Ingrediente
- 500 g arpacas
- 200 g zahar pudra
- 400 g nuca maruntita
- cateva bomboane colorate
- 130 g biscuiti macinati
- coaja de la o lamaie
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 lingura esenta de lamaie
- 1 lingura esenta rom
- putina sare
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de coliva traditionala romaneasca il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Coliva traditionala romaneasca este strans legata de Biserica si de traditiile crestin-ortodoxe. Acest preparat se pregateste odata cu trecerea in nefiinta a cuiva sau pentru pomenirea unei persoane care nu se mai afla printre noi. Istoria Colivei incepe in timpul domniei lui Iulian Apostatul cand acesta da ordin ca peste tot in Costantinopol sa se stropeasca alimentele din piete cu sangele jerfit idolilor. In felul acesta voia sa-i batjocoreasca pe crestini, mancand din mancarea stropita cu sangele adus ca jertfa idolilor. Sfantul Teodor Tiron ii apare in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului si ii spune sa-i anunte pe crestini sa nu manance nimic din piete. In schimb, mai bine sa manance grau fiert cu miere.
In acest fel coliva traditionala a pornit de la a fi un aliment si a ajuns in a reprezenta o parte importanta in ritualul de inmormantare si pomenire. Mie imi place foarte mult acest preparat, desi ne aminteste de lucruri triste. Nu am putut niciodata sa mananc mancarea pe care o primeam ca pomana pentru vreun vecin, insa pentru coliva am avut mereu o slabiciune. Imi place foarte mult inca din copilarie. Alaturi de sarmalele de post, era preferata mea. Si bunica mea facea o coliva foarte buna, doar ca trebuia sa dea de pomana din ea si mereu mi se parea ca nu face suficienta. O asteptam, asa cum asteptam si painea calda si aromata pe care o impartea.
Cum pregatim cea mai buna si mai aromata coliva.
Pentru a putea pregati o super coliva traditionala trebuie sa stim cata apa trebuie adaugata la fiert. Coliva trebuie sa fiarba pana cand boabele de arpacas sunt moi si “au inflorit”. In plus apa trebuie sa fie complet absorbita, iar boabele sa fie legate ca la un pilaf. Pentru a iesi perfect, folositi de 4 ori mai mult lichid decat arpacas, adica pentru 1 kg de arpacas, aveti nevoie de 4 litri de apa. Dupa ce ati fiert arpacasul, lasati-l sa se raceasca complet inainte de a pune zaharul si nuca. Daca puneti zaharul cat acesta este fierbinte, zaharul se topeste si va lasa lichid. Nuca pusa in arpacasul cald se inchide la culoare si arata neplacut, iar mie nu-mi place ca nuca sa se innegreasca.
Pentru a aromatiza coliva traditionala, am folosit esente de vanilie, de rom si de lamaie. Am pus in plus si coaja de lamaie. Aceasta reteta este cea a mamei mele, asa ca pun aromele pe care ea le foloseste. Mai puteti pune si scortisoara in coliva, insa mie nu-mi place in aceasta combinatie, asa ca o omit. Inainte de a monta coliva, gustati-o. Adaugati in plus aromele care va plac, daca considerati ca mai e nevoie de ceva. La fel, mai puteti pune zahar. Daca coliva e moale, nu uitati ca o puteti repara adaugand in ea biscuiti macinati. O puteti orna dupa cum doriti, cu biscuiti macinati, cu pesmet, cu nuca de cocos sau cu nuca macinata. Nu uitati nici de bomboanele colorate.
Nuca trebuie coaptă?
Nu neaparat! Doar daca vreti.
Se pune sare la fiert?
Puteti pune un pic de sare.
Este o reteta de coliva perfecta! Am facut de nenumarate ori aceeasi reteta pentru ca nu da gres nimic niciodata! Multumim pentru toate retele minunate!
Cu tot dragul! ❤️❤️❤️❤️❤️
Minunat
❤️❤️❤️
Este super bună! Mulțumesc pentru ajutor!