Ingrediente
- 1/2 kg carne de vita
- 3 cepe maruntite la robot
- 1 morcov maruntit la robot
- 1 telina cat un mar mic maruntita la robot
- 1 kg rosii pasate
- 1 conserva naut
- 200 g linte
- 2 cuiburi fidea
- 5 linguri ulei de masline
- 1 lingura curcuma
- 1 lingura cumin
- 1 lingura paprika
- 2 linguri amidon de porumb / faina
- putin coriandru / patrunjel proaspat
Nutritie pe portie/bucata
Harira este o supa marocana care se consuma in special in perioada Ramadanului, postul musulman care dureaza o luna. Am descoperit-o in una din vacantele mele in Maroc cand am nimerit in plin post. Postul musulman este diferit de cel crestin ortodox. Nu se mananca si nu se bea nimic de la rasaritul soarelui pana la asfintit. Toate persoanele sanatoase sunt obligate sa-l tina, chiar si copii peste 10-12 ani. Pe timpul zilei femeile preparara tot felul de bunatati, iar dupa asfintit le savureaza toata familia. Dupa ruperea postului nu exista nicio restrictie culinara. Poti manca orice vrei, de cate ori vrei pana la rasarit.
Harira sau supa marocana este primul preparat care se serveste dupa ruperea postului Ramadan. Postul se rupa cu lapte si curmale, apoi se serveste aceasta supa impreuna cu chebakia, niste gogosi aromate si crocante insiropate in miere. Poate parea ciudata combinatia, dar dati-mi voie sa va spun ca e geniala. Dulceata prajiturilor merge perfect cu gustul sarat al supei. In plus, aceasta supa este usoara si totusi satioasa si reprezinta un fel de pansament pentru stomacul care a stat gol o zi intreaga. Dupa supa, se servesc preparate mai consistente, cu carne si legume de obicei, in special cartofi.
Cum preparam o harira ca la Maroc?
O harira se prepara usor, nu necesita indemanare exraordinara, ci doar respectarea unor pasi destul de simpli. Pentru inceput aveti nevoie de carne. In general de vita, dar se poate folosi si de berbec. Harira se poate face si fara carne, exact la fel, doar ca putina carne ii confera un gust mult mai bun. Avem nevoie apoi de condimente. Da, ati citit bine, e o supa in care punem condimente. Deci e cu mult diferita de supa cu galuste a mamelor noastre. Fiecare gospodina isi pune propriul amestec de condimente, eu am pus curcuma, cumin (sau chimion) si boia dulce. Mai puteti pune ghimbir macinat si coriandru macinat.
O supa harira mai are nevoie si de rosii. Acestea pot fi proaspete, asa cum am folosit eu, sau din conserva. Se poate folosi chiar si pasta de tomate. Totusi rosiile proaspete sunt cele mai gustoase. Toate legume se maruntesc cat se poate de fin, la robot sau prin razatoarea mica. Pentru a fi satioasa se adauga linte si naut, iar la final se ingroasa foarte putin cu amidon sau faina. Puteti sa omiteti ingrosarea supei si sa adaugati ceva mai multa linte. Serviti supa harira cu putina lamaie, oua fierte, curmale sau cu chebakia. Bucurati-va de o supa speciala, aromata, satioasa si cu un gust minunat!