Ingrediente
- 100 ml lapte de soia
- 200 ml ulei
- 1 lingura mustar
- zeama de lamaie
- sare
- piper
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de maioneza vegana le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Maioneza de post sau maioneza vegana este ideala pentru vegani, vegetarieni sau pentru persoanele care tin post. Bineinteles ca poate fi consumata de oricine, mai ales daca ne ferim de ouale crude din maioneza clasica. E perfecta si in perioadele in care vrem sa evitam produsele de origine animala. Este extem de simplu de facut, foarte gustoasa iar partea cea mai buna este ca maioneza vegana este gata in 30 de secunde. Sunt momente in care avem nevoie de maioneza penru diferite retete, iar maioneza din comert nu e intotdeauna gustoasa sau de buna calitate. Am mancat maioneza din comert doar de cateva ori in sarcina si sincer nu-s mare fan. Prefer sa-mi fac maioneza in casa pentru ca stiu exact ce-am pus in ea si pentru ca gustul este incomparabil.
Am pregatit aceasta maioneza de post cu lapte de soia. Acesta are suficienta proteina cat sa ne ajute sa obtinem o consistenta ferma a maionezei. Puteti totusi sa folositi orice alt lapte vegetal gasiti. Va trebui sa va uitati pe ambalaj pentru ca trebuie sa aiba macar 3g de proteina pentru 100ml de produs. Daca nu tineti ca maioneza sa fie vegetariana sau de post, puteti folosi chiar lapte de vaca cu cel putin 3,5% grasime. Cu cat laptele e mai gras, cu atat maioneza va fi mai ferma. Foarte important este sa aveti ingrediente la temperatura camerei, sa aveti ulei de buna calitate si sa puneti suficient mustar. Mai aveti nevoie de zeama de lamaie sau otet si evident de sare si piper.
Cum obtinem o maioneza vegana ferma si consistenta?
Pentru o maioneza vegana sau o maioneza de post ferma aveti nevoie de un mixer vertical cu puterea de cel putin 700W . Eu am folosit unul cu 1000W, foarte puternic cu ajutorul caruia obtin de fiecare data o maioneza perfecta. Pe langa mixer, este important si felul in care mixati. Puneti mixerul la baza recipientului si mixati de jos in sus, urcand foarte usor, astfel incat maioneza sa se formeze. Cand maioneza s-a format puteti sa mixati si de sus in jos cat sa omogenizati bine maioneza. Folositi un recipient inalt si ingust, cum sunt paharele gradate ale mixerelor verticale sau puteti folosi chiar un borcan de 800ml. Important e sa fie ingust si suficient de inalt.
Dupa ce ati mixat maioneza de post, puteti adauga in ea orice doriti. Se pot adauga ierburi aromatice, castraveciori murati, capere, rosii uscate sau orice mai doriti. Puteti s-o transformati in orice fel de sos de maioneza doriti, adaugadu-i ingredientele dorite. O puteti transforma intr-o maioneza picanta, intr-un sos tartar sau o puteti adauga in oricare preparate care necesita maioneza. In plus, se pastreaza foarte bine pentru mai multe zile in frigider si nu-si schimba gustul. Va recomand oricum sa faceti portii mici pentru ca se face repede si o puteti pregati in doar 30 de secunde. Sper din suflet sa va fie de folos aceasta reteta si s-o incercati si voi pentru o salata de vinete sau pentru sosul votru preferat.
Credeti ca ar iesi si cu lapte de ovaz? Multumesc
Minunată! Nu mă așteptam să-mi iasă!
Ma bucur mult ca a iesit bine maioneza!
Ingredientele sunt toate subțiri, o să fac cu spaima această maioneza, Dă Doamne să iasă un preparat delicios.