Malai la cuptor / Reteta copilariei tatalui meu – reteta video

Malai la cuptor - reteta copilariei tatalui meu
Reteta de malai la cuptor este una cu totul si cu totul speciala. Este o reteta veche din Mehedinti si a reprezentat painea copilariei
Preparare 20 minute
Gatire 1 ora
Timpul total 1 ora 20 minute
Categorie Paine
Bucatarie Romaneasca
Servire 16 portii
Calorii 138 kcal
Va place aceasta reteta?Va rog sa-i acordati 5 stelute!
4.46 from 57 votes

Ingrediente
 

Pentru pasat:

  • 1,2 litru apa
  • 200 g malai
  • lingurita sare

Pentru framantat:

  • 200 g malai
  • 200 g faina de grau

Mod de preparare video
 

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de malai la cuptor le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Sustine-o pe Jamila cu distribuire!

Nutritie pe portie/bucata

Calorii: 138kcal | Glucide: 29g | Proteine: 3g | Grasimi: 1g | Grasimi saturate: 1g | Grasimi polinesaturate: 1g | Grasimi mononesaturate: 1g | Sodiu: 125mg | Fibre: 1g | Zahar: 1g | Vitamina A: 54IU | Calciu: 5mg | Fier: 1mg

Reteta de malai la cuptor este una cu totul si cu totul speciala. Este o reteta veche din Mehedinti si a reprezentat painea copilariei tatalui meu o perioada lunga de timp. In zona lui aveai foarte creu acces la grau si in cantitati mici pentru ca regimul il lua pe tot. Le lasa in schimb porumbul pe care-l foloseau in locul graului pentru a face paine. Nu era painea clasica din grau, insa era tot ceea ce aveau si se adaptau. Din porumb faceau mamaliga, turte pe plita si aceasta reteta de paine cu malai pe care o coceau in cuptor. Bunica din partea tatalui facea aceasa reteta zilnic, uneori chiar si de mai multe ori pe zi. Cum nu aveau paine din grau se bazau pe aceasta paine facuta din porumb. Tata imi spunea ca uneori nu punea deloc faina de grau daca nu avea. Daca avea, se limita la maxim doi pumni de faina, pentru dulceata.

Eu am mancat acest malai la cuptor in copilarie, atunci cand mergeam la bunica din partea tatalui. Nu am mers de prea multe ori pentru ca am crescut la bunica materna, dar imi aduc aminte de acest preparat. Avea un gust deosebit pe care nu-l pot asemana cu nimic. Imi amintesc ca bunica paterna ne si trimitea la Bucuresti acest malai, atunci cand tata mergea la ea. Era de-a dreptul minunat de fiecare data, iar tata il adora pur si simplu. Chiar daca ii lipsea painea din faina de grau, acest malai facea parte din copilaria lui si-l mananca si acum cu aceeasi pofta. Pentru ca bunica a ajuns deja la o varsta venerabila, nu mai poate sa-l pregateasca si-l facem noi. Tata si-a droit foarte mult sa nu se piarda aceasta reteta a copilariei lui, asa ca am decis s-o facem in varianta video.

Malaiul, painea copilariei tatalui meu.

Chiar el mi-a propus sa facem o reteta video de malai la cuptor si eu am fost foarte incantata de idee. Am facut prima data un test impreuna pentru ca nu cantariseram niciodata ingredientele. Cu aceasta ocazie am si cantarit pentru ca am vrut ca voi sa aveti si gramajele pentru aceasta reteta. Si bunica, si tata fac aceasta reteta dupa ochi, insa eu functionez mai bine daca am gramaje. Am copt malaiul in cuptor electric Electrolux SteamBoost si am ales functia cu abur steamify. Cu ajutorul ei cuptorul stie exact ce cantitate de abur sa foloseasca in functie de temperatura aleasa. In felul acesta preparatele sunt perfect patrunse si perfect rumenite. Pentru ca stiam ca malaiul se cocea in cuptorul traditional bine incins, am setat si noi temperature la 220 de grade.

Aluatul pentru acest malai la cuptor este simplu si are doar 4 ingrediente. Malai, faina de grau, apa si sare. Se face pentru inceput un pasat care se amesteca cu faina si malai cat sa avem un aluat. Se pastreaza putin pasat pentru a unge malaiul inainte de a-l pune in cuptor, amestecandu-l cu putina faina. Daca pasatul se intareste, subtiati-l cu putina apa. Coaceti malaiul pana cand e frumos rumenit la suprafata si pe margini. Dati-i apoi timp sa se raceasca si nu-l taiati imediat. Lasati-l macar 30 de minute, chiar o ora. Il puteti apoi taia si servi cu orice doriti. Merge perfect cu sarmale, cu varza calita, cu piftie, cu ciorba, cu branza, oua sau smanatana. Se mananca pe post de paine si e perfect si pentru mesele de sarbatoare. Merge foarte bine si cu o friptura de miel sau cu pui la cuptor. Este excellent!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Evaluați această rețetă




Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele retete

Urmăriți-ma pe:

1,131,200FaniÎmi place
304,720CititoriConectați-vă
19,703CititoriConectați-vă
535,600CititoriConectați-vă
1,840,000AbonațiAbonați-vă