Ingrediente
- 450 g biscuiti petit beurre
- 100 g migdale
- 250 ml lapte
- 50 g coaja de portocala confiata
- 100 g unt topit
- 1 lingura superesenta vanilie Coseli
- 1 lingura superesenta rom Coseli
- 40 g cacao
- 100 g nuci
- 150 g zahar pudra
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de prajitura cartof il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Prajitura Cartof este unul din deserturile pe care le gaseam pe vremuri in cofetarii. Erau de forma rotunda sau cilindrica, pudrate din belsug cu cacao si aveau un interor din salam de biscuiti. De fapt, erau un fel de salam de biscuiti sub o alta forma. Mie imi placeau foarte mult in copilarie si aproape ca le uitasem gustul. Dupa cum cred ca stiti deja, nu prea cumpar prajituri din comert. In plus, nici nu am prea vazut aceasta prajitura prin cofetarii. Nu stiu de ce, dar se pare ca nu mai e la fel de populara ca pe vremuri. Se facea din resturile de blat si fursecuri si era un desert bun si aromat, fara a fie prea dulce. Pentru ca-mi placea asa de mult in copilarie m-am gandit ca o reteta de casa ar fi chiar binevenita.
Aceasta prajitura Cartof este foarte usor de facut. E un desert pe baza de biscuiti si nu necesita coacere. Este deci foarte usor de preparat, gustoasa si foarte aromata. Chiar si un copil poate face acest preparat, mai ales ca nu necestita ingrediente multe sau scumpe. In primul rand aveti nevoie de biscuiti. Pot fi orice fel de biscuiti simpli doriti Eu i-am folosit pe cei de tip petit beurre, insa sunt buni si biscuitii populari, cei digestivi sau oricare altii. Un alt ingredient la fel de important este untul, ne trebuie unt gras, cu cel utin 80% grasime. Si cacaoa trebuie sa fie tot de buna calitate si cat mai amaruie. Tineti cont ca ceea ce punem intr-un desert este fix ceea ce obtinem. Deci daca folosim produse bune, vom obtine un preparat bun, daca folosim ingrediente nu prea bune, vom obtine un preparat nu prea bun.
Pajitura cartof, cum o personalizam, cum o modelam?
Acest desert este foarte usor de personalizat in functie de preferinte. Ingredientele de baza sunt biscuiti, cacao, lapte, unt si nuci. Pe langa aceastea mai puteti pune, fructe uscate, fructe confiate, bucati de ciocoata, rahat, nuca de cocos. Practic puteti face prajitura cartof asa cum va place. Eu am optat pentru niste coaja de portocala confiata. Merge perfect cu cacaoa si e foarte gustoasa. Pentru aroma am adaugat superesente de vanilie si rom de la Coseli. Sunt foarte concentrate si au o super aroma. Ador romul in acest preparat asa ca trebuie neaparat sa-l adaugati pentru a obtine gustul din copilarie. Puteti modela fiecare prajitura de forma cilindrica, cat sa arate ca un cartof, dar puteti sa faceti si bilute. Depinde doar de preferinta.
Pentru a pastra aspectul clasic de prajitura Cartof, am trecut fiecare prajitura prin cacao, insa puteti sa le decorati si cu nuca macinata, nuca de cocos sau biscutiti maruntiti. Eu am obtinut 13 bucati destul de mari, insa voi le puteti face cat de mari sau mici doriti. Dupa ce le-ati modelat, lasati-le la frigider inainte de a le servi. Daca vreti sa le pastrati pentru mai multe zile, va recomand sa le pastrati in caserole care sa se inchida etans. In felul acesta nu se vor usca in timp. Totusi, sunt convinsa ca nu veti avea cum sa le pastrati prea mult. Toata lumea va adora aceste prajituri. Pentru un alt super desert pe baza de biscuiti, va invit sa incercati si reteta mea de tort fara coacere cu biscuiti. E foarte aromat, usor de preparat si foarte gustos. Il puteti prepara pentru urmatoarea ocazie speciala.