si chip. Pur si simplu ii ador pentru ca au alt gust fata de cei obisnuiti si sunt gata foarte repede. Imi plac acesti cartofi inca din copilarie si imi amintesc ca o rugam pe bunica mea sa ni-i faca prajiiti si neaparat cu mujdei. Erau dulcegi, usor crocanti si foarte gustosi. Bunica mergea la scos de cartofi in fiecare vara, la inceput. Uneori ne lua cu ea si scoteam si noi. Mergea tot satul si culegea cartofii care ramaneau in urma tractoatelor care scoteau cartofii in mod automatizat. Ceea ce ramanea luau satenii pentru ca nu se sinchisea nimeni sa-i adune. Erau de-a dreptul minunati si foarte gustosi!
Imi place reteta de cartofi noi la cuptor cu parmezan pentru ca e foarte rapida si se prepara imediat. Imi place sa maruntesc toate ingredientele folosind un robotel de bucatarie si in felul acesta castig mult timp. Amestec marinada cu cartofii taiati si ii pun in cuptor. Nu dureaza mai mult de 10 minute cu toata pregatirea ingredientelor. Parmezan am mereu in frigider, rozmarin in curte si condimente in bucatarie. Mai adaug o gramada de usturoi si putin ulei si asta e tot. Puteti face aceasta marinada si in cantitati mari si o pastrati in congelator. La nevoie o puneti la dezghetat si o puteti folosi si la friptura de pui la cuptor. O puteti personaliza in functie de ingredientele pe care le aveti la indemana si e foarte aromata.
Cum pregatim cei mai crocanti cartofi noi la cuptor?
Pentru ca vorbim de cartofi noi la cuptor cu parmezan si rozmarin, cei mai importanti sunt evident, cartofii. Folositi cartofi noi, cu coaja subtire si fara sa fie verzui sau moi. Cartofii pot fi si mai mici sau mai mari, dupa cum doriti. Daca sunt foarte mici, ii puteti pune la cuptor intregi. Daca sunt ceva mai mari, ii taiati in jumatati. Daca sunt foarte mari, cum au fost ai mei, in sferturi. Pot fi taiati si in felii, dupa preferinta. Sincer ii puteti felia dupa cum va place sa-i mancati. Pe langa cartofi mai puteti adauga ceapa, cateva rosii sau chiar ardei grasi. Asta daca doriti sa aveti si alte legume in tava. Eu mai pun cateva capatani intregi de usturoi pentru a se coace. Imi place sa am usturoi copt gata pregatit si sa-l folosesc la nevoie, asa ca-l pun in tava cand gatesc alte preparate la cuptor.
Acesti cartofi noi la cuptor cu parmezan si usturoi sunt gata atunci cand sunt frumos rumeniti la exterior si moi in interior. In functie de cuptor gatirea poate dura intre 40 si 60 de minute. Si dimensiunea cartofilor conteaza, asa ca verificati-i inainte de a-i scoate din cuptor. Daca sunt rumeniti, dar sunt inca tari, acoperiti tava cu folie de aluminiu si mai lasati-i pana cand sunt moi in intorior. Daca doriti sa adaugati si carne, cum ar fi pulpe sau pui intreg, folositi o tava mare si puneti carnea in mijloc. De jur imprejur puteti pune cartofii. Serviti-i fierbinti impreuna cu sos de usturoi sau sos picant. Puteti sa faceti si un pui pe sticla si aveti o masa completa. Sper din suflet sa va placa si voua reteta si sa-i pregatiti in fiecare an, asa cum fac si eu!