Ingrediente
Pentru aluat:
- 250 g zahar
- 1 kg faina Grania pentru cozonac
- 450 ml lapte
- 8 galbenusuri
- 40 g drojdie proaspata (20g drojdie uscata)
- 100 ml ulei
- 100 g unt topit
- coaja de la o lamaie
- 1 lingurita esenta de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- sare
Pentru crema:
- 250 g rahat
- 150 g zahar pudra
- 200 g nuca macinata
- 30 g cacao
- 4 albusuri
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de cozonac cu aluat oparit le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Pentru ca se apropie sarbatorile, nu puteam sa nu revin cu o noua reteta de cozonac. De data aceasta vreau sa va prezint un cozonac moldovenesc cu aluat oparit. Am tot vrut sa incerc aceasta reteta, mai ales ca toata lumea spunea ca se pastreaza proaspat mai mult timp. Sincer, pentru mine aceasta nu a fost niciodata o problema pentru ca eu fac unul sau maxim 2 cozonaci. Nu-mi place sa fac multi cozonaci si sa-mi ramana cu saptamanile. Ador cozonacul cald pe care sa-l mananc cu lapte rece. Mama facea tot timpul multi cozonaci, poate chiar prea multi. Framanta si cocea cu orele, uneori chiar pana noaptea tarziu. Cozonacii ei mi-au bucurat fiecare sarbatoare din copilariei si de atunci sunt si preferatii mei.
Revenind la acest cozonac moldovenesc cu aluat oparit, am testat reteta sa vad daca intr-adevarar ramane pufos si moale mai multe zile. La mine in casa a rezistat 4 zile si chiar s-a pastrat pufos, nu s-a uscat deloc. L-am invelit bine in folie de plastic si l-am tinut la temperatura camerei. Oparirea ajuta cozonacul, insa e foarte importanta si faina. Eu am folosit faina Grania pentru cozonac, celebra faina care creste de nu se se mai opreste. Este cea mai buna faina pentru cozonac si cea pe care mama o foloseste de ani de zile. Faina este foarte importanta pentru ca ea ne poate garanta reusita unui cozonac sau ne poate distruge reteta. Pe mine nu m-a dezamagit niciodata pana acum.
Cozonac moldovenesc cu aluat oparit, secrete pentru reusita reteta.
Desi poate parea complicata, reteta este accesibila si foarte buna. Oparirea fainii este un pas foate important pentru acest cozonac moldovenesc cu aluat oparit, insa nu e nimic greu. Pur si simplu dam in clocot o parte din lapte si-l adaugam peste putina faina. Lasam apoi amestecul sa se raceasca cat sa nu ne arda la deget. Nu punem drojdia pentru amestecul fierbinte pentru ca ii anulam actiunea si aluatul nu va mai creste. In rest trebuie sa avem toate ingredientele la temperatura camerei si restul de lapte sa fie cald. Framantam bine de tot aluatul si adaugam grasimea putin cate putin. Eu am pus ulei si unt, insa puteti pune doar ulei sau doar unt. Totusi o combinatie intre cele doua este perfecta.
Pentru crema, am optat sa fac un cozonac moldovenesc cu aluat oparit traditional. Asa ca am facut o crema de nuca cu cacao la care am folosit din albusurile de la aluat. In plus, am mai pus si rahat pentru ca imi place foarte mult. Voi va puteti alege orice crema doriti, orice va place. Mai puteti adauga stafide, merisoare sau orice alte fructe uscate. Puteti sa mai puneti ciocolata sau crema de ciocolata, in functie de gusturi. Sincer, acest cozonac, chiar cel mai bun cozonac cu aluat oprit pe care eu l-am incercat pana acum. E incredibil de pufos, se desface in fasii si are un gust absolut minunat. Trebuie neaparat sa incercati si voi aceasta reteta de sarbatori, alaturi de o pasca delicioasa.
Deci acest cozonac, dupa ce este pus in tava merge direct la cuptor, nu mai sta la dospit?
Eu l-am mai lasat 30 min si in tava , la crescut si a iesit foarte pufos si bun🥰
Minunat! ❤️ ❤️ ❤️
In reteta veche nu se mai lasa la dospit si in tavi, dvs insa puteti sa lasati cozoancul sa mai creasca inainte de a-l pune la cuptor.
Foarte buna reteta
Ma bucur ca va place! ❤️ ❤️ ❤️
Cel mai bunnnn!!!!! 🥰
Ma bucur ca va place!