Ingrediente
- 250 g nuca maruntita
- 400 ml apa
- 400 g foi proaspete de placinta
- 200 g zahar
- 100 g unt topit
- 50 ml ulei
- 50 g fistic macinat
- 3 linguri zeama de lamaie
- 1 pastaie de vanilie
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de baclava turceasca il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Mi-ati tot cerut reteta de baclava turceasca. Din pacate n-am ajuns s-o fac. Asta pana sa intreb pe grupul meu de Facebook ce retete de desert ati vrea sa pregatesc pentru urmatoarea reteta video. Castigatoare a fost reteta de baclava, asa ca acum chiar trebuia s-o fac. Mie imi place foarte mult baclavaua, asa ca n-am putut decat sa fiu incantata. In plus, am ales si o varianta simpla si usoara de a face baclava, folosind foi proaspete de placinte gata facute. Alaturi de savarina, baclavaua se numara printre deserturile insiropate care imi plac cel mai mult, asa ca e o placere sa impartasesc aceasta reteta cu voi.
Reteta de baclava turceasca este simplu de facut. Cel mai greu se fac foile, asta pentru ca trebuie intinse foarte subtire. Pentru multi, acest lucru poate fi complicat, asa ca foile de placinta cumparate sunt o idee foarte buna pentru a face baclava repede si usor. Am vrut ca aceasta reteta sa fie cat mai accesibila pentru toata lumea si s-o poata face oricine acasa. Puteti folosi si foi de placinta congelate, insa trebuie sa le lasati la decongelat. Singura problema ar fi ca uneori foile se cam lipesc intre ele si sunt greu de desfacut. Cele proaspete sunt cele mai bune.
Pentru reteta de baclava turceasca nu aveti nevoie de arome sau condimente. Eu am adaugat o pastaie de vanilie in sirop, insa in mod obsinuit nu se pune nimic. In niciun caz nu punem scortisoara, cardamom, nucsoara sau alt condiment. Aroma caracteristica baclavalei este data de unt si de nuci. Apropo de nuci, nu aveti nevoie de o cantitate mare de nuca si in plus o puteti inlocui cu fistic. Fisticul este insa mult mai scump, asa ca am preferat nuca pentru ca imi place oricum foarte mult. Mai puteti pune si migdale sau o combinatie formata din cele trei.
Foarte important este siropul. In mod obisnuit se face un sirop din cantitati egale de zahar si apa. Din punctul meu de vedere este foarte mult zahar si nu-mi place baclavaua atat de dulce. Eu am pus jumate din cantitatea de zahar si a fost suficient. Daca baclavaua ese fierbinte, turnati peste ea siropul racit, iar daca baclavaua este rece, turnati siropul fierbinte. Lasati-o apoi sa se insiropeze bine si o puteti servi. Eu am decort-o cu putin fistic macinat, dar se poate folosi si nuca. Pentru alt desert delicious cu nuca, puteti incerca si reteta de cuiburi de viespi, tot insiropate si la fel de gustoase.
Excelenta si f f usor de facut!