Ingrediente
Pentru prajitura:
- 200 g migdale macinate
- 250 g unt
- 4 oua
- 170 g gris
- 200 g zahar
- 300 g iaurt
- 50 g fistic macinat
- 1 lingura esenta de fistic Coseli
- 10 g praf de copt Coseli
- putina sare
Penru sirop:
- zeama de la ½ de lamaie
- 200 ml apa
- 100 g zahar
- 1 lingura esenta de trandafiri Coseli
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de prajitura persana cu fistic il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Prajitura persana cu fistic este genul de desert oriental de care te indragostesti la prima degustare. Imi plac deserturile orientale si arabesti, insa nu ma impac cu cele foarte dulci. Facandu-le in casa putem controla cantitatea de zahar, asa ca le putem face cat de dulci dorim. Baclavaua este unul din deseturile orientale pe care le iubesc, insa uneori ma sperie dulceata siropului pe care o contine. In Turcia am mancat o baclava excelenta, insa atat de dulce incat n-am putut manca mai mult de 2 bucatele. Mi-am facut-o in casa si mi-am pus doar cat zahar am considerat necesar ca sa nu-mi dau glicemia peste cap. Tot in Turcia am descoperit si deserturile cu fistic, iar de atunci sunt mare fan. Ador fisticul!
Aceasta prajitura persana cu fistic si trandafiri este un desert simplu si usor de facut. Ceea ce o face speciala este combinatia minunata de ingrediente. Contine migdale macinate, fistic, gris din grau dur si e insiropata cu un sirop cu o aroma deosebita de trandafiri. E o combinatie irezistibila pentru oricine. Am aromatizat-o cu esenta de fistic si cu esenta de trandafiri, ambele de la Coseli. Esentele sunt minunate, nu au un gust artificial si merg foarte bine impreuna. Se pot folosi in orice desert doriti, iar mama pune esenta de trandafiri la cozonac. Ii confera un parfum aparte de care toata lumea este impresionata. Bineinteles ca voi puteti pune doar esenta de trandafiri sau doar de fistic, insa recomand sa le combinati.
Cum facem siropul acestei prajituri persane? Cand il adaugam?
Siropul pentru prajitura persana e simplu si aromat. Se face din zahar, apa, zeama de lamaie si esenta de trandafiri. Mai puteti adauga petale uscate de trandafir in el, insa eu am ales doar sa le pun deasupra prajiturii. Am pus zahar doar cat sa fie dulce, fara sa exagerez si fara sa pun in exces. Siropul trebuie sa fie rece cand se toarna peste prajitura, iar prajitura sa fie fierbinte. Neaparat unul din cele doua sa fie fierbine, iar celalalt rece. Nu punem siropul fierbinte pentru ca prajitura se va inmuia excesiv si va arata ca si cum ar fi necoapta. Dupa ce ati insiropat-o, lasati-o sa se raceasca complet. E foarte buna la temperatura camerei sau chiar rece din frigider, insa eu n-as manca cald un desert insiropat. Pur si simplu trebuie sa fie rece sau macar la temperatura camerei.
Puteti servi aceasta prajitura persana oricum doriti. E buna ca atare, dar e si mai buna cu putin iaurt sau cu putina frisca batuta. Neaparat serviti-o si cu un ceai aromat cu petale de trandafir sau cu un ceai de menta. Eu am adorat-o si mi-a placut la nebunie aroma. Este foarte pufoasa, gustul este pe masura, iar aspectul este wow. In plus, este tipul de prajitura care se face repede si usor, asa ca nu trebuie sa petreceti ore in bucatarie. Daca nu aveti fistic, puteti pune doar migdale, insa nu omiteti si esenta de fistic pentru aroma caracteristica. Eu am decorat-o cu putin fistic maruntit si cu petale uscate de trandafir. Daca va plac deserturile insiropate, puteti incerca si reteta mea de savrine facute in casa.