
Ingrediente
Pentru aluat:
- 400 g faina
- 7 linguri zahar
- 7 linguri lapte
- 7 linguri ulei
- 1 ou
- 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- 1 esenta de vanilie
- putina sare
Pentru umplutura:
- 1,5 kg dovleac maruntit
- 150 g zahar
- 2 lingurite scortisoara
Mod de preparare
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de placinta cu dovleac le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Placinta cu dovleac se numara printre deserturile copilariei noastre. Sunt convinsa ca in fiecare toamna nu exista casa in care sa nu miroasa a placinta aromata cu dovleac. Reprezenta desertul preferat al romanilor pe timpul toamnei si al iernii si era spornica si delicioasa. Tatalui meu ii place foarte mult aceasta placinta, asa ca mama o facea des la sfarsitul toamnei si pe perioada iernii. Bunica mea avea niste dovleci deliciosi si mereu ne trimitea si noua. Ii culegea numai dupa ce cadea bruma pentru a fi dulci si aromati. Erau de-a dreptul uriasi, perfecti si foarte dulci. Sincer sa va spun mie nu-mi placea aceasta placinta si preferam placinta cu mere.
De fiecare data cand mama facea placinta cu dovleac, avea grija sa puna la copt cateva felii de dovleac pentru mine. Imi placea mai mult rece, era mai aromat si mai gustos. Il mancam cu lingurita pana ajungeam la coaja. Daca dovleacul nu era suficient de dulce, adaugam si putin zahar tos direct peste miez. Era unul din deserturile preferate ale iernii, alaturi de mere si gutui coapte. Acum imi place placinta cu dovleac si mai ales reteta pe care vreau sa vi-o prezint astazi. Este foarte aromata, gustoasa si frageda. O fac mereu in portie dulba pentru ca e preferata intregii familii. Este atat de buna incat cu greu rezista o zi si de obicei se termina in cateva ore.
Cum facem cele mai bune foi pentru aceasta placinta?
Pentru aceasta placinta cu dovleac prefer sa nu cumpar foile ci sa le fac in casa, dintr-un aluat fraged care se topeste in gura. In plus, aluatul acesta este foarte usor de facut si se poate folosi la orice placinta. Se framanta usor si rezulta un aluat perfect, moale, dar care nu se lipeste de maini. Acesta se intinde in doua foi subtiri intre care vom pune umplutura de dovleac. Pentru umplutura alegeti un dovleac pentru placinta, bun, copt si neaparat romanesc. Puteti ajusta dupa gustul vostru cantitatea de dovleac si de zahar. Puteti chiar sa folositi indulcitorul vostru preferat. Daca dovleacul e suficient de dulce, puteti sa excludeti cu totul zaharul din compozitie.
Daca doriti, puteti face placinta cu dovleac si cu dovleacul copt. Va fi si mai gustoasa, si mai aromata. Pentru a-l coace, il taiati si-l puneti la copt, la 180 de grade, pentru aproximativ o ora. Eu il pun in tava cu partea taiata in sus. In felul acesta miezul nu se rumeneste, ci ramane cu culoarea lui naturala. Cand dovleacul este moale, poate fi pasat si folosit in umplutura. Trebuie doar sa luati o lingura si sa scoateti miezul delicios. Daca va place aceasta reteta de placinta, puteti incerca si reteta mea de placinta americana cu dovleac. Are o umplutura fina si aromata, aluatul este fraged si delicios. Trebuie s-o incercati si voi macar o data!