Ingrediente
Pentru foi:
- 10 linguri lapte
- 10 linguri zahar
- 10 linguri ulei
- 2 oua
- 1 lingurita rasa amoniac sau bicarbonat de sodiu
- un praf sare
- (aprox 500-550 g) faina cat cuprinde
Pentru crema:
- 200 g unt
- 8 linguri faina
- 6 linguri zahar
- 1 litru lapte
- coaja de la o lamaie
- sucul de la 1/2 de lamaie
- 1 esenta de vanilie
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de prajitura Alba ca zapada il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Prajitura Alba ca zapada este una dintre cele mai iubite si populare prajituri romanesti. Era facuta de mamele si bunicile noastre pentru ca se facea usor si cu ingrediente ce le aveau la indemana. Din pacate, aceasta reteta a inceput sa fie uitata si ne multumim cu diferite premixuri nesanatoase, gasite prin magazine pentru a ne usura munca. Prin aceasta reteta vreau sa va arat (si sa va demonstrez) ca aceasta prajitura se face usor si repede acasa. In plus, este mult mai gustoasa si mai sanatoasa. Alaturi de salamul de biscuiti, aceasta prajitura imi aminteste de copilarie si de prajiturile cu foi pe care le mancam la diversele evenimente.
Aceasta prajitura nu este deloc complicata. Poate cel mai greu este sa intindem foile, insa merita. Rezultatul este mult mai bun decat daca am desface un plic de premix din magazine. Sotul meu este innebunit dupa prajitura Alba ca zapada, cred ca ar putea manca o tava intreaga, atat de mult ii place. Si mie imi place aceasta prajitura, foile se topesc in gura, crema e fina si aromata, un absolut deliciu. Aceasta prajitura Alba ca zapada nu este deloc greu de facut, dureaza insa destul de mult, mai ales pana coacem foile. Din pacate trebuie sa coacem fiecare foaie in parte pe spatele unei tavi. Din fericire foile sunt subtiri si se coc repede.
Cea mai buna crema pentru Alba ca zapada.
Crema pentru prajitura Alba ca zapada se face repede si e extrem de gustoasa. Pentru foi eu am folosit bicarbonat de amoniu, sau amoniac, dar daca nu gasiti, puteti folosi si bicarbonat de sodiu pentru fragezirea foilor. Merge chiar si praful de copt. Pentru crema, puteti folosi faina sau amidon, amandoua merg foarte bine insa amidonul face crema mai fina. Pentru a aromatiza crema puteti folosi esenta de vanilie sau mai bine o pastaie de vanilie. Si esenta de lamaie merge foarte bine, asta daca va place. Adaugati oricum coaja si zeama de lamaie. Puneti zeama in functie de cat de acrisoara va place crema, mai multa sau mai putina. Prajitura Alba ca zapada se lasa neaparat sa stea peste noapte, fie in frigider, fie intr-o camera rece.
Eu pun peste prajitura un tocator, iar pe tocator ceva greu, cateva borcane, o punga de orez. In felul acesta presez foile si compactez prajitura. A doua zi, foile sunt moi iar prajitura se taie foarte usor. Serviti prajitura Alba ca zapada rece, taiata in cubulete sau in romburi si incercati sa va opriti din mancat, va asigur ca nu veti putea. Se pastreaza foarte bine pentru mai multe zile, pastrata in frigider. Eu o portionez si pun prajitura in caserole care se inchid etans. Este insa atat de buna incat chiar nu cred ca va fi nevoie s-o pastrati prea mult timp. Pentru alte retete din copilarie, puteti incerca retetele de savarine si prajitura amandine. Sunt extraordinare!
Perfecta!
❤️❤️❤️