Ingrediente
Pentru aluat de cozonac:
- 500 g faina
- 250 ml lapte
- 150 g zahar
- 100 g unt topit
- 25 g drojdie proaspata Secretul Bunicii
- coaja de la o lamaie
- 3 galbenusuri
- 1 lingura esenta lamaie
- 1 lingura esenta vanilie
- putina sare
Pentru umplutura:
- 200 g migdale macinate
- 70 ml lapte
- 50 g zahar pudra
- 25 g zahar vanilat
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de cozonac cu migdale il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Cozonac cu migdale si vanilie sau cum facem un cozonac pufos, cu o umplutura delicioasa si mai speciala. Cozonacul este unul din deserturile de sarbatoare pe care le iubim cel mai mult. Fie ca este Craciun sau Paste cozonacul este nelipsit. Am tot facut tot felul de retete de cozonac, cozonac cu cacao, cu ciocolata, cu fructe confiate. Mie imi place foarte mult cozonacul cu nuca si cacao sau cel cu crema de ciocolata. M-am gandit acum sa va arat o alta umplutura pentru cozonac, una care imi place la fel de mult, cea de migdale. La noi in casa cozonacul a fost mereu la loc de cinste si mama facea cozonac pentru orice ocazie speciala. Fie de sarbatori, fie pentru aniversari sau pur si simplu de pofta.
Despre cozonac se crede ca este un desert greu de facut care trebuie framantat cu orele, care trebuie tinut intr-o camera foarte bine incalzita pentru a creste frumos. Cu sigurata ati vazut la mamele voastre ca framantau cozonacul in bucatarie, la peste 30 de grade si ca mereu tipau sa inchidem repede usa ca da cozonacul inapoi. Ei bine, toate acestea sunt pur si simplu niste superstitii. Cozonacul trebuie framantant, dar nu cu orele, in casa trebuie sa fie cald, dar nu sauna. Sunt cateva reguli de baza pe care trebuie sa le respectam atunci cand facem cozonac cu migdale. In primul rand toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Laptele trebuie sa fie cald, dar sa nu ne arda la deget iar drojdia trebuie sa fie de cea mai buna calitate.
Ce drojdie am folosit pentru acest cozonac?
Apropo de drojdie, pentru cozonac eu folosesc drojdie proaspata marca Secretul Bunicii. Este cea mai buna drojdie proaspata de pe piata si cu ajutorul ei cozonacul creste frumos, este pufos si are o textura perfecta. Cubuletele de drojdie Secretul Bunicii au 50 de grame si unul este suficient pentru 1 kg de faina. Eu am folosit doar jumatate pentru ca am facut un singur cozonac, din 500g de faina. Am facut pentru inceput o maia pentru a fi sigura ca va creste frumos minunatul cozonac cu migdale. Cand maiaua a crescut, m-am apucat de framantat. Cozonacul se framanta bine pana cand devine suplu si elastic, adaugand untul putin cate putin. Este normal ca aluatul sa fie usor lipicios si moale.
Umplutura de migdale e si ea foarte usor de facut. Aveti nevoie de migdale maruntite si neprajite. Pentru aroma am adaugat zahar vanilat si esenta de vanilie. Puteti pune si esenta de lamaie, coaja de lamaie sau esenta de migdale. Cozonacul se coace la foc mic, pentru 50-60 de minute sau pana cand e frumos rumenit deasupra. Inainte de a-l taia, lasati-l sa se raceasca macar o ora. Puteti apoi sa-l feliati si sa-l serviti. O sa fiti uimiti de gustul lui. Acest cozonac cu migdale este absolut delicios, foarte pufos si foarte aromat. Un cozonac perfect! Pentru un alt desert delicios, puteti incerca si reteta mea de savarina uriasa. Nu este deloc greu de facut, este foarte gustoasa, iar combinatia de fructe si frisca este perfecta.