Ingrediente
Pentru blat:
- 150 g faina
- 150 g zahar
- 30 g cacao
- 6 oua
- putina sare
Pentru crema:
- 400 g ciocolata amaruie
- 400 ml frisca vanilata si indulcita LaDorna
Pentru glazura:
- 200 g ciocolata amaruie
- 200 ml frisca vanilata si indulcita LaDorna
Pentru sirop:
- 300 ml apa
- 60 g zahar
Pentru decor:
- 400 ml frisca vanilata si indulcita LaDorna
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de prajitura boema de casa il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Prajitura Boema este una din prajiturile copilariei noastre. E imposibil sa n-o fi vazut-o in vitrinele cofetariilor daca aveti cel putin varsta mea. Era acea prajitura cu ciocolata si cu un mot urias de frisca, chiar mai mare ca la savarine. Uneori avea si o cireasa confiata in varf. Acum o vad din ce in ce mai rar in cofetarii si sincer nu ma indur s-o cumpar pentru ca de obicei calitatea lasa de dorit. Blatul n-are nicun gust, e plina de sirop extrem de dulce, crema e pe baza de margarina, iar frisca e vegetala. Din acest motiv cumpar foarte rar prajituri din comert, iar atunci cand o fac, caut sa fie facute cu ingrediente naturale. Chiar s-asa, nu se pot compara cu prajiturile facute in casa.
Pentru ca sunt mare iubitoare de ciocolata, dar si de frisca, prajitura Boema e o combinatie excelenta intre acestea doua. Dupa cum v-am obisuit deja, eu mi-am facut propria varianta de Boema, dupa gustul meu si dupa cum am considerat ca e mai potrivit. In primul rand am renuntat la blatul de zahar ars. E mult prea dulce si era folosit in trecut din lipsa de cacao, nu pentru alt motiv. Eu am facut un pandispan fara praf de copt cu cacao. E pufos, gustos si nu foarte dulce. Am renuntat si la glazura cu fondant de cacao, tot din acelasi motiv. E mult prea dulce, iar mie nu-mi place deoc. Am folosit in schimb ganache cald care s-a intins minunat si care e mult mai gustos.
Care este cea mai buna crema pentru prajitura Boema?
Cea mai buna crema de ciocolata pentru aceasta prajitura e cea facuta din ganache. Puteti incerca si o crema pe baza de unt, dar unul se intareste la frigider. Mie nu-mi place pentru ca am impresia ca musc dintr-o bucata rece de unt cu ciocolata. Ganache-ul este mult mai potrivit pentru ca desi se intareste, nu se comporta ca cea cu unt. Pentru ca ciocolata este cea mai importanta, folositi una de buna calitate. Nu luati ciocolata de menaj, din cea mare si ieftina. Verificati intotdeauna ambalajul si uitati-va la continutul de cacao. Trebuie sa aiba cel putin 50% unt de cacao in compozitie. Daca nu are unt de cacao, nu o cumparati. Puteti folosi una oricat de amaruie va place, insa eu o prefer pe cea cu 50%.
Tocmai pentru a echilibra amareala ciocolatei, am folosit frisca naturala vanilata si indulcita de la LaDorna. Puteti folosi si frisca neindulcita de la LaDorna, dar cea indulcita mi se pare cea mai potrivita. Am folosit-o si pentru motul din frisca de deasupra prajiturii. Aceasta frisca se bate foarte bine, cu conditia sa fie foarte rece si sa o bateti la viteza mare. Ce-mi place la ea, este gustul acela laptos natural. Inainte de a servi prajitura Boema, lasati-o sa stea la frigider, cel putin o ora. Cu cat e mai rece, cu atat e mai buna, mai ales ca are si sirop. Daca va place si combinatia de cicoloata si cafea, va invit sa incercati si reteta de prajitura cu cafea, aromata si irezistibila.