Acasa Retete Video Dulciuri Cozonac moldovenesc cu aluat oparit

Cozonac moldovenesc cu aluat oparit

Cozonac moldovenesc cu aluat oparit
4.2/5329 voturi
Preparare 1 ora
Gatire 1 ora 10 minute
Timpul total 2 ore 10 minute
Categorie Desert
Bucatarie Romaneasca
Servire 20 portii
Calorii 451 kcal

Ingrediente
 

Pentru aluat:

  • 250 g zahar
  • 1 kg faina Grania pentru cozonac
  • 450 ml lapte
  • 8 galbenusuri
  • 40 g drojdie proaspata (20g drojdie uscata)
  • 100 ml ulei
  • 100 g unt topit
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • sare

Pentru crema:

  • 250 g rahat
  • 150 g zahar pudra
  • 200 g nuca macinata
  • 30 g cacao
  • 4 albusuri

Mod de preparare
 

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de cozonac cu aluat oparit il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!

Nutritie

Calorii: 451kcalGlucide: 62gProteine: 9gGrasimi: 18gGrasimi saturate: 4gColesterol: 91mgSodiu: 61mgPotasiu: 179mgFibre: 2gZahar: 21gVitamina A: 265IUVitamina C: 0.2mgCalciu: 55mgFier: 3.1mg
Ai incercat aceasta reteta?Urmareste-ma pe @JamilaCuisine sau tag #jamilacuisine!

Pentru ca se apropie sarbatorile, nu puteam sa nu revin cu o noua reteta de cozonac. De data aceasta vreau sa va prezint un cozonac moldovenesc cu aluat oparit. Am tot vrut sa incerc aceasta reteta, mai ales ca toata lumea spunea ca se pastreaza proaspat mai mult timp. Sincer, pentru mine aceasta nu a fost niciodata o problema pentru ca eu fac unul sau maxim 2 cozonaci. Nu-mi place sa fac multi cozonaci si sa-mi ramana cu saptamanile. Ador cozonacul cald pe care sa-l mananc cu lapte rece. Mama facea tot timpul multi cozonaci, poate chiar prea multi. Framanta si cocea cu orele, uneori chiar pana noaptea tarziu. Cozonacii ei mi-au bucurat fiecare sarbatoare din copilariei si de atunci sunt si preferatii mei.

Revenind la acest cozonac moldovenesc cu aluat oparit, am testat reteta sa vad daca intr-adevarar ramane pufos si moale mai multe zile. La mine in casa a rezistat 4 zile si chiar s-a pastrat pufos, nu s-a uscat deloc. L-am invelit bine in folie de plastic si l-am tinut la temperatura camerei. Oparirea ajuta cozonacul, insa e foarte importanta si faina. Eu am folosit faina Grania pentru cozonac, celebra faina care creste de nu se se mai opreste. Este cea mai buna faina pentru cozonac si cea pe care mama o foloseste de ani de zile. Faina este foarte importanta pentru ca ea ne poate garanta reusita unui cozonac sau ne poate distruge reteta. Pe mine nu m-a dezamagit niciodata pana acum.

Cozonac cu aluat oparit, secrete pentru reusita reteta.

Desi poate parea complicata, reteta este accesibila si foarte buna. Oparirea fainii este un pas foate important pentru acest cozonac moldovenesc cu aluat oparit, insa nu e nimic greu. Pur si simplu dam in clocot o parte din lapte si-l adaugam peste putina faina. Lasam apoi amestecul sa se raceasca cat sa nu ne arda la deget. Nu punem drojdia pentru amestecul fierbinte pentru ca ii anulam actiunea si aluatul nu va mai creste. In rest trebuie sa avem toate ingredientele la temperatura camerei si restul de lapte sa fie cald. Framantam bine de tot aluatul si adaugam grasimea putin cate putin. Eu am pus ulei si unt, insa puteti pune doar ulei sau doar unt. Totusi o combinatie intre cele doua este perfecta.

Pentru crema, am optat sa fac un cozonac moldovenesc cu aluat oparit traditional. Asa ca am facut o crema de nuca cu cacao la care am folosit din albusurile de la aluat. In plus, am mai pus si rahat pentru ca imi place foarte mult. Voi va puteti alege orice crema doriti, orice va place. Mai puteti adauga stafide, merisoare sau orice alte fructe uscate. Puteti sa mai puneti ciocolata sau crema de ciocolata, in functie de gusturi. Sincer, acest cozonac, chiar cel mai bun cozonac cu aluat oprit pe care eu l-am incercat pana acum. E incredibil de pufos, se desface in fasii si are un gust absolut minunat. Trebuie neaparat sa incercati si voi aceasta reteta de sarbatori, alaturi de o pasca delicioasa.

Mod de preparare cozonac moldovenesc cu aluat oparit:

Tefal Club

Ultimele retete:

Quesadilla cu mozzarella si carne de vita – reteta video

Quesadilla cu mozzarella si carne de vita - reteta video Reteta de quesadilla cu mozzarella si carne de vita e fix ceea ce ne trebuie...

Tort cu mousse de ciocolata – reteta video

Tort cu mousse de ciocolata - reteta video Reteta de tort cu mousse de ciocolata este perfecta pentru fanii gustului intens si aerat de ciocolata....

Fursecuri poloneze pentru Craciun – reteta video

Fursecuri poloneze pentru Craciun - reteta video Reteta de fursecuri poloneze pentru Craciun este una din cele mai bune retete de fursecuri pe care le-am...

Paste de legume cu somon si sos alb – reteta video

Paste cu somon si sos alb - reteta video 400 g somon200 ml supa legume (/ peste)250 g paste din faina de naut (Barilla)300...

Sarmale vegane / sarmale de post – reteta video

Sarmale vegane / sarmale de post - reteta video Reteta de sarmale vegane este perfecta pentru perioada postului ce tocmai a inceput. Postul Craciunului incepe...

Pui cu ciuperci si fasole verde – reteta video

Pui cu ciuperci si fasole verde - reteta video Reteta de pui cu ciuperci si fasole verde este ideala atunci cand nu aveti prea mult...