Ingrediente
Pentru dovlecei in crusta de pesmet:
- 2.5 dovlecei
- 150 g pesmet
- 50 g faina
- 2 oua
- 1 lingura ierburi aromatice
- sare
- piper
Pentru dovlecei in aluat:
- 2.5 dovlecei
- 100 g faina
- 3 oua
- 100 ml lapte
- sare
- piper
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de dovlecei pane in doua feluri le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de dovlecei pane este una care imi aduce aminte mereu de copilarie. Ador dovleceii si imi place sa-i gatesc cat pot de des. Ii pun in multe mancaruri, chiar si in ciorbe. Bunica mea cultiva dovlecei si ii gatea in fiecare vara. Cel mai mult ni-i pregatea prajiti, cu mujdei. Imi placeau la nebunie si nu ma saturam de ei, chiar daca ii mancam in fiecare zi. Mama ii pregatea pane si erau de-a dreptul divini. Imi placeau la nebunie si era una din mancarurile pe care nu le refuzam niciodata. Imi plac dovleceii la fel de mult si acum si incerc sa-i pregatesc cat mai des pentru a-i obisnui si pe copii mei cu gustul lor. Ii «ascund» in sosul de paste sau de pizza, iar ai mei sunt incantati de gust.
Am pregatit reteta de dovlecei pane in doua feluri. O varianta cu pesmet si una cu aluat. Ambele sunt usor de pregatit si foarte gustoase. Tine doar de preferinta personala s-o alegeti pe cea pe care o considerati mai potrivia pentru voi. Varianta cu pesmet este super simpla, dar necesita ceva mai mult timp pentru a tavali fiecare bucata prin faina, oua si la final pesmet. Trebuie sa aveti mare grija sa nu taiati dovlecei in felii prea groase. Feliile trebuie sa fie suficient de subtiri pentru ca dovleceii sa aiba timp sa se gateasca bine in timpul prajirii. In functie de preferinta puteti adauga orice condiment doriti in pesmet. Puteti sa puneti si parmezan, cascaval sau chiar putina telemea.
Doua variante de dovlecei prajiti, ambele la fel de gustoase.
Cea de-a doua reteta de dovlecei pane este cea in aluat. Pregatim un aluat asemanator celui de clatite, un aluat simplu din doar 3 ingrediente. Trecem apoi fiecare felie de dovlecel prin faina si apoi prin aluat. Punem direct la prajit, in suficient ulei. Prajim feliile la foc mediu, cu grija sa nu se arda si sa aiba timp suficient pentru a se gati. Aluatul nu trebuie sa fie nici prea gros, nici prea subtire. Daca este prea dens vom obtine o crusta densa si neplacuta. Daca e prea subtire, va curge de pe felia de dovlecei si nu va ramane aproape nimic la prajit. Nu va grabiti cand prajiti feliile, ci lasati-le timp sa se rumeneasca uniform pe ambele parti. Vor fi perfect gatite si foarte gustoase.
Puteti face dovlecei pane si fara sa-i prajiti, insa alegeti varianta in pesmet. Eu i-am mai pregatit la friteuza cu aer cald si au iesit la fel de gustosi si de crocanti. Singura modificare pe care am facut-o a fost sa adaug putin ulei in pesmet, cat sa-l umezesc. In felul acesta s-au rumenit frumos desi nu au fost prajiti in baie de ulei. Daca nu aveti friteuza cu aer cald, puteti folosi si cuptorul, insa stati cu ochii pe ei pentru a nu se arde. Setati temperatura la 200 de grade si supravegheati-i. Cand s-au rumenit pe o parte, intoarceti-i si pe cealalta. Serviti-i neaparat cu mujdei sau cu sos de usturoi! Incercati si chiftelutele de dovlecei pentru o alta reteta minunata si perfecta pentru vara!